Alegeri într-o cutie neagră: când încrederea ţine locul verificării

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 aprilie

Ilustraţie concepută de MAKE

Ilustraţie concepută de MAKE

English Version

Alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie 2024 au produs nu doar un rezultat neaşteptat - cu un outsider, Călin Georgescu, plasat pe primul loc cu peste 2,2 milioane de voturi - ci şi o întrebare care persistă, tăcută şi apăsătoare: au fost voturile numărate corect? Lipsa reacţiei civice a "electoratului Georgescu", în ciuda scorului spectaculos, ridică semne de întrebare cu privire la existenţa acestuia. Absenţa lui din stradă, din proteste sau din spaţiul fizic general, contrastează puternic cu rezultatul afişat.

Unde sunt cei 2,2 milioane de oameni care au votat în 24 noiembrie pentru Călin Georgescu?

În acest material am căutat să vedem dacă votanţii respectivi chiar se regăsesc în tot procesul electoral, dar ceea ce am constatat este o realitate

neliniştitoare: instituţiile statului care gestionează sistemele informatice electorale - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Autoritatea Electorală Permanentă - tratează cu opacitate tocmai întrebările la care ar trebui să aibă cele mai transparente răspunsuri. Iar opacitatea sau tăcerea este, adesea, mai elocventă decât orice discurs oficial.

Răspunsuri oficiale fără conţinut verificabil

Articolul publicat de BURSA în 12 martie 2025 - "Briciul lui Occam: Cele două milioane de alegători ai lui Georgescu poate că nu există" - a enunţat o ipoteză incomodă: dacă nimeni nu i-a văzut pe aceşti alegători, poate că voturile au fost fabricate digital. Nu ca acuzaţie, ci ca întrebare legitimă. Din păcat, această întrebare nu a primit niciun răspuns concret din partea autorităţilor.

Ziarul BURSA a adresat în scris, în baza Legii 544/2001, întrebări către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) privind identitatea dezvoltatorilor sistemului informatic electoral, existenţa unor audituri independente şi publicarea rezultatelor acestor audituri, dacă ele există.

În adresele trimise către STS şi AEP, am ridicat următoarele întrebări:

"1. Care este compania sau consorţiul de firme care a furnizat sau

dezvoltat software-ul folosit pentru agregarea, centralizarea şi transmiterea rezultatelor electorale în alegerile prezidenţiale din 2024 şi pentru procesarea proceselor-verbale în platforma informatică operată de STS?

2. Care sunt contractele încheiate de STS cu furnizorii respectivi?

Am dori să ne furnizaţi o copie a acestor contracte, din care să reiasă furnizorul, valoarea contractului, durata şi obiectul acestuia.

3. Au existat audituri externe, independente sau interne privind funcţionarea acestui software în perioada alegerilor? Dacă da, vă solicităm să ne furnizaţi copii ale rapoartelor de audit sau concluziile acestora.

4. Care este motivul pentru care identitatea furnizorului software nu este comunicată transparent în spaţiul public, având în vedere importanţa acestui sistem în desfăşurarea alegerilor?".

Referitor la întrebările de mai sus, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale ne-a transmis, prin intermediul Biroului de presă, următorul răspuns:

"Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată intern cu nr. 100559 din 27.03.2025, vă informăm că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) susţine informarea corectă şi transparentă asupra tuturor aspectelor legate de suportul tehnic acordat de către instituţia noastră în organizarea proceselor electorale.

În acest sens, informaţiile privind rolul, atribuţiile şi serviciile IT&C securizate puse la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente (AEP) sunt publicate online la adresa https://sts.ro/ro/alegeri/rol-si-atributii/.

Astfel, reiterăm că AEP şi STS asigură, conform prevederilor legale, implementarea şi gestionarea sistemelor informatice necesare bunei desfăşurări a procesului electoral, astfel:

- Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV);

- Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV);

- Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV).

Sistemele informatice au fost dezvoltate în integralitate intern de către specialiştii STS,conform cerinţelor operaţionale ale AEP, deciziilor Biroului Electoral Central şi legislaţiei electorale. Precizăm, totodată, că STS asigură funcţionarea sistemelor informatice, mentenanţa acestora şi a echipamentelor, precum şi asistenţă tehnică, 24 de ore din 24.

De asemenea, pe perioada desfăşurării proceselor electorale, specialiştii instituţiei noastre acordă asistenţă, prin intermediul Centrului de suport tehnic, personalului din secţiile de votare pentru utilizarea echipamentelor şi a aplicaţiei ADV".

Deoarece în răspunsul de mai sus, STS a omis să ne răspundă la întrebarea privind auditul intern şi auditul extern după alegerile prezidenţiale de anul trecut, am trimis o nouă solicitare către acest serviciu, iar răspunsul primit a fost:

"Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată intern cu nr. 100597 din 01.04.2025, vă informăm că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură suportul tehnic pentru Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în vederea organizării şi desfăşurării proceselor electorale, potrivit legislaţiei specifice. Sistemele informatice sunt realizate conform cerinţelor operaţionale ale AEP, iar după testarea şi avizarea din punct de vedere al conformităţii, acestea sunt predate către AEP. Totodată, vă comunicăm că terminalele informatice, resursele de comunicaţii, sistemele şi aplicaţiile specifice puse la dispoziţia AEP, cu ocazia alegerilor organizate în 24 noiembrie 2024, au fost evaluate constant de către specialiştii STS din prisma securităţii cibernetice înainte, pe durata desfăşurării şi după încheierea proceselor electorale".

La rândul ei, într-un răspuns lapidar Autoritatea Electorală Permanentă a afirmat că aplicaţiile au fost "certificate" şi ne-a trimis să citim legislaţia în vigoare, fără a preciza dacă a existat vreun audit extern, independent sau transparent.

Secţiile nu pot susţine o fraudă masivă

Analiza jurnalistică arată că o fraudă de proporţii (ex: 2 milioane de voturi modificate) nu ar putea trece nedetectată prin prisma mai multor aspecte: procesele-verbale sunt semnate în secţii şi transmise partidelor; partidele fac numărători paralele; o discrepanţă uriaşă între procesele-verbale şi rezultatele oficiale ar fi imediat descoperită.

De aceea, fraudele masive în secţii sunt imposibile fără complicităţi largi. Or, în 19.000 de secţii, aşa ceva nu poate fi mascat.

Şi totuşi, rămâne o zonă vulnerabilă: centralizarea digitală a voturilor, într-un soft dezvoltat de STS, fără audit public. La acest aspect pot să apară mai multe aspecte cum ar fi redistribuiri fine de voturi, imposibil de detectat la nivel de secţie, manipulări algoritmice la agregare şi modificări de scoruri fără urme fizice. De aceea, în lipsa unui audit extern şi a publicării codului sursă, nimeni nu poate garanta că aceste riscuri nu s-au materializat.

Votul - un act de credinţă?

Tehnologia aduce viteză şi eficienţă. Dar în lipsa controlului civic şi a auditului extern, ea poate deveni instrumentul perfect pentru manipulare invizibilă. Votul trebuie să fie mai mult decât un gest de participare. Trebuie să fie verificabil.

În acest moment, votul în România e un act de credinţă, nu de certitudine.

În concluzie, democraţia nu trebuie doar exersată. Ea trebuie apărată.

BURSA nu acuză.

BURSA întreabă.

Şi va continua să întrebe până când STS va publica cine a dezvoltat sistemul electoral digital, AEP va publica audituri externe, dacă ele există, şi softul care decide soarta votului va deveni transparent, auditat, verificabil.

Până atunci, alegerile rămân ceea ce un regim democratic nu îşi poate permite: netransparente. Iar o democraţie care cere încredere, dar nu oferă verificare, nu mai este democraţie, ci doar simulacru.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Nu există cele 2 milioane de votanți CG pentru că poate nu există nici CG :) Democrația românească nu mai trebuie verificată prin nimic pentru că s-a dovedit a fi un simulacru extrem de transparent. Și se mai face.

    Dreptul românilor de a vota orice vor ei, chiar și un cârnat, a fost călcat în picioare.  

    Bine că nu au fost reacții violente în stradă sau provocări pentru așa ceva. Măcar atât. 

    1. pare că nu ai dreptul să votezi un debil criminal autocrat. Schimbă și tu sistemul, mergi la Moscova!

      Când faci criminal te referi la tine cred, ca voicrim8naliiva cunoașteți între voi

    [...]

    Electoratul lui CG este chiar mai mare ptr ca , de ex. , si dintre cei care nu au fost la vot peste 60-70 % ar fi votat cu el.  

    Ptr ca romanii s-au prins ca la mitinguri oricum mu ii baga nimeni in seama si doar cauta sa fie provoace evenimente reprobabile artificiale care sa le fie puse in carca, sa fie discreditati si aratati negativ cu degetul asa zisilor "jurnalisti" ai asa zisei "prese" care de la pandemie nu mai este cainele de paza al democratiei ci o pisicuta lingatoare de diverse dosuri... 

    De aceea singura arma de nepangarit este votul. 

    Nu va mirati nici daca in sondaje iese Mucusor castigator iar la vot iese altul ptr ca romanii au invatat sa nu-si dezvaluie intentiile de vot dusmanilor...Surprize ! Surprize ! ......

    1. Ti-ai pus un titlu foarte bun.

      Mirosi a...

    trebuie votat altceva.

    Nu reprezentantul lenii, nu al minciunii , nu al lipsei de carte , nu al celor care sunt .... in afara logicii curate , al celor cu handicap in logica, desi au facut ... stiinte reale. 

    Sa avantajezi un candidat punanadu-i voturi in traista si apoi sa te chinui sa-l acoti din cursa nu prea are logica.dar in colonia in care legile si Constitutia au fost abolite,in care se anuleaza alegeri doar pentru ca nu a castigat cine trebuie,totul e posibil.Dar legat de posibilele fraudele electorale facute de Sistem cu ajutorul acestui sts,eu ma intreb daca nu cumva alegerile prezidentiale de anul trecut au fost singurele alegeri corecte din ultimele decenii iar toate celelalte au fost fraudate.

    1. Daca e o lupta in interiorul sistemului, atunci are logica.

      cu Kremlin Georgescu pe locul 9 în feed-ul tiktok, cu zero lei cheltuiti in campanie?

      Singurele alegeri corecte! : 

      E mai logic sa credem ca e invers... acum au fost poate corecte ...altfel nu are sens

      Nu cumva toți ciracii lui Kremlin Georgescu l-ați votat în turul 2 în 2014 pe mutălău Iohannis?!? :

    Numaratoarea se poate face fie cu abacul, fie cu supercalculatorul de pe roverul selenar, există numărătoare paralelă, toți ajung la același total. :

    1. Nu chiar.

      Aș vrea să văd ziua în care USR nu va trompeți dacă iese un singur vot diferență. :

      USR trebuie scos în afara legii

    Intentionat sau nu autorul ne transpune intr-o zona in care realitatea se impleteste cu fictiunea dar haideti sa enumeram niste evolutii care ne-au impins catre aceste zone:

    - depopularea prin scaderea natalitatii si imbatrinirea populatiei 

    - anii de anarhie si jaf de dupa 1990 

    - " feudalizarea" tarii prin care controlul judetelor se face prin gasti legate de interese economice, Aici a contribuit si sistemul electoral cu un singur tur de scrutin la alegerile locale prin care grupurile de interese directioneaza votul 

    -decaderea invatamintului liceal si universtar prin care se emit diplome fara valoare. Noile elite politice deyin asfel de diplome. 

    -noile sisteme de comunicare distribuie stiri de senzatie din care este foarte greu sa se extraga adevarul 

    - risipa banului public si directionarea investitiilor fara o logica economica

    In aceasta atmosfera mi se pare "normal " ca rezultatele electorale sa alunece in zona irealului 

    Voturile lui EXISTA -- dar nu sunt ale celor care urla in strada neaparat ..

    Si au fost multe si din diaspora - va asteptati sa vina lumea din afara sa urle la voi in fata?

    Logica e ca daca votanii lui x nu ies si in strada -atunci pot fi ignorati si nu il mai punem pe x presedinte... 

    1. Au ieșit în stradă 3 știrbi și 4 infractori de drept comun. Cei păcăliți de tiktok au mai reconsiderat. Nici ei n-au toți dinții, dar poate vreun dram de demnitate. Diaspora este așteptată să emigreze în Rusia, să profite și pe acolo de avantajele sistemului democratic putlerist.

    Greu de presupus ca poti falsifica 2,2 milioane de voturi dar intrebarile trebuiesc puse pina aflam raspunsul .Este clar ca nici Simion si nici Georgescu nu au reusit sa scoata un numar mare de oameni in strada nici macar dupa ce Georgescu s-a aflat pe primul loc dar acelasi lucru este valabil si pentru ceilalti .Sondajele sunt si ele falsificate diferentele dintre casele de sondare fiind foarte mari atunci cind facem referire la procente .Cetateanul obisnuit nu are un punct de sprijin atunci cind vrea sa voteze .Din zicerile aparute in Media din Romania fiecare individ extrage doar partea care ii convine si va vota pe cale de consecinta .Sa speram ca fiecare dintre noi poate face diferenta dintre exigentele functiei de Presediinte si cea de Primar sau de sef de Partid asociat cu extremismul .Un candidat la acesta functie trebuie „ sa aiba fata ” de Presedinte ba chiar forta si cunoasterea necesar atasata .Un singur candidat acopera acesta necesara si existenta cutuma .

    In 16 apr 2025 pe politico. Eu s a publicat o analiza privind turul 1 2024 in care e o harta interactiva cu ponderea pe tari a voturilor pt Calin Georgescu si majoritate0a covarsitoare provin din Basarabia! Adica in softul AEP au fost centralizate in felul asta desi numai 1 milion de basarabeni au drept de vot in diaspora! Frauda de acolo vine, nu pot eu explica cum, dar aceasta e ideea! Aceasta posibilitate ingrozitoare ar putea explica si voturile pt partidele nou aparute, AUR si POT, cu intrarea in parlament a unor persoane fara profesie sau activitate etc. De ce sa nu fi fost atacaye fraudulos si alegerile parlamentare din 2024, daca exista un mecanism de ajustare la centralizar?!?

    Putem avea o banuiala ce s-a concretizat in aparitia pe primul loc a candidatului Georgescu care a cistigat primul tur . Georgescu era , asa cum ar spune unii , solutia de avarie .Romania nu stia nici care va fi soarta razboiului din Ucraina si nici ce va face America daca Trump va cistiga alegerile .Daca Rusia spargea frontul si armatele ei se indreptau catre gurile Dunarii evident ca Georgescu era solutia .Aparitia celor doi asociati ce doreau si inca doresc desprinderea de UE era pentru Romania solutia de avarie . Iohannis , vizibil obosit , s-a folosit de Constitutia Romaniei spre a scoate din joc alternativa .Ave o Constitutie genial argumentata .Acum lucrurile sunt mult mai clare .Trump pare a renunta la Rusia iar Putin nu a putut cuceri Ucraina care devine astfel o forta de temut in aceasta parte de lume .Romania nu mai are nevoie nici de Georgescu si nici de asociatii lui .Din acest motiv sunt absolut convins ca alegerile vor fi cisatigate la mare distanta de Crin Antonescu .Sosoaca a fost scoasa din joc ,Georgescu la fel si sa nu ne prinda mirarea daca multe altele se vor mai intimpla .

    USR are in ADN -ul său NEGATIONISMUL ! Altfel cum ar fi posibila BÎRFA , esenta oricărei PUTERI ?Pt că nemultumiti de orice fel de realitate vor exista cît va fi LUMEA - lume ,iar așa ceva este tocmai balta unde se înmulțesc icrele politicii.Prima data apar peștișorii, apoi si pești cei mari, printre care mișună rechinii și orcile . Si tot așa .

    Faptul ca oamenii nu au iesit in strada, e dovada ca o revolutie cum au vrut cg cu potra getii din getia si etc nu se poate face din nimic numai pe manipulare. Adica dovada vie ca revolutia din 89 unde au si murit 1000 de oameni iar toti restul ce au iesit in strada si-au risca viata sau libertatea, a fost reala.

    Fasaiala ce am vazut-o cu georgescu s-a vrut a fi contrarevolutia din 89, ca vezi Doamne revolutia a fost o greseala. Pt un securist ca georgescu doar. 

    Si eu am cochetat cu aceasta idee, care e sustinuta de lipsa de reactie a votantilor lui CG dupa anularea alegerilor. Imi pare totusi ca ar fi extrem de greu sa intre cineva in sistem si sa falsifice votul atat de grosolan. Nu exclud ipoteza, dar imi pare extrem de putin probabila.

    Cred ca mai degraba trebuie sa ne intoarcem la vorbele lui tata JD Vance si sa acceptam ca poporul e usor de manipulat si ca nu avem o democratie functionala. 

    Hai Romania ca se poate. In turul doi George Simion si Lasconi.

    Eu așa știu. Fiecare judeca pe ceilalți după el însuși.

    Autorul articolului ar manipula voturile dacă ar fi în puterea lui. La fel și mulți dintre comentatori.  

    Norocul nostru ca STS ul e o instituție serioasă cu profesioniști adevărați.  

    Ghinionul nostru e ca nu avem chef sa vedem toate lucrurile bune care se fac în tara asta.

    Fiecare judeca pe ceilalți după el însuși.  

    SPV- ul este doar pentru a nu fi vot multiplu si procesele verbale sa poată fi ușor verificate atât cifrele introduse in aplicație cat si procesele verbale cele încheiate in secția de votare care se fotografiază.

    Vorbiți numai tâmpenii.

    Ca sa iasă într-un anumit fel toata comisia secției trebuie sa fie de acord (imposibil)dar după închiderea urnelor se pornește camera cu sunet de la tableta STS-ului. 

    1. La ce poti sa te astepti de la astia ??

    ...

    1. ...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb