Jocurile de nenoroc

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 iulie

Cătălin Avramescu

Pe toate canalele, prin toate ziarele - vorba poetului: "Ce mai freamăt, ce mai zbucium!”. De când Guvernul a crescut impozitarea jocurilor de noroc, România a redescoperit existenţa acestora. Nu e seară în care vreun politician să nu aibă şi el ceva de zis. Desigur, trebuia să fii orb să nu realizezi şi înainte că se întâmplă ceva în ţara aceasta. La parterul fiecărui bloc de pe bulevardele marilor oraşe este cel puţin câte un cazinou din acesta cu "păcănele”. Mă întreb ce le-a luat atât de mult politicienlor să pună tema pe tapet.

Bine totuşi că au făcut-o. Problema este că avem de-a face, ca de atâtea ori, cu jumătăţi de măsură. Din câte înţeleg, câştigurile din jocurile de noroc vor fi impozitate suplimentar şi vor creşte taxele de autorizare a fiecărui automat de "păcănele”. Am zis jumătate de măsură? Mai degrabă o zecime.

Este de mirare că avem şi asta. Nu de alta, dar judecându-i după discurs, mulţi politicieni par cumpăraţi, cu fulgi cu tot, de lobby-ul "păcănelelor”.

Cred că jocurile de noroc pe bani - cazinouri, tombole, slot-machines şi ce Dumnezeu mai intră în categoria aceasta - trebuie interzise complet şi urgent. Multe sunt motivele care mă fac să spun asta. Primul este evident: câştigul de pe urma jocurilor de noroc este imoral.

Unii vor spune că "păcănelele” aduc bani la Buget. A se slăbi! Nici un câştig la Buget nu justifică acest gen de activitate. Indiferent cum o dai sau cum o întorci, să câştigi banii altora în timp ce tu nu munceşti este imoral. Aceia sunt bani nemunciţi. Mai ales într-o ţară ca România, unde munca cinstită umblă cu capul spart, câştigul nemeritat şi nemuncit trebuie interzis.

Apoi este o problemă de civilizaţie. Mergeţi la Paris, la Roma sau la Berlin. La Copenhaga sau la Washington D.C. Nicăieri nu vezi ca în România: săli de jocuri la fiecare colţ de stradă şi o reclamă agresivă pe toate gardurile. După miezul nopţii multe posturi de televiziune par să trasnmită doar reclame la jocuri de noroc online, cu jucători de barbut care dau ochii peste cap în timp ce în jurul lor dansează nişte tinere care trag cu ochiul la portofelele respectivilor.

Alţii vor spune că, dacă interzici jocurile de noroc, acestea se vor muta în subteran. Doamne-ajută! Chiar sper să dispară de pe străzile noastre. Este adevărat, probabil unii le vor căuta cu lumânarea pe unde se vor ascunde. Dar asta trebuie să facă şi Poliţia. Şi oricum, numărul celor care vor mai juca în aceste condiţii va fi foarte mic.

Iar alţii tot îi dau cu "încasările la Buget” şi cu sponsorizările. Să începem cu acestea din urmă. Am văzut că una din firmele mari în domeniu a anunţat că îşi retrage sponsozizările. Se pare că indivizii sponsorizau şi fotbalul. Sunt curios: se aşteptau să plângem? În realitate, este o veste excelentă. De multă vreme acest sport este sinonim cu vulgaritatea şi agresivitatea. Vă daţi seama ce veste tristă: vor rămâne patronii din fotbal cu ceva mai puţini bani...

Mai serioasă este observaţia cu pierderea banilor pentru Buget. Eu cred că merită. Nu orice ban adus la Buget trebuie acceptat, dacă societatea noastră pierde din alte puncte de vedere. Şi este clar că prezenţa jocurilor de noroc vine cu costuri sociale uriaşe.

Priviţi doar la cazul rezervaţiilor indiene din America. Acolo liderii indienilor au găsit o chichiţă legală. Da, jocurile de noroc sunt interzise sau sever limitate în mai toate statele americane. Însă în rezervaţii s-a invocat "legea tribală”. Au pretins că jocurile de noroc sunt un drept al indianului, că ar fi fost ceva tradiţional. Whatever... După zeci de ani, constatăm unde au căzut cioburile. Joburi aduse de industria jocurilor de noroc? Foarte puţine. În rezervaţia Pine Ridge, unde au dat drumul la un cazinou, şomajul este de 95 la sută (aţi citit bine).

Jocurile de noroc - ar trebui mai degrabă numite jocuri de nenoroc, pentru că mulţi pierd pentru ca puţini să câştige - sunt adictive. Psihiatria recunoaşte o formă de adicţie specifică acestor jocuri şi care, din păcate, este destul de răspândită: circa 2 la sută dintre adulţi. Uneori aceşti oameni îşi ruinează propriile familii. Cum spunea un comic britanic, Tommy Cooper: "Jocurile de noroc au dus la strângerea legăturilor dintre membrii familiei noastre: acum locuim într-o casă mai mică!”.

În realitate, cine ar pierde de pe urma interzicerii jocurilor de noroc ar fi doar patronii acestor cazinouri şi stabilimente de "păcănele”. Vreţi să ştiţi cine sunt? Mergeţi pe pagina Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (apropos, ce salarii primesc aceste persoane de la statul român?) şi vedeţi lista operatorilor autorizaţi. Practic toate sunt din Malta.

Prezenţa jocurilor de noroc nu face decât să complice viaţa pentru alţi operatori economici. Unde este un cazinou, la parterul unui bloc, ar fi trebuit să fie un supermarket sau un magazin de biciclete. Iar sociologii arată că cheltuielile cu jocurile de noroc sunt mai mari, proporţional, în familiile cu venituri mici. Altfel spus, jocurile de noroc funcţionează ca o taxă regresivă. Şi sărac, şi cu banii luaţi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb