Cu prilejul Zilei Justiţiei, marcată anual în prima duminică a lunii iulie, principalele instituţii din domeniul judiciar au transmis mesaje publice în care subliniază importanţa unei justiţii independente, echilibrate şi respectate, dar şi provocările cu care se confruntă sistemul.
Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a afirmat că, în ciuda simbolismului zilei, „contextul în care intervine în acest an Ziua Justiţiei nu oferă prilej de celebrare, ci de precauţie şi reflecţie”.
„Rămâne pentru mine inexplicabilă apetenţa manifestată uneori în spaţiul public în a stimula societatea împotriva justiţiei, iar nu în sensul de a o privi ca o parte vitală a întregii societăţi”, a spus Corbu, atrăgând atenţia că astfel de atitudini contribuie la slăbirea prestigiului justiţiei, descurajează intrarea tinerilor în magistratură şi riscă să agraveze disfuncţionalităţile sistemului.
Ea a recunoscut existenţa unor probleme reale şi a pledat pentru responsabilitate şi echilibru, nu doar în interiorul sistemului, ci şi în discursul public al celorlalte puteri ale statului.
Alex Florenţa, procurorul general al României, a transmis că justiţia este „o responsabilitate colectivă” şi că într-o societate în continuă schimbare, Ministerul Public trebuie să facă faţă unor provocări tot mai sofisticate, de la criminalitate informatică la reţele transnaţionale.
El a propus reorganizarea parchetelor mici prin înfiinţarea unui parchet unic la nivel judeţean, argumentând că actuala structură generează inechităţi şi ineficienţă. A mai pledat pentru măsuri legislative care să crească gradul de recuperare a prejudiciilor şi a atras atenţia asupra nevoii urgente de personal, resurse şi modernizare legislativă.
Elena Costache, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a transmis că fără o justiţie puternică, independentă şi respectată nu poate exista democraţie autentică.
„Folosim acest prilej nu doar pentru a celebra, ci pentru a reafirma în primul rând angajamentul nostru pentru o justiţie în care cetăţenii să creadă, aceasta fiind în slujba lor”, a subliniat Costache, adăugând că CSM rămâne implicat în promovarea integrităţii, transparenţei şi dialogului interinstituţional.
Ziua Justiţiei este sărbătorită oficial în România din 1994, în prima duminică din luna iulie, ca un moment de recunoaştere a rolului puterii judecătoreşti în consolidarea statului de drept.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 10:56)
Singura reforma pe care ar accepta-o, pensia la 35 de ani si pensia sa fie dublu salariului.
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.07.2025, 11:38)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2025, 11:52)
Io te, ba,nu nteleg inamovibilii speciali, celeritarii lu peste prajit ce are lumea cu ei