„Ceauşescu! Ceauşescu!” - o scandare care a devenit virală. Nicio ironie, nimic critic. Doar o strigare colectivă, care a transformat pentru câteva minute un dictator într-un simbol cool, vintage, rupt de orice realitate istorică. S-a întâmplat în România anului 2025, la festivalul „Beach, Please”. Unii au susţinut că a fost o simplă glumă nevinovată, însă este simptomul unei societăţi în care istoria a fost, ani la rând, marginalizată în şcoli şi deformată, în fel şi chip, în spaţiul public. S-a ajuns ca trecutul comunist să fie transformat în cultura populară, într-un puzzle de mituri.
Ceauşescu de azi - cel din meme, din stickere, din stencilurile lui Dumitru Gorzo cu „vin în 5 minute” - este produsul unui imaginar colectiv distorsionat. Un fel de caricatură folclorică, din care a fost evacuat răul. În mintea multora, Ceauşescu nu mai este dictatorul care a condus România un sfert de secol, ci personajul istoric sever, „amuzant”, poate chiar „eficient”, pentru că „pe vremea aia era ordine”. E uşor să dăm vina pe cei care au strigat. Să spunem că sunt superficiali sau că nu le pasă. Realitatea este cu totul alta: nu poţi avea discernământ dacă nimeni nu te-a învăţat să-l cultivi. Tinerii nu au cum să distingă între memă şi monstru dacă nimeni nu le-a explicat diferenţa.
România ultimelor decenii a cunoscut o abandonare generalizată a educaţiei istorice şi culturale. În lipsa formării, apar goluri. Iar în acele goluri intră orice: TikTok, nostalgii reciclate prost, conspiraţii şi mistificări. Trăim într-un timp al aparenţelor, în care conţinutul de orice fel este filtrat mai degrabă de algoritmi decât de conştiinţe. Ce este viral devine valoare, iar ceea ce şochează este distribuit să ajungă la toţi. Iar acolo unde mai apare ironia, în cel mai bun caz, este asumată drept adevăr alternativ.
Din păcate, cultura a devenit atât de democratică încât nu mai are anticorpi împotriva prostiei sau a ignoranţei. Şi cum „totul este o opinie”, nimeni nu mai are autoritatea să corecteze aberaţiile, rostite fără discernământ în spaţiul public. Se invocă faptul că „este doar o glumă”, „e libertate de exprimare”. Dar când gluma ignoră milioane de victime, iar libertatea devine complice cu uitarea, nu mai e vorba de toleranţă, ci de iresponsabilitate colectivă.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.07.2025, 15:34)
...
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 14.07.2025, 15:37)
Vinovații fără vină, adică tinerii retardați de la Bitch Please au scandat la mișto porecla Ceaușescu a lui Seli, panarama care e idolul lor în materie de cultură. Așa că fără filozofie de doi lei că nu e cazul.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2025, 16:19)
Infantili narcisisti obsedati de imagine, distractii si like uri, in cautare de tatic autoritar.
Ceausesc, Selly , Putin, Trump, kim, Xi, Georgescu, sa fie narcisist, autoritar si obsedat de imagine si atentie, ca ei.
Doamne fereste sa fie om normal ce iese prin curte in pijamale si cu parul nefrezat.
Vezi ce echipa are Trump? Numai foste vedete TV. de ce? pt ca imaginea.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2025, 16:49)
Ceausescu asta e altu. Se lupta si el cu cine poate. Singur. Astia vor de fapt sa strige: Nicu! Nicu!