Israelul a anunţat, duminică, faptul că va permite intrarea unei cantităţi limitate de ajutoare umanitare în Gaza, după o blocadă de aproape trei luni, la câteva zile după ce experţi internaţionali în securitate alimentară au avertizat că în regiune se va ajunge la foamete, relatează AP.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că o "criză alimentară" ar pune în pericol noua ofensivă militară a Israelului în Gaza, iar cabinetul său a aprobat o decizie de a permite intrarea unei cantităţi "de bază" de alimente în teritoriul în care trăiesc peste 2 milioane de oameni.
Nu se ştie deocamdată când şi cum va ajunge ajutorul în Gaza. Armata israeliană, responsabilă cu supravegherea ajutorului umanitar, nu a făcut niciun comentariu. Israelul încearcă să impună un nou sistem de ajutor umanitar, în ciuda obiecţiilor lucrătorilor umanitari. Netanyahu a declarat că Israelul va face tot posibilul pentru ca ajutorul să nu ajungă la militanţi.
Israelul a impus blocada din 2 martie, întrerupând toate livrările de alimente, medicamente şi alte provizii către Gaza, în timp ce presa Hamas să accepte noi condiţii de încetare a focului. Israelul a reluat războiul câteva zile mai târziu, rupând armistiţiul de două luni.
Duminică dimineaţă, Israelul a anunţat că a lansat noi operaţiuni terestre "extinse" în cadrul noii ofensive, cea mai amplă de la încetarea focului. În urma atacurilor aeriene au murit cel puţin 103 persoane, printre care zeci de copii, au declarat spitalele şi personalul medical.
Bombardamentele au forţat, de asemenea, închiderea principalului spital din nordul Gazei, care a raportat lovituri directe.
Israelul doreşte ca Hamas să accepte un armistiţiu temporar care ar elibera ostaticii din Gaza, dar nu neapărat să pună capăt războiului.
Hamas spune că doreşte retragerea completă a forţelor israeliene şi o cale către încheierea războiului ca parte a oricărui acord.
"Când evreii vor armistiţiu, Hamas refuză, iar când Hamas vrea armistiţiu, evreii refuză. Ambele părţi sunt de acord să extermine poporul palestinian", a declarat Abu Mohammad Yassin, un locuitor din Jabaliya, care se afla printre cei care fugeau de noua ofensivă pe jos sau în căruţe trase de măgari. "Pentru numele lui Dumnezeu, aveţi milă de noi. Suntem obosiţi să tot fim strămutaţi."
Armata israeliană, care a mobilizat recent zeci de mii de rezervişti, a declarat că operaţiunile terestre se desfăşoară în nordul şi sudul teritoriului palestinian. Şeful statului major al Israelului, lt. gen. Eyal Zamir, a declarat că planurile includ "disecarea" Fâşiei Gaza.
Atacurile aeriene au ucis peste 48 de persoane - printre care 18 copii şi 13 femei - în şi în jurul oraşului Khan Younis din sud, potrivit spitalului Nasser, care a declarat că are dificultăţi în numărarea morţilor din cauza stării cadavrelor.
În nordul Gazei, un atac asupra unei case din Jabaliya a ucis nouă membri ai unei familii, potrivit serviciilor de urgenţă ale Ministerului Sănătăţii din Gaza. Un alt atac asupra unei locuinţe din aceeaşi zonă a ucis 10 persoane, printre care şapte copii şi o femeie, potrivit apărării civile, care operează sub guvernul condus de Hamas.
Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu imediat. În declaraţia prin care a anunţat operaţiunile terestre, aceasta a afirmat că atacurile preliminare din ultima săptămână au ucis zeci de militanţi şi au lovit peste 670 de ţinte. Israelul dă vina pe Hamas pentru victimele civile, deoarece gruparea militantă operează din zone civile.
Opinia Cititorului