VIDEOCONFERINŢA BURSA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / TĂNASE STAMULE, CONSILIER DE STAT: "Cel mai mare risc al crizei - lipsa încrederii consumatorului"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2020

Tănase Stamule

Tănase Stamule

Cel mai mare risc al crizei actuale, generate de pandemia de coronavirus, nu este cel financiar, ci al lipsei de încredere a consumatorului, potrivit domnului Tănase Stamule, consilier de stat pe economie în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

Domnia sa menţionează: "Peste 80% din PIB-ul României vine din consum, iar din semnalele pe care le avem noi, există o criză de încredere, mai ales pe partea bunurilor de consum pe termen lung - case sau maşini. Acestea sunt nişte componente foarte mari ale PIB-ului României. De exemplu, industria auto (produse de import şi autohtone) reprezintă aproximativ 20% din PIB.

Pregătim un nou program Prima Casă, tocmai pentru a susţine industria construcţiilor, şi un nou program Rabla pentru zona auto. Prin acţiunile noastre, cetăţenii trebuie să îşi recapete încrederea şi să vrea să consume în continuare. Astfel, este extrem de important să stimulăm în următoarea perioadă cererea agregată printr-o injecţie masivă de lichidităţi în piaţă. Asta încercăm să facem prin mai multe canale".

Consilierul de stat aminteşte că primul canal de susţinere este programul IMM Invest, care a fost îmbunătăţit săptămâna aceasta prin scoaterea anumitor clauze ce condiţionau obţinerea lichidităţilor. Potrivit lui Tănase Stamule, acest program se va apropia de 20 de miliarde de lei.

Domnia sa subliniază: "IMM Invest ajută companiile să-şi asigure angajaţii că au un post durabil. Atâta vreme cât un salariat nu crede că are un loc de muncă sigur, nu va ma consuma, ci va economisi o mare parte din venituri. Noi vrem să transmitem mesajul că aceste companii sunt sănătoase, că vor păstra locurile de muncă, ba chiar vor creşte numărul angajaţilor, iar salariaţii lor şi ai partenerilor firmelor trebuie să aibă încredere să îşi reia comportamentul normal de consum. Dorim ca românii să-şi recâştige încrederea în angajatorii lor şi în locurile lor de muncă. Acesta este obiectivul nostru major. Suntem o societate de consum, o economie de piaţă bazată pe consum. Structura PIB ne arată foarte clar că depindem de consum, care este strict corelat cu încrederea".

Domnul Stamule mai aminteşte, ca măsură de susţinere, schema pentru capital de lucru pentru companiile mari, de 8 miliarde de lei, respectiv un program de 5 miliarde de lei de la Ministerul Economiei, în septembrie.

"Vom avea o schemă de măsuri active pentru plata parţială a şomajului", declară Tănase Stamule, adăugând: "Statul va plăti 41,5% din salariul brut celor care se întorc din şomajul tehnic". Potrivit consilierului de stat, totodată, se redeschid unele scheme de la Ministerul Dezvoltării, în valoare de aproape 5 miliarde de lei, plus alte măsuri care vor fi luate de alte ministere, astfel încât sprijinul statului ajunge la aproximativ 40 de miliarde de lei (9 miliarde de euro).

"Aceşti bani se vor injecta în următoarele 4-5 luni, ca să capitalizăm companiile autohtone, pentru ca românii să aibă încredere că activitatea continuă, că există suficientă lichiditate şi, drept urmare, să crească cererea", spune Tănase Stamule, menţionând: "Mai pregătim o schemă de contrgarantare a creditului comercial şi suntem într-un proces accelerat cu tot ce înseamnă licitaţii pe zona de infrastructură mare, însă şantierele nu vor putea începe lucrul anul acesta, ci abia în 2021, pentru că asta este procedura. Sperăm ca anul viitor să avem doar din investiţiile publice 6% din PIB".

Consilierul de stat continuă: "Accelerăm şi componenta de digitalizare, dar nu suntem adepţii politicilor şoc. Digitalizarea nu înseamnă că vom da afară sute de mii de angajaţi de la stat, ci că nu va fi nevoie de noi angajări la stat, iar pe măsură ce oamenii pleacă sau ies la pensie, statul îşi va reduce personalul. Acum, toate autorităţile acceptă semnătura digitală din partea companiilor. Sunt foarte multe procese care s-au digitalizat în contextul crizei Covid-19 şi noi dorim să rămână digitale, deci tot ce a funcţionat digital în perioada de criză trebuie să rămână la fel şi după ce ieşim din starea de alertă. În zona digitalizării există nişte rezerve uriaşe de productivitate pe care România nu le-a folosit şi aceasta poate fi chiar una din soluţiile pentru stimularea IMM-urilor: eficientizarea relaţiei cu statul".

Concluzionând, Tănase Stamule subliniază că direcţiile mari de acţiune ale guvernului sunt, anul acesta: stimularea cererii agregate, susţinerea creditului comercial, infrastructura mare şi digitalizarea.

Tănase Stamule: "Ne bucurăm de cele mai recente veşti de la Bruxelles, privind pachetul de relansare, de 750 de miliarde de euro. Dacă nu ar fi fost acest pachet, marea parte a banilor s-ar fi dus pe zona de Green Deal, tehnologii, într-un moment în care noi avem un deficit foarte mare pe infrastructura normală. Asta ne va da o fereastră de şapte ani ca să mergem pe ambele direcţii: pe de o parte, să ne dezvoltăm infrastructura şi să reglăm echilibrele dintre regiuni, şi, pe de altă parte, să investim şi în tehnologii avansate care să creeze produse cu valoare adăugată în România".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "IMM Invest ajută companiile să-şi asigure angajaţii că au un post durabil. Atâta vreme cât un salariat nu crede că are un loc de muncă sigur, nu va ma consuma, ci va economisi o mare parte din venituri. Noi vrem să transmitem mesajul că aceste companii sunt sănătoase, că vor păstra locurile de muncă, ba chiar vor creşte numărul angajaţilor, iar salariaţii lor şi ai partenerilor firmelor trebuie să aibă încredere să îşi reia comportamentul normal de consum. Dorim ca românii să-şi recâştige încrederea în angajatorii lor şi în locurile lor de muncă."

    M-am cracanat pe mine de ras. 1 milion de oameni care au avut incredere in economia romaneasc au ajuns pe drumuri (cersetori peste noapte) si Stamule vorbeste despre incredere.  

    Rezultă când pui VERBUL la timpul PREZENT : Ex. facem NU vom face.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb