Un val intens de căldură loveşte Grecia şi părţi extinse din Europa de Sud-Est în aceste zile, cu temperaturi ce pot atinge pragul periculos de 42 de grade Celsius, potrivit unei avertizări transmise de agenţia DPA. Curenţii de aer cald care provin din nordul Africii determină o creştere semnificativă a temperaturilor în regiune, mai ales în zonele continentale.
• Atena fierbe la propriu: 37 de grade Celsius încă de dimineaţă
Conform serviciului meteorologic elen, în dimineaţa zilei de duminică termometrele din zona Atenei indicau deja 37 de grade Celsius - o valoare neobişnuit de ridicată pentru prima parte a zilei. Specialiştii avertizează că cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra marţi şi miercuri, urmând ca spre sfârşitul săptămânii valorile termice să scadă uşor, până în jurul a 35 de grade Celsius.
• Regiunile centrale, cel mai puternic afectate
Cele mai mari temperaturi sunt prognozate în zonele joase ale Greciei centrale, acolo unde aerul cald stagnează şi efectul de „insulă de căldură” urbană accentuează disconfortul termic. Locuitorii din oraşele mari sunt astfel expuşi riscurilor cauzate de căldura extremă, în special persoanele vârstnice, copiii şi cei cu afecţiuni cronice.
• Insulele şi zonele de coastă - refugii naturale împotriva arşiţei
Situaţia este sensibil diferită pe insulele greceşti şi de-a lungul coastelor, unde briza mării contribuie la o scădere a temperaturii resimţite. Potrivit meteorologilor eleni, în aceste regiuni se vor înregistra temperaturi cu 3 până la 5 grade mai scăzute decât în interiorul continentului, făcând ca insulele să devină un refugiu pentru turişti şi localnici deopotrivă.
• Măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile
În faţa riscurilor asociate caniculei, autorităţile locale din Grecia au început să implementeze măsuri de sprijin pentru populaţia vulnerabilă. Numeroase municipalităţi pun la dispoziţie spaţii climatizate - în centre comunitare, biblioteci sau săli de sport - unde cetăţenii se pot adăposti în timpul celor mai fierbinţi ore ale zilei.
Aceste spaţii sunt destinate în special persoanelor fără adăpost, vârstnicilor şi celor care nu dispun de aer condiţionat acasă. Radio-ul public elen a transmis în mod repetat recomandările meteorologilor şi ale medicilor, îndemnând cetăţenii să evite expunerea directă la soare, să consume lichide şi să caute zone umbrite sau răcoroase.
• Un nou test climatic pentru sudul Europei
Valul de căldură vine pe fondul unei veri deja marcate de episoade extreme în sudul Europei. Fenomenele de acest tip devin tot mai frecvente în contextul schimbărilor climatice, avertizează climatologii. Temperaturile ridicate, asociate cu seceta şi incendiile de vegetaţie, pot transforma rapid o perioadă de vacanţă într-un coşmar. Nici Capitala ţării noastre nu este scutită de disconfort termic, ieri fiind înregistrate 41 de grade Celsius. În acest context, adaptarea infrastructurii urbane, modernizarea sistemelor de avertizare timpurie şi protejarea categoriilor vulnerabile devin esenţiale pentru reducerea impactului uman şi economic al valurilor de căldură.
Opinia Cititorului