Pieţele financiare din ţara noastră au reacţionat pozitiv ieri, după victoria la alegerile prezidenţiale a candidatului pro-european Nicuşor Dan, în faţa candidatului de extremă dreapta, George Simion. Acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri puternice, leul s-a întărit, iar costul de finanţare al statului a scăzut - semn că investitorii au primit pozitiv confirmarea parcursului european al României.
Analiştii JPMorgan au scris, într-o analiză publicată de Reuters: "Victoria la alegerile din România a primarului de centru al Bucureştiului, Nicuşor Dan, reduce riscul politic, iar o retrogradare a ratingului suveran sub categoria «recomandat investiţiilor» este acum mai puţin îngrijorătoare".
Echipa de la Erste Group notează că, rezultatul alegerilor prezidenţiale are potenţialul de a influenţa pieţele. "Noul preşedinte va trebui să numească rapid un nou prim-ministru. O stabilizare suplimentară va fi atinsă odată cu formarea unui guvern complet funcţional şi implementarea planului de consolidare fiscală, având în vedere că Comisia Europeană va evalua poziţia fiscală a României la începutul lunii iunie. În acest moment, nu vedem riscuri iminente pentru parcursul european al României", scriu analiştii într-un raport.
• Lucian Isac, Estinvest: Investitorii au transmis un semnal clar faţă de păstrarea traiectoriei europene a ţării noastre
Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut aprecieri majore în sesiunea de tranzacţionare de ieri, pe volume ridicate, în contrast cu deprecierile pieţelor europene, ceea ce arată că factori interni au impulsionat evoluţia preţurilor. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 4,08%, până la 17.445 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 3,66%, la 3.287 de puncte.
"Investitorii au reacţionat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidenţiale şi asta vine după o perioadă destul de lungă de incertitudine şi de volatilitate apărută fondul incertitudinii", spune Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest,citat de Agerpres. "Este clar un semnal transmis de investitori, de întreaga piaţă, faţă de păstrarea traiectoriei europene a ţării noastre, ceea ce este un lucru îmbucurător".
Tranzacţiile cu acţiuni s-au ridicat la 196,4 milioane lei, de aproape patru ori mai mari faţă de media zilnică a anului cu aceste instrumente financiare, de circa 54 milioane lei.
Alin Brendea, analist bursier în cadrul societăţii Prime Transaction, remarcă că piaţa a anticipat, la finalul săptămânii trecute, un verdict pro-european al electoratului român, prin creşteri de peste 3%. "Aprecierea de la începutul săptămânii continuă acest trend de revenire a pieţei locale, care s-a apropiat de maximele acestui an. Alegerea societăţii româneşti de a acredita majoritar un proiect de reconstrucţie îndreptat spre valorile Uniunii Europene cu siguranţă a inversat intensificarea sentimentului de risc resimţit în ultimele săptămâni faţă de activele financiare româneşti. Atât cotaţia acţiunilor listate la BVB, cât şi scăderea costului datoriei suverane indică fără dubii acest lucru", a spus Brendea, citat de Agerpres.
• Aproape toate acţiunile din BET au avut creşteri puternice
În piaţa "regular", topul valorii transferurilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 74,3 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în creştere cu 5,97%, la preţul de 29,48 lei.
Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), care s-au apreciat cu 4,19%, până la preţul de 41,05 lei, în condiţiile unor schimburi de 25,7 milioane lei.
Acţiunile One United Properties (ONE) au crescut cu 5,86%, până la preţul de 19,16 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 18,9 milioane lei.
Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Transelectrica (TEL), ce au cumulat un rulaj de 15,3 milioane lei, acţiunile TEL încheind ziua în creştere cu 5,85%, la preţul unitar de 47,05 lei.
Nouăsprezece dintre cele douăzeci de acţiuni ce compun indicele BET au avut creşteri puternice în sesiunea de tranzacţionare de ieri, aprecierile fiind situate între 1,02% pentru titlurile Romgaz şi 6,18% în cazul acţiunilor Transgaz.
• Antonio Oroian, Goldring: Problemele fiscal-bugetare nu s-au rezolvat; importantă este direcţia pe care mergem şi recâştigarea încrederii investitorilor
Investitorii vor fi acum cu ochii pe alegerea premierului, formarea guvernului şi gestionarea situaţiei economice a ţării, care se confruntă cu un deficit bugetar major, conform brokerilor şi analiştilor.
"N-am scăpat de volatilitate. Suntem la începutul drumului. După cum ştim cu toţii, urmează o perioadă în care vor avea loc negocieri pentru numirea unui premier şi pentru formarea guvernului", spune Lucian Isan de la Estinvest, citat de Agerpres.
Antonio Oroian, broker în cadrul societatăţii Goldring, se aşteaptă ca euforia să se tempereze în următoarele zile şi atenţia să se îndrepte către problemele mari al ţării noastre. "În primul rând, formarea unui Guvern şi pe urmă căutarea unor soluţii care să reducă deficitele. Aşadar, problemele fiscal-bugetare nu s-au rezolvat, ceea ce ar putea genera volatilitate în continuare, însă e importantă direcţia pe care mergem şi recâştigarea încrederii investitorilor", a spun brokerul, citat de agenţia de presă.
Şi Alin Brendea de la Prime Transaction consideră că, pe termen scurt, până la formarea unui nou guvern cu un sprijin suficient de solid în Parlament, piaţa acţiunilor va mai fi expusă unor condiţii de incertitudine şi, implicit, de volatilitate. "Însă paradigma politică pare să se fi schimbat, iar aceasta schimbare constituie o bază solidă pentru ca, pe termen mediu, piaţa locală să revină pe un trend ascendent", a afirmat analistul bursier, conform Agerpres.
• Erste Group: O consolidare fiscală credibilă rămâne o problemă esenţială pentru investitori
Leul s-a apreciat ieri faţă de euro, moneda europeană fiind cotată ieri de Banca Naţională a României la 5,0315 lei, faţă de 5,1033 lei la finele săptămânii trecute. După primul tur al alegerilor prezidenţiale, cursul a depăşit semnificativ pragul psihologic de 5 lei, pe fondul amplificării aversiunii la risc a investitorilor faţă de ţara noastră, în condiţiile instabilităţii de pe scena politică.
JPMorgan şi-a ajustat prognozele privind evoluţia leului în urma rezultatelor turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, analiştii băncii aşteaptându-se acum la o "devalorizare moderată" a monedei naţionale. Instituţia estimează un curs de 5,1 lei pentru un euro până la sfârşitul trimestrului al doilea şi de 5,25 lei până la finalul anului, potrivit unui articol publicat de Reuters.
Randamentele obligaţiunilor titlurilor de stat pe zece ani erau în scădere la 7,415%, la ora 18:30, faţă de 8,03% cât erau vineri, potrivit datelor Investing.com. Randamentele titlurilor se mişcă invers faţă de preţ, ceea ce înseamnă că a existat o presiune la cumpărare pentru titlurile de stat.
"Situaţia fiscală a României este foarte dificilă, ceea ce face ca ţara să fie foarte sensibilă şi fragilă în faţa oricărei instabilităţi politice. O consolidare fiscală credibilă va rămâne o problemă esenţială pentru investitori", scriu analiştii Erste.
• Topul celor mai mari creşteri
• "Artego" (ARTE): +13,56%
2. "Carbochim" (CBC): +12,50%
3. "Electrocontact" (ECT): +12,37%
4. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +10,68%
5. "IAR Braşov" (IARV): +8,81%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Promateris" (PPL): -12,31%
2. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO) : -11,11%
3. "SIF Hoteluri" (CAOR): -4,50%
4. "Prefab" (PREH): -2,52%
5. "Electromagnetica" (ELMA): -2,50%
Opinia Cititorului