ANALIZĂ XTB: Pieţele păşesc într-o perioadă intensă

I.S.
Comunicate de presă / 25 iulie, 13:10

ANALIZĂ XTB: Pieţele păşesc într-o perioadă intensă

A doua jumătate a anului 2025 prezintă un peisaj economic şi geopolitic complex, marcat de tensiuni geopolitice şi comerciale şi de incertitudine monetară, potrivit unui comunicat emis redacţiei. În ciuda acestei situaţii, pieţele au atins niveluri record, datorită redresării istorice a Wall Street, progresului inteligenţei artificiale, unei reforme fiscale masive în SUA şi politicii monetare laxe în Europa, explică Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

În acest context, identificăm China drept piaţa cu cel mai mare potenţial de creştere. Gigantul asiatic şi-a intensificat politicile fiscale şi monetare, stimulând consumul intern şi investind în sectoare precum inteligenţa artificială, vehiculele electrice şi robotica.

Cu alte cuvinte, în ciuda tensiunilor tarifare, dependenţa comercială redusă faţă de SUA şi creşterea rolului său hegemonic la nivel mondial sunt tot mai atractive. În Europa, relaxarea normelor fiscale în Germania, slăbiciunea dolarului, împreună cu poziţia de lider a BCE în ceea ce priveşte reducerile ratelor dobânzilor, încurajează intrări mai mari de capital în regiune.

În ceea ce priveşte sectoarele, evidenţiem câteva zone de oportunitate. De exemplu, energia nucleară şi uraniul reapar ca pariuri strategice pe fondul creşterii cererii de energie din partea centrelor de date alimentate cu inteligenţă artificială, susţinute în continuare de deciziile legislative din SUA.

Potrivit sursei, luxul european ar putea beneficia, la rândul său, de un mediu macroeconomic mai favorabil, în special datorită redresării din China. Securitatea cibernetică continuă să se extindă, cu previziuni de creştere de peste 15% pe an, datorită transformării digitale, inteligenţei artificiale şi muncii la distanţă. În plus, ecosistemul criptomonedelor şi al monedei stabile se consolidează, cu o adopţie instituţională mai mare şi un mediu de reglementare mai favorabil, subliniază Radu Puiu.

În ceea ce priveşte venitul fix, observăm o rotaţie către obligaţiunile europene, în special din ţări periferice precum Spania, Grecia şi Italia. Factori precum volatilitatea dolarului, primele de risc scăzute şi contextul favorabil al turismului şi al serviciilor fac din aceste ţări o alternativă la datoria americană, mai ales într-un mediu de incertitudine fiscală şi politică ridicată. Dintre acestea, evidenţiem obligaţiunile spaniole, având în vedere că este ţara cu cel mai scăzut raport datorie/PIB şi a cărei creştere accelerează în cel mai rapid ritm. În orice caz, observatorii obligaţiunilor sunt pe fază.

În cazul indicelui BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, anul 2025 a adus un avans de 18,45% de la începutul anului şi deschizând sesiunea de vineri, 25 iulie, la 19.813 puncte, reprezentând un nou maxim istoric, arată analistul financiar XTB.

A doua jumătate a anului 2025 se anunţă a fi una de interes pentru investitorii români pe fondul marilor schimbări economice şi tehnologice în curs de desfăşurare, explică Radu Puiu.

Conform comunicatului, măsurile de austeritate pot reprezenta o armă cu două tăişuri. În mod normal, majorarea unor taxe precum TVA-ul are un impact negativ imediat asupra pieţelor bursiere, pentru că reduce puterea de cumpărare a populaţiei şi afectează direct veniturile companiilor listate.

Totuşi, pe termen lung, efectele depind de modul în care guvernul gestionează aceste venituri suplimentare, şi anume: dacă măsura stabilizează economia şi deficitul bugetar, investitorii pot redeveni încrezători. Totuşi, în lipsa unor politici fiscale coerente, indicii tind să performeze mai slab.

Previziunile pentru a doua jumătate a anului 2025 indică o creştere prudentă, influenţată de contextul macroeconomic pozitiv, dar şi de potenţiala instabilitate a pieţelor globale.

În cele din urmă, putem avea în vedere mai multe riscuri-cheie: impactul războiului tarifelor, inflaţia, creşterea necontrolată a datoriei publice, instabilitatea geopolitică şi concentrarea ridicată a pieţei americane într-un grup restrâns de companii tehnologice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb