Aministie fiscală parţială pentru rău-platnici, bonificaţie de 3% pentru contribuabilii corecţi

George Marinescu
Macroeconomie / 4 septembrie

Aministie fiscală parţială pentru rău-platnici, bonificaţie de 3% pentru contribuabilii corecţi

330.000 de firme şi 848.000 de persoane fizice vor putea să beneficieze de aministia fiscală parţială, potrivit informaţiilor prezentate de Marcel Boloş, ministrul Finanţelor Valoarea totală a debitelor principale restante ce ar trebui colectate la bugetul de stat se ridică la 60,1 miliarde lei

Companiile şi persoanele fizice care îşi achită debitele principale restante la bugetul de stat până la data de 31 august 2024, vor beneficia de anularea datoriilor accesorii calculate pentru obligaţiile plată, potrivit ordonanţei de urgenţă aprobată în şedinţa de guvern de ieri prin care au fost aprobate mai multe măsuri fiscale, printre care şi alocarea unei bonificaţii pentru contribuabilii buni platnici.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat înaintea şedinţei de guvern: "Introducem facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget şi pentru firme, şi pentru persoane fizice. Însă doar dacă se respectă anumite condiţii privind plata datoriilor. În premieră, venim şi cu bonificaţii pentru contribuabilii corecţi, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect şi cu mediul de afaceri şi vom face asta în continuare".

La rândul său, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a declarat în briefingul de presă care a avut loc după şedinţa de ieri: "Este un pachet de măsuri extrem de complex care priveşte mediul de afaceri şi cheltuielile publice ale statului. În privinţa faciltăţilor fiscale acestea sunt împărţite în două categorii. Prima priveşte contribuabilii buni platnici pentru care avem o bonificaţie de 3% care va fi acordată în mod automat prin decizie a ANAF şi va putea fi utilizată pentru plata taxelor şi impozitelor pentru anul 2025 sau pentru compensarea unor altor debite fiscale. Această măsură este un semn de respect pentru contribuabilii care şi-au achitat la timp impozitele şi taxele şi este o iniţiativă pentru a stimula conformarea voluntară. A doua categorie se referă la contribuabilii care au debite restante la bugetul de stat înregistrate până la 31 august 2024. Sub condiţia achitării debitelor principale până la 25 noiembrie 2024, companiile şi persoanele fizice vor beneficia de anularea în totalitate a accesoriilor la aceste debite, accesorii ce constau în penalităţi de întârziere, dobânzi, etc.. Persoanele fizice vor beneficia şi de anularea a unei părţi din debitul principal datorat, dacă achită până la 25 noiembrie 2024. (...) Din recuperarea valorii enorme a debitelor principale, de 60,1 miliarde lei, dorim să finanţăm proiectele de investiţii care se realizează în România. Nu putem să rămânem cu aceşti bani neîncasaţi, nerecuperaţi, şi să mai intervină şi prescripţia fiscală după cinci ani. Între a alege să pierdem totul sau a încasa creanţele, cred că amnistia fiscală parţială este o alternativă foarte bună. Sprijinim astfel şi firmele aflate în dificultate pentru a le da o şansă să îşi continue activitatea economică şi sprijinim şi statul prin încasarea sumelor respective care să intre în dezvoltarea economiei naţionale".

Ministrul Finanţelor a precizat că nu va mai exista pe termen scurt şi mediu o altă amnistie fiscală, pentru că statul nu doreşte încurajarea neconformării plăţii impozitelor şi taxelor la bugetul de stat.

Amnistie fiscală parţială

Actul normativ adoptat ieri introduce o amnistie fiscală parţială pentru persoanele fizice care înregistrează datorii la bugetul de stat la data de 31 august 2024. Principalele prevederi sunt:

- Persoanele fizice cu datorii mai mici de 5.000 de lei pot beneficia de anularea a 50% din suma principală restantă. Pentru a beneficia de această facilitate, contribuabilul trebuie să plătească jumătate din suma datorată şi să depună o cerere la ANAF până la 25 noiembrie 2024, după care dobânzile şi penalităţile aferente vor fi şterse. De exemplu, dacă un contribuabil datorează 2.000 de lei, acesta va trebui să achite 1.000 de lei, iar restul de 1.000 de lei, împreună cu dobânzile şi penalităţile, va fi anulat.

- Persoanele fizice cu datorii mai mari de 5.000 de lei pot beneficia de anularea a 25% din suma principală restantă, iar contribuabilul trebuie să achite 75% din această sumă şi să depună cererea până la aceeaşi dată.

- Pentru firme, ordonanţa de urgenţă prevede o schemă de amnistie similară, prin care acestea pot şterge dobânzile şi penalităţile aferente datoriilor dacă achită suma principală şi depun o cerere la ANAF până pe 25 noiembrie 2024.

În urma aplicării amnistiei parţiale, statul speră să colecteze în primă fază aproximativ 9,5 miliarde lei de la companiile şi persoanele fizice care beneficiază de această facilitate, având în vedere că totalul arieratelor recuperabile se ridică la 71,8 miliarde lei, din care 60,1 miliarde lei sunt obligaţii fiscale principale.

Potrivit datelor oferite ieri de ministrul Marcel Boloş, la 31 august 330.000 companii erau înregistrate cu debite restante a căror valoarea totală se ridica la 32,4 miliarde lei. În ceea ce priveşte persoanele fizice, ministrul Finanţelor a precizat că 31 august 2024 înregistrau obligaţii fiscale principale restante 848.000 persoane fizice, debitele totalizând 39,2 miliarde lei.

Bonificaţie pentru bunii platnici

Actul normativ mai prevede că firmele care au respectat termenele de plată a taxelor beneficiază de o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. În cazul grupurilor fiscale, bonificaţia se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă.

Condiţiile pentru a beneficia de această bonificaţie includ:

- Depunerea la termen a tuturor declaraţiilor fiscale.

- Stingerea integrală şi la termen a impozitelor aferente anului fiscal 2024.

- Lipsa oricăror obligaţii fiscale restante la data depunerii declaraţiilor.

ANAF va verifica din oficiu dacă firmele îndeplinesc aceste condiţii şi va emite decizii corespunzătoare. Sumele care fac obiectul bonificaţiei nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu alte impozite şi taxe. Procedura de aplicare a acestei măsuri va fi aprobată prin ordin al ministrului Finanţelor, la propunerea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de maxim 45 de zile după publicarea noului act normativ în Monitorul Oficial.

Susţinerea investiţiilor publice şi private

Ordonanţa de Urgenţă mai prevede şi o serie de măsuri menite să susţină investiţiile autorităţilor locale şi companiilor, dintre care enumerăm:

- Redistribuirea creditelor bugetare pentru a permite autorităţilor locale să îşi asigure finanţarea necesară pentru proiectele în derulare.

- Majorarea plafonului de contractare a împrumuturilor pentru unităţile administrativ-teritoriale de la 1 miliard la 2 miliarde de lei.

- Contractarea de împrumuturi prin euroobligaţiuni verzi pentru finanţarea proiectelor de transport feroviar şi metrou.

Aceste măsuri sunt menite să încurajeze investiţiile în infrastructură şi dezvoltarea proiectelor strategice de transport, cu un accent special pe sustenabilitate şi tranziţia ecologică.

Cheltuielile bugetare, diminuate prin noua OUG

O componentă esenţială a noului act normativ o reprezintă reducerea cheltuielilor bugetare, având în vedere că deficitul bugetar a depăşit 4% din PIB. Aceste măsuri includ:

- Limitarea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii în perioada septembrie - decembrie 2024 la nivelul mediei cheltuielilor din perioada ianuarie - august 2024. Excepţii sunt prevăzute pentru domeniul sanitar şi de asistenţă socială.

- Interzicerea achiziţionării de mobilier, consultanţă şi pregătire profesională, cu excepţia celor necesare pentru proiectele finanţate din fonduri europene.

- Suspendarea investiţiilor publice, cu excepţia celor aflate deja în faza de finalizare şi care sunt finanţate din PNRR şi din alte fonduri europene.

- Plafonarea salariilor pentru companiile de stat, care vor putea majora cheltuielile salariale doar în condiţii stricte, cum ar fi existenţa unui profit net anual în ultimii trei ani şi reducerea subvenţiilor primite de la buget.

Prin acest pachet de măsuri fiscale, Guvernul încearcă să ţină sub control deficitul bugetar care la 31 iulie 2024 se ridica la 4,02% din Produsul Intern Brut în condiţiile în care ţinta prevăzută pentru finalul anului este de 5%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. foarte alba neagra. cine a platit e bun de plata ca de obicei, si cine a platit cu ceva intarziere, dar nu i-au venit inca penalizari e bun de plata. In schimb cine n-a platit , pfff, reduceri si de 50% din suma plus anularea penalizarilor. curat murdar coane Fanica.

    pomeni electorale ca se apropie alegerile. 

    1. rau-platnicii trebuiau executati silit

    E foarte super!

    Contribuabilii buni platnici beneficiaza de o bonificatie de 3% pentru compensarea unor altor debite fiscale.

    Astia de la ANAF chiar merita pensii speciale, la 50 de ani. De viata, nu de stresat neuronul. 

    ..ar trebui sa explice de ce ANAF-ul nu face nimic in privinta aceasta: "Cum au ajuns 13.000 de persoane fizice să aibă datorii la stat de 35 miliarde de lei, adică o medie de 2,7 mil. lei pe persoană? Veniturile acestea despre care vorbim acum la persoane fizice sunt pe încasări. Ca să ajungi la 2 milioane impozit de plată înseamnă că ai încasat 20 de milioane. E impozitul pe venit de 10%"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb