Familiile din Spania se confruntă din nou cu cea mai scumpă cină de Crăciun din acest an, în timp ce românii se bucură în sfârşit de un mic răgaz după un an în care au suportat cea mai mare inflaţie din UE, potrivit unui studiu realizat în 12 ţări de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
eToro a analizat preţurile din supermarketurile locale pentru preparatele tradiţionale de Crăciun şi a constatat că o masă tipică spaniolă de Crăciun, compusă din curcan şi garnituri, va costa 81,95 euro pentru o familie de patru persoane, în creştere cu 9% faţă de anul trecut. În acelaşi timp, masa tradiţională românească de Crăciun, compusă din sarmale şi garnituri, ar costa o familie de patru persoane 89,79 lei (17,65 euro). În comparaţie cu anul trecut, preţurile ingredientelor pentru sarmale au înregistrat o scădere de 2% în lei (şi de 4% în euro), în ciuda unei rate anuale masive a inflaţiei din România, care a atins 9,8% în noiembrie. În schimb, inflaţia anuală în zona euro este stabilă, la 2,1%. Explicaţia este că reţeta de sarmale conţine unele ingrediente ale căror preţuri s-au diminuat, cum ar fi orezul şi ceapa galbenă, care au înregistrat o scădere de aproximativ 30% în supermarketuri. Preţul cărnii tocate a scăzut, de asemenea, cu 12% faţă de anul trecut, dar alte ingrediente, cum ar fi ardeii iuţi verzi şi varza murată, au înregistrat o creştere a preţului, potrivit comunicatului.
Conform informaţiilor din comunicatul de presă, după scăderile drastice în 2024 se preconizează că gospodăriile franceze vor înregistra o revenire semnificativă a preţurilor, costul unei cine tradiţionale cu curcan umplut crescând la 73,68 euro, cu 26% mai mult faţă de anul trecut. Gospodăriile germane înregistrează însă cea mai mare creştere, preţul gâştii şi al garniturilor majorându-se cu 28% faţă de anul trecut, până la 70,75 euro, ceea ce plasează Germania în topul celor mai scumpe trei ţări pentru cina de Crăciun. eToro a mai transmis că, în schimb, Polonia înregistrează una dintre cele mai mari reduceri, costul unui pierogi tradiţional de Crăciun cu varză murată şi ciuperci scăzând cu 8%, până la 35,18 euro. În Australia, tradiţionalul grătar de Crăciun este, de asemenea, mai ieftin, în scădere cu 6% faţă de 2024, ajungând la 43,14 euro. Pe de altă parte, familiile din Marea Britanie se confruntă cu noi creşteri de preţuri chiar şi după majorarea semnificativă din 2024, costul unui curcan şi al garniturilor crescând cu 5% şi ajungând la 44,12 euro, ceea ce înseamnă că preţurile sunt considerabil mai mari decât cele de acum doi ani, când erau de 24,80 euro.
Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru ţara noastră, a declarat, în comunicatul de presă, că: „Anul acesta, familiile din întreaga lume se confruntă din nou cu situaţii foarte diferite în ceea ce priveşte inflaţia, în timp ce se pregătesc pentru Crăciun. Unele ţări, precum Germania, Franţa şi Spania, înregistrează creşteri dramatice, în timp ce altele, precum Australia şi Polonia, beneficiază de reduceri semnificative ale preţurilor. Consumatorii români beneficiază de un oarecare respiro anul acesta de Crăciun, deoarece preţurile pentru preparatele tradiţionale nu sunt foarte diferite faţă de anul trecut. Cu toate acestea, inflaţia din România, cea mai mare din UE, va avea un impact asupra costurilor altor produse, deoarece creşterea preţurilor la energie şi servicii exercită presiune asupra bugetelor familiilor. Dar, ca întotdeauna, toată lumea se grăbeşte acum să găsească un cadou pe care să-l pună sub brad şi să servească o masă tradiţională de Crăciun alături de cei dragi.”
Inflaţia alimentară rămâne un factor cheie în schimbarea costurilor mesei de Crăciun, lanţurile de aprovizionare globale încă adaptându-se la pierderile agricole cauzate de condiţiile meteorologice, preţurile mai mari ale furajelor şi volatilitatea continuă a costurilor energiei şi transportului. În timp ce unele pieţe au înregistrat o diminuare a presiunilor în acest an, mai este relatat în comunicat, altele se confruntă cu noi creşteri, deoarece provocările legate de producţie şi perturbările regionale continuă să se reflecte în rafturile supermarketurilor.





























































Opinia Cititorului