Eforturile Kremlinului de a paraliza livrările de produse alimentare ale Ucrainei au succes, o treime din exporturile de cereale ale ţării fiind suprimate de când au fost blocate efectiv porturile sale de la Marea Neagră, luna trecută, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Scăderea marchează un obstacol major pentru economia Ucrainei şi securitatea alimentară la nivel global, chiar dacă de la începutul invaziei ruseşti UE a alocat un miliard de euro pentru construirea rutelor alternative. Săptămâna aceasta, oficialii SUA au anunţat că lucrează cu partenerii europeni în vederea menţinerii fluxului exporturilor de cereale, care se bazează pe fluviul Dunărea şi alte căi, după ce porturile nu mai sunt sigure. În perioada 15 iulie - 15 august, Ucraina a putut exporta doar 3,2 milioane de tone de cereale, uleiuri vegetale şi preparate culinare, în scădere de la 4,4 milioane de tone în mai şi 4,8 milioane de tone de în iunie, când încă era în vigoare acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră, arată datele companiei de consultanţă UkrAgroConsult, menţionează sursele citate.
Din porturile ucrainene la Dunăre plecau circa un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră. Ulterior porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanţa, pentru a pleca mai departe. Chiar şi în condiţii de război, Ucraina încă este un exportator de cereale important la nivel global, iar acordul pentru exportul cerealelor via Marea Neagră a ajutat la atenuarea preţurilor ridicate pe plan mondial şi a menţinut livrările către consumatori. Dar comerţul cu cereale al Rusiei a beneficiat de pe urma problemelor cu care se confruntă Ucraina. Exporturile ruseşti sunt în creştere şi ar urma să reprezinte aproape un sfert din comerţul global cu grâu în sezonul 2023/2024, relatează sursele citate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 13:17)
Exporturile de cereale a Ucrainei ??!!
da de unde ,exporturile firmelor straine (amreicane ,chinezesti..)care au cumparat
deja 48 %,din cele mai bune terenuri arabile a Ucrainei,si acum vor profitul
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 18:47)
comentezi... contra vantului ?!? :))
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 18:50)
Poate nu ar strica sa te documentezi un pic,
simpatiile politice nu au treaba cu profitul sfant
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 19.08.2023, 23:14)
Romania are deficit bugetar.Poate vindem Marea Neagră și ce ține de ea!?Și să contractăm doar noi ce produce Ukraina,grăbind falimentul multor romăni.