Acces mai scump la lectură: tarifele Bibliotecii Naţionale s-au majorat de 10 ori

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 iulie

Acces mai scump la lectură: tarifele Bibliotecii Naţionale s-au majorat de 10 ori

English Version

Biblioteca Naţională a României a crescut substanţial tarifele pentru cardurile de acces, măsură ce intră în vigoare începând cu 3 iulie 2025. Astfel, taxa anuală pentru accesul complet a crescut de la 30 de lei la 300 de lei, în timp ce elevii, studenţii şi pensionarii vor plăti 150 de lei. Directorul instituţiei, Bogdan Gheorghiu - fost ministru al Culturii - explică această majorare prin eliminarea subvenţiilor acordate anterior unor servicii ale bibliotecii: „Era un tarif subvenţionat. În contextul actual, nu am mai putut păstra vechile tarife. Oricum, pentru elevi, studenţi, pensionari mergem pe 150 de lei pe an, ceea ce înseamnă 12 lei pe lună”.

Măsura, oficializată prin ordin de ministru

Modificarea tarifelor a fost introdusă printr-un Ordin al ministrului Culturii, Demeter Istvan, emis la 1 iulie. Decizia vine într-un context bugetar dificil, în care mai multe instituţii publice îşi regândesc structura de finanţare.

Reacţii aşteptate din partea publicului

Majorarea tarifelor ar putea stârni nemulţumiri în rândul utilizatorilor frecvenţi ai Bibliotecii Naţionale, în special studenţi, cercetători şi persoane în căutarea unui spaţiu de studiu accesibil. Deşi cardul redus rămâne sub preţul unui abonament lunar la internet sau la o sală de sport, saltul de la 30 la 300 de lei pentru accesul integral ridică semne de întrebare legate de accesibilitatea la cultură şi informare.

Context: criza bugetară din sectorul cultural

Creşterea tarifelor la Bibliotecă vine în contextul unor presiuni financiare majore asupra instituţiilor culturale din România. Reducerea subvenţiilor şi căutarea unor surse alternative de venit devin tot mai frecvente, în lipsa unei finanţări publice constante şi sustenabile.

Un nou test pentru dialogul dintre stat şi cetăţeni

Decizia Bibliotecii Naţionale reflectă nu doar o adaptare administrativă, ci şi un test de echilibru între sustenabilitatea instituţională şi accesul democrat la cunoaştere. Rămâne de văzut dacă această majorare va afecta semnificativ numărul de utilizatori sau dacă va genera reacţii în spaţiul public. Accesul la carte nu ar trebui să devină un lux, spun unii critici ai măsurii. Însă în lipsa alternativelor bugetare, instituţiile culturale sunt tot mai adesea nevoite să impună costuri directe celor pe care, teoretic, ar trebui să-i atragă şi să-i servească gratuit.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb