"UniCredit" vrea să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 ianuarie 2015

"UniCredit" vrea să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est

"UniCredit" SpA, cel mai mare grup bancar italian, intenţionează să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est, unde are în vedere posibile achiziţii, potrivit Reuters.

Rata creditelor neperformante din regiune ar urma să crească la aproape 14%, reflectând tensiunile geopolitice din Ucraina şi Rusia, însă "UniCredit" este decisă să-şi întărească poziţia în Europa Centrală şi de Est, căutând oportunităţi de achiziţii. Banca nu a dat detalii privind posibilele ţinte de achiziţii sau ce pieţe sunt vizate.

Cel mai ridicat procent al creditelor neperformante ar urma să se înregistreze în Ucraina (34%), înaintea Serbiei (23%) şi Rusiei (21%), iar cel mai scăzut în Turcia (3,2%) şi Slovacia (5,3%), conform conducerii băncii.

"Evoluţiile geopolitice şi schimbările în mediul extern reprezintă o sursă de incertitudini pentru perspectiva noastră. Rata creditelor neperformante în regiune va rămâne, probabil, o provocare", a afirmat noul şef al diviziei de corporate şi investiţii bancare, Gianni Franco Papa, care a condus anterior divizia pentru Europa de Est a grupului "UniCredit".

Riscurile din Europa Centrală şi de Est, unde sunt active şi rivalele austriece "Erste" şi "Raiffeisen", includ tensiunile politice ridicate, cum sunt conflictul dintre Rusia şi Ucraina, perspectivele de creştere reduse pentru zona euro şi preţul scăzut al ţiţeiului, care afectează economia rusă.

Totuşi, conform băncii, ar putea exista şi avantaje, legate de majorarea puterii de cumpărare în urma scăderii preţului petrolului, politici monetare mai relaxate şi eforturi pentru o armonizare amplă a reglementării serviciilor financiare.

Creditarea în regiune ar urma să accelereze uşor, iar rata creditelor neperformante ar urma să scadă la 10,5% din totalul împrumuturilor, de la 10,9% în 2014, conform "UniCredit".

Pe de altă parte, "UniCredit" nu se aşteaptă ca aprecierea francului elveţian să afecteze expunerea sa la creditele denominate în această monedă, în Europa Centrală şi de Est. Oficialii bănci estimează că, în cel mai rău caz, vor creşte uşor creditele neperformante în urma aprecierii monedei elveţiene.

Volumul creditelor în franci acordate de "UniCredit" în regiune se ridică la 1,3 miliarde de euro, conform spuselor lui Gianni Franco Papa.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro