Wow Lab , un start-up de educaţie ştiinţifică prin experimente fondat de antreprenoare Anca Tănăsescu, a înregistrat în 2024 o cifră de afaceri de 660.000 de lei (132.000 de euro), cu 71% mai mari comparativ cu 028 de lei, cu nivel de 036 lei 20% peste estimările iniţiale, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Pentru 2025, Wow Lab a bugetat o creştere cu 27% a afacerilor şi atragerea unor finanţări în vederea dezvoltării businessului, inclusiv pătrunderea pe pieţele internaţionale.
"Wow Lab a fost selectată în lista celor zece start-up-uri de către echipele SeedBlink şi FOMO pentru a susţine un pitch în faţa investitorilor, în cadrul evenimentului FOMO Fuel the Fire, care va avea loc în 24 mai la Sala Palatului din Bucureşti. susţine dezvoltarea accelerată a businessului în următorii doi ani. a aduce componentă practică în educaţia copiilor, cât şi din partea companiilor. Acestea din urmă doresc să se implice mai mult în zona educaţiei, îndeplinind astfel obiectivele de responsabilitate socială stabilitate la nivel de grup" , a declarat Anca Tănăsescu, fondatoarea Wow Lab .
Conform comunicatului, fondurile vor fi pentru dezvoltarea de noi produse, digitalizare în vederea eficientizării operaţiunilor, necesarea de materiale didactice cu componente tech, marketing şi dezvoltarea dezvoltării noii colegii cu competenţe complementare.
Wow Lab colaborează cu şcoli private, un segment în care se estimează că, în următorii cinci ani, va ajunge să lucreze cu peste 45% dintre unităţile existente la nivel gimnazial şi primar din Bucureşti. De asemenea, sunt vizate colaborări cu şcoli private din oraşele în care piaţa educaţiei private este mai dezvoltată: Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Ploieşti.
În sectorul şcolilor publice, unde Wow Lab este contractată să susţină experimente, în special în cadrul programelor "Şcoala Altfel" şi "Săptămâna Verde", se preconizează un ritm accelerat de creştere, estimand dublarea anuală a numărului de participanţi în următorii ani.
În zona parteneriatelor corporate, Wow Lab a desfăşurat anul trecut un proiect pilot în patru oraşe din ţară, în cadrul activităţii a lucrat cu aproximativ 1.000 de copii. Acest proiect va continua şi în 2025.
Conform Wow Lab, piaţa educaţiei ştiinţifice nonformale din România este la început de drum şi încă fragmentată, susţinută de iniţiative izolate ale unor ONG-uri, profesori sau firme private. Cu toate acestea, cererea este în creştere pe fondul unui nivel tot mai ridicat de conştientizare în rândul părinţilor şi din nevoia reală de a suplini golurile lăsate de sistemul public de educaţie.
Astfel, potenţialul pieţei este foarte mare şi, pe lângă interesul tot mai mare al părinţilor, există şi un apetit din părţile franceze internaţionale STEM de a intra în România.
De altfel, Wow Lab a fost deja contactată de reţele din Israel şi Croaţia pentru eventuale colaborări. În România există peste 4.500 de şcoli primare şi gimnaziale de stat, în care sunt înscrişi aproximativ 1,8 milioane de elevi.
Un alt indicator important este dezvoltarea accelerată a educaţiei private. În perioada 2015-2025, numărul şcolilor private din România sa dublat, de la 170 în 2011 la 330 în 2020. Doar în Bucureşti, anul trecut au fost lansate opt proiecte noi de şcoli private, un semnal clar al cererilor crescând pentru alternative educaţionale mai eficiente şi mai adaptate realităţilor actuale.
"Noi ne diferenţiem printr-o echipă extinsă de oameni de ştiinţă reală, cu competenţe complementare. Nu mizăm pe spectacol, ci pe explicaţii clare şi experimente directe, prin care fiecare copil participă activ, nu doar asistă. Părinţii conştientizează deficienţele sistemului public de învăţământ şi caută-şi alternative relevante, practică şi să investească mai mult în educaţie să se orienteze spre viitor. bine pentru viaţă şi carierele viitorului" , a adăugat Anca Tănăsescu .
Opinia Cititorului