Bitcoin bifează noi recorduri istorice: investiţie strategică sau euforie de moment?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iulie

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

English Version

Criptomoneda a depăşit temporar pragul de 120.000 de dolari, la începutul acestei săptămâni

10x Research: ”Nimeni nu mai vorbeşte despre promisiunile tehnologice ale Bitcoin; acum, acesta este perceput ca un activ macro”

Fondatorul Binance: ”Apropierea de maxime a Bitcoin este văzută de unii investitori drept o confirmare a relevanţei sale într-un mediu macroeconomic afectat de inflaţie”

Bitcoin a atins recent un nou record istoric, depăşind pragul de 123.100 de dolari la începutul acestei săptămâni, pe fondul unui val puternic de interes din partea investitorilor instituţionali, care acumulează în special prin intermediul ETF-urilor cu activ suport Bitcoin spot, fenomen ce are loc într-un context marcat de incertitudini macroeconomice şi de perspectivele adoptării unor legi favorabile industriei cripto în Statele Unite.

De la începutul anului şi până ieri în prima parte a zilei, Bitcoin înregistrase o creştere de circa 25%, după o retragere din maximele atinse cu o zi în urmă. Evoluţia reflectă importanţa tot mai mare a criptomonedei în actualul sistem financiar global, potrivit unor analişti citaţi de presa de specialitate.

Pepperstone: ”Bitcoin nu mai este doar un instrument speculativ - el se află la graniţa dintre un mijloc de protecţie digitală şi un activ de creştere”

Jeff Mei, directorul operaţional al platformei de tranzacţionare cripto BTSE, consideră că ascensiunea Bitcoin este alimentată de investitori instituţionali cu orizonturi de timp îndelungate, conform CNBC.

”Disputele comerciale ale lui Trump cu Uniunea Europeană, Mexic şi alţi parteneri comerciali pot duce la scăderi, însă probabil că investitorii instituţionali în Bitcoin iau în calcul acest risc şi îşi păstrează convingerea că Bitcoin se va aprecia pe termen lung,” a spus el.

Dilin Wu, strateg la firma de brokeraj Pepperstone, consideră că aprecierea acţiunilor din sectorul tehnologic, care alimentează apetitul pentru risc al investitorilor, susţine şi avansul Bitcoin.

”În contextul actual al alocării activelor, Bitcoin nu mai este doar un instrument speculativ - el se află la graniţa dintre un mijloc de protecţie digitală, precum aurul, şi un activ de creştere, precum acţiunile din sectorul tehnologic”, a spus Wu, citată de Business Insider.

HashKey Capital: ”Deţinătorii pe termen lung blochează oferta, în vreme ce clarificarea politicilor la nivel global a crescut încrederea investitorilor şi a stimulat intrările de capital”

Investitorii anticipau că Bitcoin va atinge noi recorduri anul acesta, pe măsură ce companiile îşi intensifică achiziţiile de criptomonedă iar Congresul Statelor Unite este tot mai aproape de adoptarea unei legislaţii legată de cripto, menită să ofere un cadru de reglementare mai clar pentru industria activelor digitale, scrie CNBC.

Unul dintre cele mai importante proiecte de lege aflate în dezbatere este Genius Act (Guiding and Establishing National Innovation for US Stablecoins Act), care poate introduce reglementări federale pentru stablecoin-urile legate de dolarul american, deschizând astfel calea firmelor private pentru emiterea dolarilor digitali. O altă lege importantă pentru industrie este Clarity (The Digital Asset Market Clarity Act), care are ca scop crearea unui cadru clar pentru industria activelor digitale, inclusiv definirea rolurilor Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Burse (SEC) şi a Comisiei pentru Comerţ cu Contracte Futures pe Mărfuri (CFTC), conform Cointelegraph.

Xu Han, directorul fondului Liquid din cadrul firmei de investiţii axată pe cripto şi blockchain HashKey Capital, a spus, citat de CNBC: ”Deţinătorii pe termen lung blochează oferta, în timp ce clarificarea politicilor la nivel global - în special în ceea ce priveşte stablecoin-urile şi legislaţia cripto - a crescut încrederea investitorilor şi a stimulat intrările de capital”.

Markus Thielen, CEO al firmei de analiză de active digitale 10x Research, şi-a exprimat speranţa ca Statele Unite să anunţe înfiinţarea unui fond suveran care să poată achiziţiona monede digitale - un factor suplimentar care planează asupra pieţei. El a menţionat că investitorii corporativi şi instituţionali au cumpărat Bitcoin în valoare de 15 miliarde de dolari prin ETF-uri în ultimele şase până la opt săptămâni, în vreme ce investitorii de retail par să fi stat pe margine, scrie CNBC.

În opinia directorului 10x Research, Bitcoin este perceput tot mai mult, altături de aur, drept unul dintre principalele mijloce de protecţie în faţa unei crize financiare iminente în Statele Unite, ceea ce, probabil, reprezintă unul dintre factorii esenţiali care alimentează creşterea recentă a criptomonedei, potrivit Cointelegraph.

”Naraţiunea s-a schimbat complet: nimeni nu mai vorbeşte despre cazurile de utilizare ale blockchainului sau despre promisiunile tehnologice ale Bitcoin. Acum, acesta este perceput ca un activ macro, o formă de protecţie împotriva cheltuielilor bugetare scăpate de sub control”, a spus Thielen, referindu-se la legea lui Trump adoptată recent prin care s-a majorat plafonul datoriei Statelor Unite cu cinci trilioane de dolari.

Din punctul său de vedere, evoluţia recentă nu este ”doar o altă creştere a pieţei cripto, ci un răspuns direct la situaţia fiscală din SUA care se degradează mult mai rapid decât se anticipa”, scrie Cointelegraph.

10x Research are un obiectiv de preţ pentru Bitcoin situat între 140.000 şi 160.000 de dolari până la finalul anului. Totuşi, cel mai mare risc care poate afecta prognoza rămâne politica restrictivă a Rezervei Federale a Statelor Unite şi eventualele noi creşteri ale ratelor dobânzilor, cauzate de introducerea tarifelor, a mai spus Thielen, citat de CNBC.

Fondatorul Binance: ”Numerele şi tipărirea de bani fiat nu au limite - cantitatea de Bitcoin este limitată”

Fondatorul şi fostul CEO al Binance, Changpeng Zhao crede că, în ciuda creşterii recente, investitorii ar trebui să privească în continuare această etapă ca pe o fereastră de acumulare pe termen lung, scrie Bitcoin.com.

Zhao a evidenţiat o diferenţă esenţială între sistemele monetare tradiţionale şi oferta fixă de Bitcoin. ”Numerele şi tipărirea de bani fiat nu au limite - cantitatea de Bitcoin este limitată”, a scris Zhao pe o reţea de socializare la finele săptămânii trecute, cu referire la faptul că oferta de Bitcoin este fixată la 21 milioane de unităţi.

El a subliniat că pragurile de preţ nu ar trebui să abată atenţia de la ciclurile fundamentale ale pieţei, susţinând astfel un punct de vedere frecvent întâlnit în rândul investitorilor pe termen lung.

”Apropierea de maxime a Bitcoin este văzută de unii investitori ca pe un semnal de a aştepta, în vreme ce alţii văd o confirmare a relevanţei Bitcoin într-un mediu macroeconomic afectat de inflaţie”, a comentat Zhao, susţinând astfel ideea că raritatea şi descentralizarea stau la baza argumentului investiţional în Bitcoin.

Gracie Lin, CEO al platformei de tranzacţionare OKX din Singapore, susţine că rolul Bitcon în sistemul financiar global este tot mai important, scrie Reuters.

”Ce ni se pare interesant şi urmărim cu atenţie sunt semnalele că Bitcoin este acum perceput ca un activ de rezervă pe termen lung, nu doar de investitorii de retail şi instituţionali, ci chiar şi de unele bănci centrale. De asemenea, observăm o participare tot mai mare din partea investitorilor din Asia, inclusiv birouri familiale (n.r. instituţii ce gestionează averile unor familii bogate) şi manageri de avere. Acestea sunt semne puternice ale rolului Bitcoin în sistemul financiar global şi indică o schimbare structurală în modul în care este perceput, sugerând că evoluţia nu este doar o creştere temporară bazată pe entuziasm”, a spus Lin.

Bitwise: "Există o cerere susţinută din partea corporaţiilor şi a investitorilor instituţionali, care se loveşte de o ofertă limitată”

Mulţi analişti şi investitori au prognoze optimiste privind evoluţia preţului criptomonedei, scrie Bitcoin.com.

Matt Hougan, directorul de investiţii al firmei de investiţii axată pe cripto Bitwise, anticipează că cererea instituţională continuă şi oferta limitată vor împinge cotaţia către 200.000 de dolari până la finalul anului.

"Există o cerere susţinută din partea corporaţiilor şi a investitorilor instituţionali, care se loveşte de o ofertă limitată,” a spus el la CNBC, citat de Bitcon.com, adăugând: ”Cred că mai are un drum lung de parcurs. Cred că poate încheia anul mai aproape de 200.000 de dolari, aşa că ar trebui să ne obişnuim cu această poveste de noi recorduri istorice”.

Hougan susţine că Bitcoin oferă un serviciu unic - permiţând utilizatorilor să stocheze valoare într-un mod digital şi fără dependenţă de sistemul bancar, atribut care devine tot mai atractiv în climatul de astăzi marcat de riscuri geopolitice, incertitudine fiscală şi tarife în creştere.

Geoff Kendrick, analist global şef de active digitale la Standard Chartered Bank, crede că Bitcoin poate ajunge la 135.000 de dolari până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru şi până la 200.000 la finele anului.

Un val de intrări de capital în ETF-urile cu activ suport Bitcoin şi creşterea achiziţiilor de către companii sunt printre elementele care vor susţine aprecierea preţului criptomonedei, consideră Kendrick, alături de alţi doi factori cheie - posibila pleacare timpurie a lui Powell din fruntea Rezervei Federale şi probabila adoptare a unei legi de reglementare a stablecoin-urilor în SUA. Aşteptările sunt ca ambele aspecte să creeze un mediu mai favorabil pentru activele digitale, scrie Bitcoin.com.

Dincolo de entuziasmul din industria cripto şi a predicţiilor optimiste din partea unor mari grupuri financiare, Bitcoin a fost criticat de-a lungul timpului de investitori proeminenţi.

"Criptomonedele nu au practic nicio valoare şi nu produc nimic. Nu se reproduc, nu vă pot trimite un cec prin poştă, nu pot face nimic, iar ceea ce speraţi este ca cineva să vină şi să vă plătească mai mulţi bani pentru ele mai târziu, dar apoi acea persoană are problemă. În termeni de valoare - zero", a spus legendarul investitor Warren Buffett în urmă cu câţiva ani la CNBC.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0798
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3475
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4619
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8503
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.8706

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb