La ediţia 2025 a târgului RoWine din Bucureşti, Salonul "Gustul Italiei", organizat de ICE - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, Biroul de la Bucureşti, a reunit 21 de producători care au adus în prim-plan o selecţie de vinuri italiene din diverse regiuni, alături de produse alimentare tradiţionale şi ecologice, conform sursei citate.
Pentru a completa prezentarea vinurilor, organizatorii au inclus şi demonstraţii culinare susţinute de chef Marco Favino şi pizzaiolo Giovanni Santarpia. Vizitatorii au avut ocazia să participe şi la sesiuni de degustare, printre care şi "Viaggio in Italia: Paese di Grandi Formaggi", o incursiune în universul brânzeturilor italiene, susţinută de experţi ai ONAF - Organizaţia Naţională a Degustătorilor de Brânzeturi din Italia. Degustarea a inclus produse din regiuni precum Valle d'Aosta, Lombardia, Lazio, Campania şi Sardinia, acompaniate de vinuri alese de somelierul Aurelian Luca.
Potrivit organizatorilor, salonul a urmărit promovarea produselor italiene pe piaţa românească şi facilitarea de contacte între producători şi operatori din sectorul HoReCa. În contextul târgului, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Durante Mangoni, a subliniat creşterea exporturilor italiene agroalimentare către România, menţionând interesul tot mai mare al consumatorilor români pentru produsele italiene, inclusiv pentru vinuri precum Prosecco.
Datele disponibile pentru 2024 arată o creştere cu 10,6% a exporturilor italiene agroalimentare către România, depăşind pragul de un miliard de euro. Italia şi-a păstrat poziţia de principal furnizor de vinuri pentru România, cu o cotă de piaţă de 31,3%, fiind urmată de Republica Moldova. Segmentul vinurilor spumante, în special, a cunoscut o creştere de peste 16% faţă de anul anterior.
Conform datelor ICE şi Trade Data Monitor, vinurile italiene sunt printre cele mai bine cotate la nivelul importurilor, având un preţ mediu superior celui global, ceea ce reflectă percepţia asupra calităţii şi diversităţii produselor provenite din Italia.
Evenimentul a avut şi o dimensiune culturală, în contextul în care Italia a depus oficial candidatura pentru înscrierea tradiţiei sale gastronomice în Patrimoniul Imaterial al Umanităţii UNESCO, o decizie care ar putea fi anunţată în decembrie 2025.
Opinia Cititorului