Fără intervenţia SUA, ţările europene ar vorbi în germană, a declarat joi Donald Trump, repetându-şi dorinţa de a stabili o zi de sărbătoare publică pentru a marca victoria asupra Germaniei naziste şi ironizând faptul că Franţa sărbătoreşte pe 8 mai, relatează AFP, care afirmă cele ce urmează.
'Iubim Franţa, nu-i aşa? Dar cred că noi am făcut ceva mai mult pentru a câştiga războiul decât Franţa', a spus Trump în faţa militarilor americani de la baza al-Udeid din Qatar, în cursul unei digresiuni în jurul faptului că, în opinia sa, Statele Unite nu îşi celebrează suficient rolul crucial pe care l-au avut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).
'Ştii, nu vreau să fiu un tip pretenţios, dar când Hitler şi-a ţinut discursul la Turnul Eiffel, aş spune că nu a fost tocmai ideal', a spus el, stârnind râsete în rândul soldaţilor, referindu-se la invadarea teritoriului de către trupele naziste în 1940, după căderea armatei franceze.
Referindu-se la comemorările din 8 mai, Trump a adăugat: 'L-am sunat pe preşedintele Macron, un băiat bun, de altfel'. El l-a imitat apoi pe şeful statului francez, rostind cu un oarecare accent franţuzesc: 'Donald, sărbătorim victoria noastră asupra germanilor'. La care Trump a replicat izbucnind în râs: 'Este minunat'.
'Am câştigat războiul, şi ei au ajutat, dar fără noi nu ar fi câştigat războiul', a subliniat el joi, referindu-se la toate ţările europene care sărbătoresc victoria din 8 mai 1945 şi 9 mai, în cazul Rusiei, moştenitoarea URSS.
'Fără noi, ar vorbi germană, poate şi puţin japoneză. Noi am câştigat războiul şi suntem singurii care nu îl sărbătorim', a insistat el, înainte de a repeta că vrea să stabilească o zi de sărbătoare publică pentru a comemora victoria.
La începutul lunii mai, Donald Trump a făcut o serie de comentarii similare, minimalizând din nou rolul ţărilor europene, şi în special al URSS, care începuse să respingă trupele naziste la începutul anului 1943.
Statele Unite au jucat un rol crucial în război, oferind iniţial ajutor Aliaţilor, înainte de a intra în conflict, după ce au fost atacate direct de Japonia la Pearl Harbor, în Hawaii, pe 7 decembrie 1941. Momentul emblematic al intervenţiei lor în Europa a fost debarcarea în Normandia din 6 iunie 1944, aminteşte sursa citată.
Potrivit cifrelor muzeului naţional din SUA consacrat celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au pierdut 416.800 de militari în timpul conflictului, puţin mai mult decât Regatul Unit (383.600), dar semnificativ mai puţin decât URSS, ale cărei pierderi au variat între 8,8 şi 10,7 milioane de soldaţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2025, 20:17)
Exact! Si SUA a beneficiat 100 de ani de pe urma acesei interventii! S-a impus ca un actor mare, o super putere.
Asta nu intelege idiotul portocaliu, ca interventia i-a ajutat sa fie superputere nu izolationismul!