Summitul UE-China desfăşurat joi la Beijing s-a încheiat într-un climat tensionat, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că relaţiile bilaterale au ajuns într-un „punct de cotitură clar”, potrivit Reuters, de la care relatăm cele ce urmează. Evenimentul, care trebuia să marcheze 50 de ani de relaţii diplomatice, a fost scurtat la o singură zi, la solicitarea părţii chineze, pe fondul divergenţelor comerciale şi geopolitice.
„Am exprimat în mod foarte franc şi deschis preocupările noastre privind comerţul, investiţiile şi chestiunile geopolitice. Am identificat doar parţial soluţii”, a declarat von der Leyen după întâlnirile cu preşedintele Xi Jinping şi premierul Li Qiang.
De partea cealaltă, liderul chinez le-a transmis oficialilor europeni că problemele Europei „nu vin dinspre China” şi a cerut UE să evite restricţiile comerciale, pledând pentru menţinerea unei pieţe deschise. În ultimul an, Bruxelles-ul a adoptat mai multe măsuri împotriva exporturilor chineze, în special în sectorul vehiculelor electrice, invocând probleme de supracapacitate industrială. Deficitul comercial al UE faţă de China a atins în 2024 un nivel record de 305,8 miliarde de euro.
Von der Leyen a confirmat că partea chineză a început să abordeze problema supraproducţiei şi şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini consumul intern. Liderii europeni au cerut, totodată, îmbunătăţirea accesului pe piaţa chineză, reducerea controalelor la export şi creşterea transparenţei pentru investitorii europeni.
Pe agenda summitului s-au aflat şi controalele Chinei asupra exporturilor de pământuri rare, care au afectat lanţurile de aprovizionare europene în luna mai. UE a cerut un mecanism de aprovizionare mai eficient, iar von der Leyen a salutat eforturile Chinei de a accelera procesul de eliberare a licenţelor. În iunie, exporturile chineze de magneţi din pământuri rare către UE au crescut cu 245% faţă de luna mai, dar rămân sub nivelul din 2024.
Totodată, liderii europeni au reiterat apelul către China de a juca un rol constructiv în războiul din Ucraina şi de a încuraja un armistiţiu şi negocieri de pace. „Este esenţial să existe o voinţă reală şi sinceră de a pune capăt vărsării de sânge”, a spus von der Leyen.
Summitul s-a încheiat cu o declaraţie comună privind cooperarea climatică, care include angajamente în domenii precum tranziţia energetică, reducerea emisiilor de metan, tehnologiile ecologice şi dezvoltarea pieţelor de carbon, conform sursei citate.
În contextul tensionat al relaţiilor comerciale globale, von der Leyen a fost întrebată şi despre negocierile cu SUA, precizând că UE urmăreşte o soluţie negociată privind tarifele propuse de administraţia Trump, dar nu exclude alte măsuri „până la obţinerea unui rezultat satisfăcător”.
Potrivit unor analişti citaţi de Reuters, relaţia UE-China a pierdut din impulsul avut la începutul mandatului preşedintelui Trump, în condiţiile în care blocul european pare să se apropie din nou de poziţiile Washingtonului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2025, 21:18)
Ursula nu actioneaza in interesul European, ci in interesul Americani. Scopul ei este sa mentina UE ca vasal total obedient si sarac fata de SUA. Cea mai mare amenintare militara si economica si financiara pt UE, nu este Orientul, ci SUA. Din cauza razboaielor SUA de pe tot mapamondul, suntem invadati de refugiati, izolati de toti partenerii nostri care ne exportau resurse, iar acum ni se pregateste inregimentarea pt niste razboaie in interes strain. Nu trebuia sa sprijinim revolutia portocalie de la Kiev alaturi de Americani. Nu trebuia sa ne punem streangul economic de gat boicotand comertul cu Rusia. Bismark avea o vorba, ca sa fie pace in Europa, Rusia si Germania trebuiau sa aiba relatii bune. Daca politicienii si serviciile Germane se opuneau impreuna cu cele Franceze, astazi nu traim sub spectrul razboiului si al saraciei.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2025, 22:00)
Bocancul rus , ti-e dor de el ca la atii nu ne e dor. crape in ucraina cu putin cu tot.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2025, 08:16)
Bocancul rus nu era in vreo tara nato sau UE. Faceam comert mutual avantajos. Sa vedem ce mai papati cu Germania pe butuci.
2. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 24.07.2025, 21:35)
Doar nu credea cineva ca Trump (mama scotiana si tatal neamt ) va dezamagi Europa .Deocamdata din 4 au mai ramas doar trei dupa loviturile lui Trump impotriva Iranului .Germania preia militar intreg estul Europei iar maruntisurile chinezesti nu ne mai intereseaza .Rusia nu are tehnologie de dat iar contractele sale de armament au scazut extrem de mult locul doi fiind acum ocupat de Franta .Pretul scazut al petrolului va distruge si bruma de avere a rusilor .Fara piese de schimb germane nu pot rezista in timp .Sa ne bucuram .Europa isi reface imperiul .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2025, 08:17)
Obedianta lui Trump fata de Bibi si gasca lui sunt problema principala, nu etnia parintilor sai.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2025, 21:50)
Ursulina Pfitzer,
e o catastrofa ptr. UE.