Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o conferinţă de presă marţi că guvernul său este pregătit pentru continuarea discuţiilor de pace în orice format şi s-a arătat dispus, chiar dacă se aşteaptă ca următoarea rundă să fie una la nivel tehnic, pentru o întâlnire tripartită cu preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
'Noi (ucrainenii - n. r.) suntem pregătiţi pentru o întâlnire în formatul Trump, Putin şi cu mine', a afirmat preşedintele ucrainean marţi în conferinţa de presă aflată sub embargo până miercuri dimineaţă.
'Dacă lui Putin nu îi convine o reuniune bilaterală sau dacă toată lumea doreşte o reuniune trilaterală, pe mine nu mă deranjează. Sunt pregătit pentru orice format', a adăugat Zelenski, aşteptat în cursul zilei de miercuri la Berlin.
Preşedintele ucrainean a cerut între altele Washingtonului să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei, care a respins până în prezent ideea unei încetări generale a focului necondiţionate de 30 de zile cu Ucraina, o iniţiativă avansată de SUA şi susţinută de Kiev.
'Ne aşteptăm la sancţiuni din partea SUA', în special împotriva 'sectorului energetic şi a sistemului bancar' din Rusia, a declarat el.
Kievul, a precizat şeful statului ucrainean, nu a primit încă din partea Moscovei 'memorandumul' invocat săptămâna trecută de Rusia şi destinat să expună condiţiile ruse pentru un acord de pace durabil, după mai mult de trei ani de la invazia în Ucraina.
'Vom citi propunerile lor şi vom răspunde cu siguranţă' odată ce le vom primi, a declarat Zelenski.
Potrivit Reuters, diplomaţia rusă declarase anterior că Moscova va transmite respectivul document Kievului de îndată ce va fi finalizat schimbul de prizonieri major din weekend, desfăşurat în formula '1.000 pentru 1.000'.
Totodată, preşedintele ucrainean a spus că nu doreşte ca Statele Unite să se retragă din procesul de pace în Ucraina, aşa cum a ameninţat Washingtonul că va face dacă nu se înregistrează progrese la negocieri.
Volodimir Zelenski a spus că el consideră Turcia, Vaticanul şi Elveţia drept cele mai realiste locuri pentru negocierile ulterioare cu Rusia, indicând că interesul pentru găzduirea discuţiilor a fost exprimat şi de Malta, precum şi de naţiuni africane pe care nu le-a precizat.
Reuters a relatat anterior că Moscova nu vede Vaticanul ca pe un loc propice discuţiilor de pace.
În acest context, preşedintele ucrainean a spus că Rusia a semnalat că doreşte ca discuţiile să aibă loc în Belarus, o sugestie pe care Kievul o considera neserioasă şi imposibilă, având în vedere că trupele ruse au folosit această ţară ca rampă de lansare pentru invazia rusă în Ucraina în 2022.
În acelaşi timp, preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că Moscova a comasat peste 50.000 de soldaţi în apropierea regiunii ucrainene Sumî (nord-est) în vederea unei posibile ofensive împotriva acestui teritoriu de frontieră, unde Moscova susţine că vrea să creeze 'o zonă tampon' pentru a preveni incursiuni dinspre Kiev.
Rusia masează peste 50.000 de trupe, inclusiv unele dintre cele mai bune forţe ale sale, în apropierea regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, dar Kievul a luat măsuri pentru a-i împiedica să desfăşoare o ofensivă pe scară largă, a declarat Zelenski, citat de Reuters.
Această acumulare de trupe survine în contextul în care Rusia pare să se pregătească pentru o ofensivă de vară în Ucraina, în timp ce Kievul aşteaptă ca Moscova să-i prezinte memorandumul cu condiţiile sale privind o încetare a focului.
Sumî se află chiar în dreptul graniţei cu regiunea rusă Kursk, unde forţele ucrainene au ocupat şi deţinut anterior o porţiune de teritoriu timp de luni de zile, înainte de a fi respinse aproape complet luna trecută, deşi Kievul susţine că încă mai controlează porţiuni mici acolo.
'Cele mai mari şi mai puternice forţe ale lor se află în prezent pe frontul din Kursk', a declarat presei Zelenski marţi. 'Pentru a ne alunga trupele din regiunea Kursk şi pentru a pregăti acţiuni ofensive împotriva regiunii Sumî', a adăugat el.
Conform sursei, Putin declarase recent că vrea crearea unei 'zone tampon' de-a lungul frontierei Rusiei cu Ucraina. Zelenski a spus că, în opinia sa, Rusia intenţionează să decupeze o zonă din teritoriul ucrainean cu o adâncime de aproximativ zece km.
În acest sens, forţele Moscovei au capturat recent cel puţin patru sate de frontieră în regiunea respectivă şi au avansat lent în ultimele săptămâni în unele sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în apropierea oraşului Kostiantinivka. Cu toate acestea, Zelenski susţine că ruşii au fost respinşi în acea zona cu patru km în două zile.
Referindu-se la producţia internă de armament a Ucrainei, Zelenski a declarat că Ucraina ar avea nevoie de 30 de miliarde de dolari în acest an, pentru a finanţa pe deplin capacitatea disponibilă a sectorului aflat într-o expansiune rapidă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 14:41)
Ce maretie, ce generozitate, iata cum EL, circarul drogat, intinde o mana salvatoare si ofera o sansa,
EL a atins un nivel Dumnezeiesc
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 14:44)
E bine ca zele stie mai bine ca Putin ce are Putin de gand si l a impiedicat,
el va fi divinizat de Merz pentru asta
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 14:46)
Are nevoie de doar 30 de miliarde anul acesta,
ce modest,
sau o fi cerut 30 miliarde pe zi anul acesta
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 18:11)
Sustin Trilaterala!
5. fără titlu
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 28.05.2025, 21:21)
propun sa vina si Zaharova ,sa vezi trilaterale!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2025, 00:37)
Eu prefer o bilaterala cu Zaharova:)