Micul dejun ar putea deveni mai ieftin în perioada următoare, pe fondul scăderii preţurilor internaţionale la produse precum sucul de portocale, cafeaua sau cacao, însă carnea riscă să devină tot mai scumpă, avertizează analiştii XTB, companie de investiţii pe bursele internaţionale.
Potrivit unei analize publicate de XTB, în luna iunie preţurile multor produse alimentare de bază au înregistrat corecţii semnificative. De exemplu, sucul de portocale s-a ieftinit cu aproape 24% pe fondul scăderii cererii, după ce în vara trecută atinsese niveluri record, ca urmare a unei crize a culturilor în Brazilia. Cafeaua s-a ieftinit cu peste 10%, zahărul cu 9%, iar cacaoa cu aproximativ 4%.
Analiştii subliniază că aceste scăderi ar putea începe să se reflecte şi în preţurile de la raft în următoarele luni, în funcţie de ritmul de epuizare al stocurilor existente şi de contractele comerciale aflate în derulare. Produsele perisabile sau cu stocuri reduse, cum sunt sucul sau zahărul, tind să se ieftinească mai rapid în retail, în timp ce preţurile la ciocolată sau cafea ajung mai lent la consumatori - uneori după 2 până la 6 luni.
Pe de altă parte, carnea se scumpeşte deja. În iunie, preţurile en-gros la carnea de porc au crescut cu aproape 9%, iar cele pentru carnea de vită cu aproximativ 5%, comparativ cu luna precedentă. Creşterea vine în contextul sezonului de vară, când cererea pentru carne - în special pentru grătare - este ridicată, dar şi din cauza unor factori geopolitici şi a creşterii costurilor cu energia, notează analiza XTB.
Spre deosebire de produsele procesate, carnea este perisabilă, ceea ce determină comercianţii să transmită rapid majorările de preţ. În general, ajustările de preţuri apar la o distanţă de una până la două luni. În plus, întregul lanţ de aprovizionare din sectorul cărnii este mai costisitor şi sensibil la variaţii economice.
În concluzie, în timp ce un mic dejun cu suc, cafea şi produse dulci ar putea deveni mai accesibil, iubitorii de grătare ar putea fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar în această vară.
Opinia Cititorului