ANPC a controlat aproape 1.000 de operatori economici care comercializează jucării

F.D.
Miscellanea / 31 mai

ANPC a controlat aproape 1.000 de operatori economici care comercializează jucării

Reprezentanţii ANPC au anunţat, vineri, că au desfăşurat în ultima perioadă mai multe acţiuni de control, la nivelul întregii ţări, pentru a verifica modul de respectare a prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerţul online (analiza site-urilor de prezentare şi publicitate), conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Au fost controlaţi 963 de operatori economici, dintre care 875 au fost depistaţi cu abateri. Au fost aplicate 864 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 4,25 de milioane de lei şi 419 avertismente.

"Nu de puţine ori, din neatenţie şi ignorând avertismentele de pe ambalajul sau eticheta produsului, părinţii cumpără copiilor jucării care nu sunt potrivite vârstei acestora, şi care le pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa. De aceea, este important să fim foarte atenţi la cumpărarea jucăriilor, pentru a nu transforma bucuria copiilor într-o tragedie", a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.

"Majoritatea companiilor verificate realizează, pe piaţă, vânzarea directă de jucării, numărul acestora ridicându-se la 947, dintre care la 872 au fost înregistrate nereguli. Din punctul de vedere al produselor controlate, numărul acestora a depăşit 630.000 bucăţi, în valoare de aproximativ 3,8 milioane lei. La circa 550.000 produse dintre cele verificate, în valoare de aproximativ 1,1 milioane lei, au fost identificate diferite abateri", au precizat reprezentanţii ANPC.

De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 480.000 produse, până la remedierea deficienţelor constatate. Totodată, au fost oprite definitiv de la vânzre 65.000 de jucării, în valoare de 600.000 de lei.

Cele mai importante nereguli constatate au fost: lipsa menţionării pe eticheta jucăriei a denumirii, adresei şi datelor de contact ale producătorilor şi/sau a importatorului; lipsa menţionării pe eticheta jucăriei a numărului unic de identificare a lotului; lipsa menţionării pe eticheta jucăriei a marcajului CE sau utilizarea unui marcaj neconform; lipsa menţionării pe eticheta jucăriei a elementelor de identificare/instrucţiuni de utilizare în limba română sau documentaţie tehnică; comercializarea unor jucării deteriorate sau cu ambalaj deteriorat; comercializarea unor jucării fără a avea menţionată, pe etichetă, compoziţia chimică; comercializarea unor jucării fără a avea menţionată, pe etichetă, avertismentele generale (de vârstă), cele specifice, precum şi indicaţiile privind precauţiile de utilizare; comercializarea unor jucării care imită produse alimentare.

Echipele de control au mai descoperit jucării care conţin substanţe toxice/necunoscute, fiind considerate periculoase, jucării notificate în sistemul de alertă europeană pentru produse nealimentare RAPEX, deşi vânzarea acestora este interzisă, jucării care conţineau fibre textile drept păr al păpuşii, care se desprindeau uşor, a unor jucării cu diferite umpluturi sau cu bandă elastică, cu inel la capăt, care puteau pune în pericol siguranţa utilizatorilor.

De asemenea, nu era respectat regimul promoţiilor, erau vândute jucării fără a avea afişat preţul de vânzare, iar în unele cazuri lipsea autorizaţia de funcţionare.

În ceea ce priveşte vânzarea online, comisarii ANPC au analizat site-urile aparţinând a 16 operatori economici, la trei dintre aceştia fiind depistate abateri. Au fost date amezi de 11.000 de lei.

Deficienţele constatate în cazul comercianţilor online de jucării au fost:indicarea, pe site, a unor prevederi legale abrogate referitor la dreptul privind denunţarea unilaterală a contractului; lipsa, de pe site, a unui formular eronat sau menţionarea unui termen eronat de retragere din contract;

nerespectarea termenului de livrare a produselor comandate; comercializarea unor jucării fără instrucţiunile şi informaţiile traduse în limba română; neafişarea, pe site, a perioadei de desfăşurare a promoţiei sau a sintagmei "în limita stocului disponibil".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie controlati toti dezvoltatorii imobiliari pentru ca vand produse pline de vicii.

    Puteti incepe cu Ecosystima din Bragadiru.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb