Pentru atragerea fluxurilor de capital este necesară creşterea ofertei, iar în acest sens ne vom strădui cu toţii în vederea accelerării listării Hidroelectrica şi a altor companii controlate de stat, a spus astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul conferinţei ce a marcat aniversarea a zece ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) la BVB.
Bogdan Chiriţoiu a declarat: "Aşteptăm cu toţii să vedem fluxuri mai mari de capital, ceea ce se poate traduce şi în valori mai bune. Desigur, trebuie să ajutăm atragerea fluxurilor de capital dacă creştem şi oferta. Şi aici, desigur, ne vom strădui cu toţii să accelerăm pe cât se poate listarea Hidroelectrica şi, posibil, şi a altor companii unde statul are o prezenţă majoritară şi care vrea să rămână majoritară".
Preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că, atunci când a pornit Fondul Proprietatea, exista o doză de scepticism privind metoda prin care urmau să fie despăgubiţi foştii proprietari (n.r. ce fuseseră desproprietăriţi de regimul comunist).
"Ce am înţeles din aceşti ani este că principalul beneficiu pe care l-a adus Fondul Proprietatea în economie a venit din partea guvernanţei economice. Aici, Fondul a fost foarte util pentru noi ca instituţie şi pentru economia României, în general, pentru că a îmbunătăţit transparenţa, regulile de funcţionare în instituţiile de stat. Au redus dimensiunea anumitor practici din companiile de stat şi ne-a ajutat uneori să nu aruncăm bani pe apa sâmbetei prin programe scumpe de restructurare", a spus Bogdan Chiriţoiu.
În opinia sa, în următoarele luni sau ani, în ţara noastră se va crea un cadru de reglementare transparent care să ajute firmele să ia deciziile adecvate.
"Fondul Proprietatea e prezent şi în alte companii ale statului care nu merg strălucit: Poşta Română, Complexul Energetic Oltenia. În decursul anilor am avut discuţii cu FP şi ne-a ajutat în a dimensiona corect măsurile de sprijin în privinţa acestor companii. Unde am avut anumite tensiuni între modul în care vedea FP şi modul cum vedeam noi lucrurile a fost în situaţia companiilor cu poziţie de monopol, gen Portul Constanţa, Aeroportul Bucureşti. Aici e treaba noastră, a statului, să ne îmbunătăţim mecanismele de reglementare pentru situaţii de monopol", a spus Bogdan Chiriţoiu, adăugând: "Sunt încrezător că în următoarele luni şi în următorii ani vom reuşi să fructificăm oportunităţile pe care le avem, să creăm acel cadru de reglementare transparent care să permită oamenilor să ia deciziile pe care le cred cele mai bune pentru firma lor".
Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea persoanelor desproprietărite abuziv de regimul comunist. În ianuarie 2011 FP a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti, iar din aprilie 2015 certificatele de depozit (GDR-uri) ce au drept activ suport acţiuni FP se tranzacţionează la bursa din Londra.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 13:38)
o sa te straduiesti , ce te-ai straduit si pina acum , sa slugaresti companiile straine .
2. Atentie !
(mesaj trimis de Cristian în data de 25.01.2021, 14:45)
Atentie, Chiritoiu este o sluga a companiilor straine, multinationale, in Romania, face de mult timp propaganda in favoarea capitalului strain.
Practic, am pus lupu paznic la oi..
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:23)
Da cu el de pamint al dreaqu de chitaitor !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 15:41)
Normal ca sa vanda supra evaluat activele ca sunt prosti cu lichiditate in conturi.... pe urma le vor prabusi prin inchiderea robinetului credit in piata
Dupa ce au dat soc pa oferta acum vor economia deschisa.
bravo!
cauta pe youtube " Bula Imobiliara 2021 Housing Bubble 2021"
Sunt date oficiale din Banca Mondiala si Banca Internationala
o sa pun un grafic si cu bula pana la Dumnezeu din UK
semnat comenturi "cretine"
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2021, 21:24)
eu zic sa mergi putin la nani ca te doare capul de atitea semnaturi cretine