Europarlamentarul Dan Nica, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, primarul Ionuţ Pucheanu şi mai mulţi parlamentari au făcut un apel public prin care atrag atenţia asupra crizei profunde în care se află combinatul siderurgic, subliniind că situaţia actuală reprezintă un ”risc major pentru economia naţională”. Apelul gălăţenilor a luat forma unei scrisori pe care au adresat-o prim-ministrului Ilie Bolojan, dar şi ministrului Economiei şi ministrului de Finanţe, cărora le aduc la cunoştinţă, în primul rând, faptul că angajaţii din combinat nu şi-au primit salariile.
”Noi, semnatarii acestei scrisori, vă adresăm un apel public ferm şi responsabil legat de criza profundă în care se află Combinatul Siderurgic Liberty Galaţi. Angajaţii combinatului nu şi-au primit salariile, perspectivele reluării activităţii sunt tot mai sumbre, iar semnalele privind un posibil faliment sunt alarmante. Este o situaţie de o gravitate extremă, care nu afectează doar peste zece mii de familii din judeţul Galaţi, ci pune în pericol stabilitatea unei industrii strategice la nivel naţional.
Combinatul siderurgic de la Galaţi reprezintă cel mai mare producător de oţel din România, un contributor major la bugetul de stat şi un pilon de sprijin pentru zeci de mii de locuri de muncă, direct şi indirect”, este precizat în scrisoarea trimisă de la Galaţi.
Semnatarii scrisorii vorbesc şi de faptul că prăbuşirea combinatului ar avea efecte catastrofale nu doar pentru economia locală, ci şi pentru economia naţională şi securitatea industrială a României şi solicită intervenţia Guvernului.
”Vă solicităm intervenţia imediată a Guvernului României, prin măsuri concrete şi aplicarea planului de reorganizare elaborat al celui mai mare colos siderurgic.
Totodată, facem un apel clar către ANAF: să îşi reconsidere poziţia exprimată în urmă cu trei săptămâni şi să susţină, prin vot, planul de restructurare care urmează să fie omologat de Tribunalul Galaţi pe 7 iulie 2025. În acest moment de răscruce, un vot împotrivă poate bloca ireversibil salvarea combinatului. Este un moment în care nu putem să permitem ca Liberty să ajungă o ruină industrială. Galaţiul are nevoie de sprijin! România are nevoie de un combinat functional”, este precizat în scrisoarea autorităţilor din Galaţi.
Precizăm că pe 4 iunie a fost anunţat startul producţiei de oţel la combinat.
”LIBERTY Galaţi este principalul producător de oţel din România, cu un impact major în economia ţării noastre. Odată cu repornirea Furnalului nr. 5 şi reluarea activităţii laminoarelor vom asigura clienţilor oţel românesc de calitate, dezvoltarea unor sectoare strategice şi un număr semnificativ de locuri de muncă în economia verticală, cu sprijinul Exim Banca Românească şi al autorităţilor naţionale şi locale. Le mulţumim partenerilor guvernamentali şi experţilor EuroInsol şi Sierra Quadrant care susţin LIBERTY Galaţi să îşi continue activitatea ca pilon strategic al economiei României şi al comunităţii din Galaţi”, a anunţat, printr-un comunicat de presă, pe 4 iunie, Radu Ionescu, General Manager LIBERTY Galaţi.
Tot atunci se anunţa faptul că, ”în primele două săptămâni, ar fi trebuit să se înregistreze o producţie medie zilnică de 3800 T fontă, ceea ce reprezintă aproximativ 4300 T oţel, urmând ca ulterior să existe o creştere de până la 5500 T de fontă/zi echivalentul a 6500 T oţel, acesta din urmă fiind pragul de rentabilitate.
”În paralel cu startarea producţiei, continuă procesul de negociere cu cei aproximativ 1200 de creditori în vederea aprobării Planului de Restructurare, care urmează să fie omologat de Tribunalul Galaţi până pe 5 Iulie”, se anunţa în acelaşi comunicat.
LIBERTY Galaţi este cel mai mare producător de oţel integrat din România, cu o capacitate de producţie de aproximativ 2,5 milioane de tone de oţel pe an, având clienţi din domeniul construcţiilor, naval, petrolier şi gaze, precum şi cel al producţiei de energie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 02:13)
inverzire pana la distrugerea economiei, la comanda ue