Controversatul om de afaceri moldovean Veaceslav Platon a fost condamnat vineri, în lipsă, de un tribunal din Moscova, la 24 de ani de închisoare într-o colonie corecţională de regim strict, transmite TV8 Moldova, care afirmă cele ce urmează. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Preobrajenski în cadrul unui dosar penal în care Platon este acuzat de efectuarea de operaţiuni valutare ilegale prin utilizarea de documente false, în vederea transferului de fonduri în valută străină în conturi ale unor nerezidenţi.
Potrivit anchetatorilor ruşi, Platon, în calitate de proprietar de facto al băncii moldoveneşti Moldindconbank, ar fi creat împreună cu complicii săi un grup infracţional organizat cu scopul transferului ilegal de bani din Rusia. Între 2013 şi 2014, grupul ar fi retras peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 600 de milioane de dolari) prin prezentarea unor documente falsificate băncilor ruseşti. Sumele ar fi fost transferate în conturi deţinute la Moldindconbank, în Republica Moldova.
Condamnarea de vineri se cumulează parţial cu o altă sentinţă pronunţată în iulie 2023 de Tribunalul Districtual Tverskoi, care i-a aplicat o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în cazul transferurilor ilegale de peste 126 de miliarde de ruble, în cadrul schemei cunoscute sub numele de „Laundromatul rusesc”.
Platon a fost reţinut pe 13 martie 2025 în Marea Britanie, în baza unui mandat internaţional. După mai multe încercări eşuate de eliberare pe cauţiune, instanţa britanică a aprobat pe 23 iulie eliberarea sa în schimbul unei garanţii de 330.000 de lire sterline, cu obligativitatea purtării unei brăţări electronice şi respectarea strictă a unor condiţii impuse de autorităţi. Orice abatere ar putea duce la reîncarcerare, potrivit sursei citate.
După ce în 2017 fusese condamnat în Moldova la 18 ani de închisoare pentru implicarea în frauda bancară, Veaceslav Platon a fost achitat în 2021, dar ulterior a părăsit ţara. Împotriva sa mai există şi alte dosare, inclusiv acuzaţii legate de un presupus atac raider asupra băncii Moldova-Agroindbank în perioada 2011-2015.
Opinia Cititorului