Comisia Europeană a apărat, luni, acordul comercial încheiat cu Statele Unite, în pofida reacţiilor critice venite din unele capitale europene şi din partea unor sectoare economice afectate, transmite AFP, care relatează cele ce urmează.
„Sunt 100% sigur că acest acord este mai bun decât un război comercial cu Statele Unite”, a declarat comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, care a negociat înţelegerea timp de mai multe luni cu administraţia preşedintelui Donald Trump.
Documentul semnat duminică în Scoţia de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, şi de liderul de la Casa Albă prevede impunerea unei taxe vamale de 15% asupra produselor europene exportate în SUA - semnificativ peste nivelurile anterioare revenirii lui Trump la putere, dar sub pragul de 30% cu care Washingtonul ameninţase în lipsa unui acord.
„Este, în mod clar, cel mai bun acord pe care îl puteam obţine în circumstanţe foarte dificile”, a mai spus Sefcovic, precizând că el şi echipa sa au efectuat zece deplasări la Washington pentru a evita o escaladare comercială care ar fi pus în pericol până la 5 milioane de locuri de muncă din UE.
Pe lângă concesiile tarifare, Uniunea Europeană s-a angajat să achiziţioneze energie din SUA în valoare de 750 miliarde de dolari şi să investească suplimentar încă 600 miliarde dolari în economia americană.
Restul prevederilor acordului urmează să fie făcute publice printr-o declaraţie comună a celor două părţi în zilele următoare, potrivit sursei citate.
Pentru unii analişti, însă, acordul ridică semne de întrebare privind echilibrul negocierii. „Aceasta seamănă puţin a capitulare”, afirmă Alberto Rizzi, analist la Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), care consideră că documentul semnat reprezintă „o victorie politică pentru Trump” şi „un acord dezechilibrat în favoarea Statelor Unite”.
Opinia Cititorului