Aprecieri pentru indici, în contextul conturării perspectivelor de dividende ale companiilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2023

Aprecieri pentru indici, în contextul conturării perspectivelor de dividende ale companiilor

Avans de 1,4% pentru BET-XT şi de 3,2% în cazul BET-NG

ETF Energie Patria-Tradeville a fost listat la BVB

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri uşoare în februarie, lună în care principalele companii ale pieţei noastre de capital au venit în faţa investitorilor cu rezultatele preliminare pentru anul trecut şi, în unele cazuri, cu propunerile de dividende. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri de la BVB, a avut un avans de 1,4%, la 1.073 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a apreciat cu 2,1%, până la 2.366 de puncte.

Scăderi în Statele Unite

În Statele Unite, indicele S&P 500 a scăzut cu 2,6%, în timp ce Dow Jones Industrial Average a avut un recul de 4,2%. Nasdaq Composite, al companiilor de creştere din domenii intensive în cunoaştere, a coborât cu 1,1%.

Deprecierile au apărut în condiţiile în care, datele economice şi comentariile oficialilor Rezervei Federale i-au făcut pe investitori să reevalueze probabilitatea ca banca centrală a Statelor Unite să continue să ridice ratele dobânzilor, precum şi să le menţină la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă. În ianuarie, dinamica anuală a creşterii Indicelui Preţurilor de Consum a coborât la doar 6,4%, faţă de 6,5% cu o lună în urmă, fiind peste aşteptările pieţei de 6,2%. Cu toate că foarte probabil a atins maximul de 9,1% în iunie anul trecut, în prezent inflaţia se află cu mult peste ţinta pe termen lung a Fed, de 2%, conform Trading Economics.

În Europa, unde inflaţia s-a ridicat la 8,5% în februarie, sub nivelul din ianuarie dar cu mult peste obictivul Băncii Centrale Europene, care totuşi se află cu mult în urma Rezervei Federale în ceea ce priveşte ridicările de dobândă, principalele pieţe au avut creşteri uşoare, luna trecută. Indicele pan-european Stoxx 600 s-a apreciat cu 1,7%, în timp ce indicele DAX, al bursei din Frankfurt, a urcat cu 1,6%.

Creştere de 1,41% pentru BET

La Bucureşti indicii au avut creşteri pe linie, într-o lună în care rezultatele financiare şi perspectiva dividendelor s-au aflat în prim-planul investitorilor. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de titluri de la BVB, a urcat cu 1,41%, la 12.310 puncte, apreciere susţinută de performanţele câtorva emitenţi.

Aprecieri pentru indici, în contextul conturării perspectivelor de dividende ale companiilor

Utilităţile - cele mai bune evoluţii dintre componentele principalului coş de acţiuni al pieţei noastre

Acţiunile companiilor de utilităţi au avut cele mai mari creşteri, luna trecută, dintre componentele principalului indice de la BVB. Titlurile Transelectrica (TEL) au urcat cu 15,5%, în februarie, la 25,3 lei, în condiţiile în care compania a raportat, pentru anul trecut, un profit net de 529 milioane lei, faţă de doar 0,45 milioane lei în 2021. Transportatorul de energie electrică este controlat de stat, ceea ce înseamnă că este posibil să distribuie minim 90% din profit ca dividende, conform memorandumului aprobat de Guvern în acest sens. În plus, preţul acţiunii se află pe un trend descendent de câţiva ani, astfel încât s-ar putea ca evaluarea companiei să fi ajuns la niveluri considerate atrăgătoare de anumiţi investitori.

Titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 8,6%, la 314,5 lei. Pentru anul trecut, transportatorul de gaze controlat de stat a raportat un profit preliminar de 350 milioane lei, dublu faţă de cel de anul trecut. Acţiunile Electrica (EL) au crescut cu 9,9%, la 9,05 lei, înainte ca furnizorul şi distribuitorul de energie electrică să îşi anunţe rezultatele obţinute anul trecut.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 3,25%, până la 0,476 lei, într-o lună în care producătorul de petrol şi gaze a raportat cel mai mare profit din istorie, de 10,3 miliarde de lei. Compania a anunţat că va propune alocarea unui dividend unitar de 0,0375 lei, echivalentul unui randament brut de cica 7,9% faţă de ultimul preţ al acţiunii SNP din februarie, precum şi intenţia de a distribui un dividend special.

Susţinut de aceste evoluţii, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 3,2%, luna trecută, la 932,48 de puncte, cea mai mare creştere dintre indicii Pieţei Reglementate a BVB.

Tot la capitolul aprecieri se mai remarcă evoluţia acţiunilor Transport Trade Services (TTS), ce au urcat cu 5,6%, la 12,78 lei, precum şi a titlurilor Alro Slatina (ALR), a căror cotaţie a crescut cu 5,71%, până la 1,85 lei. În cazul transportatorului de mărfuri pe Dunăre, acţiunile au avut un avans puternic în prima parte a lunii februarie dar apoi, mai ales după anunţarea unui dividend cu un randament de 4%, preţul a marcat o scădere accentuată, ceea ce indică că propunerea a dezamăgit anumiţi investitori.

Scăderi pentru acţiunile bancare, în condiţiile în care băncile au anunţat că nu vor distribui dividende

Titlurile bancare au avut scăderi uşoare, după ce institiţiile de credit au anunţat că nu intenţionează să propună alocarea de dividende. Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cele mai lichide de la BVB, au scăzut 0,8%, la 19,68 lei, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 3,2%, până la 13,26 lei.

Instituţia de credit din Cluj a obţinut un profit net de aproape 2,2 miliarde de lei, cu 22% peste cel din anul trecut, din care 900 de milioane vor merge către capitalizarea băncii, restul fiind alocat constituirii de rezerve. "Propunerea este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, având în vedere contextul internaţional volatil şi provocările interne", se arată în raportul companiei.

MedLife şi TeraPlast - cele mai mari deprecieri din BET

La capitolul scăderi ies în evidenţă acţiunile MedLife (M), ce au coborât cu 5,5%, la 18,04 lei, şi TeraPlast (TRP), al căror declin a fost de 5,7%, până la 0,582 lei. Pentru anul trecut, prestatorul de servicii medicale a raportat un profit consolidat de 44,4 milioane de lei, cu 60,7% sub cel din 2021, din cauza creşterii masive a costurilor pe fondul inflaţiei ridicate, în timp ce la nivel individual compania a obţinut un profit net de doar 2,24 milioane de lei, faţă de 55,84 milioane lei în 2021. În ultimul raport de analiză publicat pe portalul BVB Research Hub, Erste Group crede că prestatorul de servicii medicale intră într-o fază de consolidare, axată mai puţin pe expansiune şi mai mult pe concentrarea managementului pe creştere organică, creşterea eficienţei noilor active dobândite şi a întregii afaceri în ansamblu. Erste are un preţ ţintă pentru MedLife de 22,4 lei, cu 24% peste preţul acţiunii M la finele lunii februarie.

În cazul producătorului de materiale de construcţii, profitul business-urilor care şi-au continuat activitatea în Grup a fost de 15,4 milioane de lei anul trecut, sub cel de 42,3 milioane de lei, din 2021. Totuşi, directorul producătorului de materiale de construcţii spune că în pofida contextului nefavorabil, 2022 a fost al doilea cel mai bun an din punctul de vedere al rezultatelor financiare pentru Grupul TeraPlast, după recordurile din 2021, iar prognozele şi optimismul pe termen lung rămân intacte.

Discounturi de tranzacţionare situate între 61% pentru SIF Banat-Crişana & SIF Oltenia şi 46% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 2,4%, în februarie, până la 50.946 de puncte, dinamică susţinută în primul rând de evoluţia titlurilor FP. Acţiunile fondului închis de investiţii, au urcat cu 3,4%, la 2,1 lei, într-o lună în care FP a derulat o ofertă publică de cumpărare pentru 3,61% din capital, la preţul unitar de 2,19 lei. De asemenea, preţul acţiunii fondului probabil este susţinut de apropierea vânzării unei părţi sau a întregului pachet deţinut la Hidroelectrica, companie care anul trecut a obţinut un profit net de patru miliarde de lei.

La finalul lunii ianuarie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 60,7% pentru SIF Banat-Crişana (SIF1) & SIF Oltenia (SIF5) şi 46% în cazul Evergent Investments (EVER), în timp ce FP avea un discount de 18%, puţin mai mare decât obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

Luna trecută, ETF Energie Patria-Tradeville a fost listat la BVB, fiind astfel al doilea Exchange Traded Fund al bursei noastre, după ETF BET Patria-Tradeville. Fondul urmăreşte evoluţia indicelui BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi.

Raiffeisen Bank a listat a treia emisiune de obligaţiuni sustenabile, în valoare de peste 369 milioane de lei, în Piaţa Reglemantată, titlurile având o maturitate de cinci ani şi o dobândă fixă anuală de 8,817%. De asemenea, CEC Bank a listat o nouă emisiune de titluri obligatare, în valoare de 119,3 milioane euro. Obligaţiunile au scadenţa în 7 februarie 2028 şi o rată fixă anuală a cuponului de 7,5% până în februarie 2027 şi o dobândă flotantă, cu plată trimestrială, începând cu mai 2027, conform EURIBOR la trei luni, +4.485%.

În Piaţa AeRO, acţiunile furnizorului de servicii de asigurări Millenium Insurance Broker (MIB) au intrat la tranzacţionare, după un plasament privat ce s-a încheiat la preţul de 12 lei/titlu. La finele lunii februarie, titlurile societăţii se tranzacţionau la preţul de 14,5 lei/unitate.

Tot luna trecută, acţiunile companiei de securitate cibernetică Safetech Innovations (SAFE) au fost transferate din Piaţa AeRO în Piaţa Reglementată.

Am intrat în luna martie iar investitorii, pe lângă evoluţiile macroeconomice internaţionale şi dinamica marilor pieţe vestice, vor fi cu ochii pe propunerile de dividende ale companiilor. Cel puţin pentru emitenţii deţinute majoritar de stat, se conturează alocări semnificative, în condiţiile în care, la începutul lunii martie, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat un memorandum prin care poate cere de la companiile din subordine ca cel puţin 90% din profitul anului trecut să meargă către dividende. O asemenea măsură a mai fost adoptată în trecut, existând situaţii când s-au cerut dividende chiar şi din rezervele companiilor. Banii merg către bugetul de stat şi în conturile celorlalţi acţionari ai societăţilor, dar reduc posibilităţile acestora de a face investiţii.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Transel ectrica dc plateste 90% dividende ar fi 6,5 lei/actiune, si s-ar putea sa-i puna sa plateasca pt ca in 10 oct au semnat un niste granturi pt investitii f mari, cca 400 mil euro, mai mult decat toata capitalizarea firmei la BVB(1,4 mld lei). Investitiile pe urmatorii 3 ani sunt 500 mil lei, 600 mil lei, 700 mil lei(aproximativ).

    Actiunea cu simbol "Ceapa" a explodat de la 2 lei la 6 lei, o fi tot in contextul conturarii perspectivelor de dividend?

    Astept corelarea pretului WTI cu cel al cepei ;) 

    Atentie la MIB unde se face suveica.Societate listata cu 42 de actionari dintre care 32 in plasament.Pe fondul unui free float practic inexistent,mai toti fiind concertati acolo,cotatia este ridicata absurd ca se distribuie actiuni cand vor aparea optimistii.Desigur ca distributia se va face mai jos dar tot in profit mare rezultat exclusiv din suveica(firma era evaluata in regula pe la 12 lei avand in vedere ce poate,ce prognozeaza si mai ales ce vremuri tulburi se anunta pentru marjele din brokerajul de asigurari dupa instructiunea ASF de la sfarsitul anului trecut)

    Cand fac diverse firme de brokeraj estimari despre dividendele fantastice nu spun si a doua parte a povestii.

    De pilda pierde incepand cu 2027 jumatate din capacitate si venituri implicit=reactorul 1 se inchide fiindca implineste 30 de ani.Ca sa se redeschida trebuie sa fie'reufurbished'.Actualul plan prevede lucrari efective intre 2027-2029 deci 3 ani doar reactorul 2. 

    Cand se tot scot PER uri minuscule si Divy majore se estimeaza si profiturile minuscule si CAPEX de miliarde?

    La niste rapoarte de analiza pentru institutionali se iau astea in calcul,pentru retail se spun ovesti partiale. 

    1. Ok daca gandesti pe termen scurt. Dar pe termen putin mai lung, 3-5 ani, cam toate companiile din energie vor avea investitii serioase care ar trebui sa le aduca si cresteri bune de profit: OMW, Romgaz, Transgaz(N. Deep), Transel ectrica(plus 1000 km retea, marire capacitate ), Hidroelectrica plus din distributie, factureza curent cu 0,28 bani/kw, 2800 lei MW, pretul PZU de azi la en gros e 600 lei/MW, nu stiu ce cheltuieli au cu distributia, dar s-ar putea sa aiba si ei cresteri de profit importante.

      Daca te gandesti doar la 2023, da cine stie ce va fi, mai ales comparativ cu anul trecut care a fost record. Dar tot energia va merge, razboiul inca nu s-a incheiat, petrolul e scump vine iar iarna etc. Nuclearelectrica da va avea 3 ani de scadere mare la profit.

      Toate aceste companii au un avantaj imens : toate sunt monopol sau semimonopol pe felia lor , fac profituri, investesc, dau si dividende, iau o gramada de fonduri europene, FARA SA-SI FACA GRIJI CA SE MAI DESCHIDE O SAORMERIE, FARMACIE, SUPERMARKET, MAGAZIN DE MOBILA ETC. CHIAR VIS A VIS DE TINE SI ESTI MORT. Cea mai mare grija a unui manager e competitia din domeniu. Care iti omoara profiturile daca devine prea mare. Aceste firme nu au aceasta grija.  

      mai refa si tu calculele alea ca la tine MWh e de 10x

      factureaza 0,28 lei nu bani per kwh si un MWh are 1000 kwh deci 280 lei 

      distributia e restul pana la 0,68 dar HDR nu e distribuitor, e doar furnizor si deci ia 0,28(pe contractele vechi 0,25).

      Nu are impact asa mare PZU pe casnic, furnizorii fac contracte lungi PCCB cu producatorii. Mai exact faceau ca acum e OPCOM contraparte si pretul e plafonat, producatorul nu poate vinde peste 450 lei/Mwh pana in 2025 inclusiv. HDR oricum vinde cu 250 lei la casnici. Pe ei nu-i intereseaza cu cat vand dupa cum se vede, fac business pe casnici pentru protectie sociala. Daca nu se opresc la un moment dat o sa buseasca rau de tot profitul fiindca vanzarea la pretul real de piata catre industrie o sa capete pondere tot mai mica.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb