Compania aeronautică Aerostar Bacău (ARS) a raportat afaceri de 168,8 milioane lei în primul trimestru al anului, cu 9% peste cele din primele trei luni ale lui 2024, în vreme ce profitul net s-a ridicat la aproape 21,1 milioane lei, cu 16% sub cel din acelaşi interval al anului trecut, potrivit raportului emitentului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Vânzările la export s-au ridicat la 146,8 milioane lei, în creştere cu 15% comparativ cu cele înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024. În schimb, pentru veniturile aferente stocurilor de produse finite şi de producţie în curs de execuţie s-a înregistrat un rezultat negativ de 12,8 milioane lei, faţă de un câştig de 11,2 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut.
Cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 133,9 milioane lei, cu 6% sub cele din primul trimestru al anului trecut, pe fondul reducerii aproape a tuturor categoriilor de cheltuieli. Singurele care s-au majorat au fost cheltuielile cu beneficiile angajaţilor, care s-au ridicat la 50,7 milioane lei, faţă de 47,7 milioane lei în perioada ianuarie-martie a anului trecut.
În aceste condiţii, compania aeronautică a raportat un rezultat din exploare de 23,1 milioane lei, pentru primul trimestru al anului, cu 7% sub cel din acelaşi interval al anului 2024.
Aerostar va distribui, în luna iunie, suma de 36,5 milioane lei ca dividende, din profitul anului trecut de 95,7 milioane lei, echivalentul unui randament net de circa 2,4% faţă de preţul acţiunii de vineri, din prima parte a sesiunii bursiere.
Aerostar acţionează pe piaţa globală de produse şi servicii din industria aeronautică şi de apărare în calitate de companie independentă. Clienţii Aerostar sunt localizaţi în Europa, Asia, Africa, SUA şi Canada. În Canada şi Statele Unite furnizează produse de aviaţie, în vreme ce în Asia şi Africa furnizează servicii de mentenanţă aviaţie civilă. În Europa furnizează servicii de mentenanţă pentru aviaţia civilă, produse de aviaţie (sisteme trenuri de aterizare, piese mecanice, ansamble şi subansamble), echipamente electronice şi echipamente de sol. În România, compania furnizează servicii de reparaţie pentru avioane militare şi reparaţie piese şi componente electronice pentru avioane militare, modernizări, integrări şi mentenanţă pentru sistemele de aviaţie militară, servicii de reparare ale sistemelor şi ale lansatoarelor şi produse de aviaţie civilă, conform informaţiilor prezentate în raportul anual al emitentului.
Aerostar Bacău, emitent a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 1,2 miliarde de lei, este deţinută în proporţie de 71,5% de Iarom Bucureşti, în timp ce Evergent Investments avea 15,2% din companie.
Opinia Cititorului