Companiile financiare din Marea Britanie încearcă să-şi modifice o parte din operaţiunile lor în Europa pentru a se asigura că pot lucra pentru clienţii din UE în continuare, dar avertizează că această rearanjare a arhitecturii financiare a regiunii ar putea ameninţa stabilitatea economică nu numai în Marea Britanie, ci şi în Europa deoarece fluxuri monetare europene imense trec prin Londra, potrivit Reuters.
Reconectarea companiilor va fi scumpă, deşi estimările variază foarte mult. Răsturnările vor afecta nu numai Londra, ci şi Europa, spun bancherii şi afaceriştii. Firmele afirmă că aceste schimbări vor determina costul bancar al companiilor europene să crească, deşi nu este clar încă cine va plăti factura: băncile sau clienţii.
Interviurile cu directorii executivi din băncile britanice şi internaţionale, avocaţi, academicieni, agenţii de rating şi reprezentanţi ai grupurilor de interese prezintă pericolul pentru companiile şi consumatorii de a pierde accesul pe pieţele din Londra.
Ţările europene, precum Franţa şi Germania, nu împărtăşesc aceste preocupări. Acestea privesc fenomenul Brexit ca pe o oportunitate de a fura afaceri din Marea Britanie şi de a-şi construi propriile centre financiare, potrivit agenţiei de ştiri.
Marea Britanie reprezintă doar 5,4% din valoarea pieţelor globale, potrivit Reuters. Valdis Dombrovskis, şeful serviciilor financiare din UE, a declarat că UE va continua să reprezinte 15% din valoarea pieţelor bursiere la nivel mondial fără Anglia şi că s-au luat măsuri pentru consolidarea pieţelor de capital. El a adăugat: "Fragmentarea împiedică sectorul nostru de servicii financiare să-şi realizeze întregul potenţial."
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a afirmat că UE are nevoie de banii Londrei. El a numit Marea Britanie "bancherul de investiţii al Europei" şi a spus că jumătate din datoriile şi capitalurile emise de UE implică instituţii financiare britanice.
Cifrele din industrie prezintă preocupări similare. Jean-Louis Laurens, fostul bancher Rothschild şi acum ambasador al lobby-ului francez al activelor, a declarat pentru Reuters: "Dacă Londra este împărţită în bucăţi, atunci nu va fi la fel de eficientă".
Richard Gnodde, director executiv al braţului european al Goldman Sachs, a afirmat: "În cazul în care costul de producţie creşte, în cele din urmă o mare parte din costurile noastre vor fi transferate către baza de clienţi. De îndată ce începeţi să fragmentaţi fondurile de lichidităţi sau bazele de capital...costurile pot creşte."
Un studiu realizat de Boston Consulting Group indică faptul că băncile de investiţii care au creat noi puncte de lucru europene pentru a păstra accesul pe piaţa unică a UE ar putea să crească costurile cu Uniunea Europeană între 8 şi 22%.
Un studiu realizat de JP Morgan arată că opt mari bănci din S.U.A. şi Europa se vor confrunta cu o factură comună de 7,5 miliarde de dolari în următorii cinci ani, în cazul în care vor trebui să îşi mute operaţiunile de pe pieţele de capital din Londra. Aceste costuri ar echivala cu o medie de 2% din cheltuielile anuale globale ale băncilor. Băncile spun că majoritatea costurilor suplimentare vor fi plătite de clienţi.