Caravana OAER 2024: Clădirile viitorului - NZEB & ZEB, realitate augmentată şi digitalizare

I.S.
Comunicate de presă / 22 iulie, 13:31

Caravana OAER 2024: Clădirile viitorului - NZEB & ZEB, realitate augmentată şi digitalizare

OAER (Ordinul Auditorilor Energetici din Romania) cu sprijinul AIIR (Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România) şi UTCB (Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti) organizează în perioada 11-14 septembrie 2024, la Poiana Braşov, a 8-a conferinţă din cadrul Caravanei OAER, cu tematica „Clădirile viitorului: neo-conceptele NZEB & ZEB, proiectarea AR şi digitalizarea mediului construit”. Specialiştii OAER, AIIR & UTCB, alături de invitaţi din partea partenerilor, vor explica arhitecţilor, auditorilor energetici, inginerilor cu activitate în domeniul construcţiilor, dezvoltatorilor, autorităţilor publice locale şi tuturor celor interesaţi ce înseamnă conceptul inovator NZEB (clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero) & ZEB (clădiri cu emisii zero) şi cum va evolua sectorul clădirilor noi şi existente în contextul noilor programe de finanţare prin fonduri structurale şi PNRR, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Obiectivul principal al Caravanei OAER este acela de a transmite cât mai multe informaţii despre noile concepte pe care autorităţile locale, dezvoltatorii, dar şi constructorii vor fi obligaţi prin legi şi norme tehnice să le aplice tuturor categoriilor de clădiri: minimizarea consumurilor de energie şi a emisiilor de CO2, utilizarea adecvată din punct de vedere tehnic, dar şi economic, a surselor regenerabile de energie, proiectarea BIM (Building Information Modelling) şi AR (Augmented Reality), tratarea aerului respirat de ocupanţi în spaţiile din interiorul clădirilor cu echipamente adecvate pentru ventilare mecanică şi dezinfectare, exemplificarea unui soft complex pentru proiectarea energetică a clădirilor viitorului sau pentru renovarea aprofundată a clădirilor existente. De asemenea, cadre universitare ale UTCB împreună cu specialişti reputaţi la nivel regional ai OAER îşi propun să explice importanţa legislaţiei europene în domeniul performanţei energetice a clădirilor, a noilor programe europene cum ar fi GREEN NEW DEAL sau FIT FOR 55, precum şi implicaţiile pentru sectorul construcţiilor din Romania.

Proiectul Caravana OAER a debutat acum 4 ani şi reprezintă un pionierat în domeniul construcţiilor prin iniţiativa de conştientizare a tuturor actorilor implicaţi la nivel local şi de diseminare a unor informaţii cu impact socio-economic dar şi tehnic, deosebit.

În primul an reprezentanţii OAER împreună cu partenerii lor au făcut prima oprire în data de 3 septembrie 2021 la Piteşti unde a fost prezentată şi prima versiune funcţională a softului ENERG+. ENERG+ este un program pentru calculator dezvoltat de OAER şi dedicat auditorilor energetici, arhitecţilor, inginerilor proiectanţi şi evaluatorilor "Green Buildings”. Au urmat apoi activităţi la Constanţa pe 17 septembrie şi la Sibiu pe 1 octombrie 2021.

Potrivit sursei, anul 2022 a adus în prim plan localităţile Bacău (14 iulie) şi Craiova (15 septembrie), crescând totodată vizibilitatea şi numărul celor care au participat şi au sprijinit acest proiect unic al OAER. Succesul obţinut de-a lungul primelor 5 ediţii a dus la schimbarea formatului Caravanei OAER, astfel că în 2023 evenimentul de la Vâlcea s-a desfăşurat pe durata a trei zile având peste 100 de participanţi, şi a fost consolidat cu următoarea întâlnire care a avut loc la Baia Mare în perioada 19-21 septembrie 2024.

Staţia cu numărul 8 a Caravanei OAER va fi la Poiana Braşov, unde auditorii energetici vor poposi din nou, între 11-14 septembrie 2025, pentru un eveniment marca RCEPB (Conferinţa Internaţională - Performanţa Energetică a Clădirilor). RCEPB a reprezentat de asemenea un pionierat pe piaţa sectorului de construcţii din România introducând conceptul NZEB şi promovând eficienţa energetică a clădirilor începând cu anul 2009. S-a creat astfel un standard de profesionalism în diseminarea celor mai noi şi mai importante informaţii din domeniu.

Prima zi va urma programul obişnuit cu dezbaterea conceptelor NZEB & ZEB şi noile reguli de autorizare, recepţie şi construire şi cu prezentări ale softurilor utilizate de auditori energetici, arhitecţi, ingineri proiectanţi şi de alte categorii de specialişti. Vor fi prezentate şi cele mai noi proiecte ale OAER - EPB One Stop Shop (EPB-OSS) şi Academia ZEB. Ambele iniţiative vor fi dezvoltate în parteneriat cu UTCB.

EPB-OSS este primul "Ghişeu Unic” dedicat eficienţei energetice a clădirilor din România şi a fost înfiinţat ca răspuns la creşterea cerinţelor pentru performanţa energetică a clădirilor şi în conformitate cu directivele europene şi legislaţia naţională, Această iniţiativă inovatoare îşi propune să devină centrul de excelenţă în domeniul eficienţei energetice a clădirilor, oferind servicii integrate pentru proprietarii şi dezvoltatorii de clădiri din România.

Conform comunicatului, obiectivele EPB-OSS:

1. Evaluarea Performanţei Energetice: Audituri şi certificări energetice pentru clădiri rezidenţiale şi comerciale.

2. Consultanţă şi Soluţii Personalizate: Recomandări pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi reducerea consumului de energie.

3. Implementarea Soluţiilor Tehnice: Instalarea de tehnologii şi echipamente eficiente energetic, precum panouri solare, sisteme de încălzire şi răcire eficiente, izolaţii termice.

4. Accesarea Finanţărilor: Asistenţă în obţinerea finanţărilor şi subvenţiilor disponibile pentru proiectele de eficienţă energetică.

5. Monitorizare şi Mentenanţă: Servicii de monitorizare continuă şi întreţinere pentru a asigura performanţa optimă a soluţiilor implementate.

Academia ZEB este un proiect destinat pregătirii şi perfecţionării profesionale a specialiştilor în domeniul instalaţiilor HVAC. Cadre universitare din cadrul FII-UTCB, profesionişti cu experienţă vasta din AIIR şi OAER, inspectori ISC, experţi MDLPA etc. vor veni în întâmpinarea inginerilor proiectanţi, verificatorilor de proiecte, experţilor tehnici, executanţilor, tehnicienilor, maiştrilor, diriginţilor şi nu în ultimul rând, studenţilor care doresc să-si completeze bagajul de cunoştinţe şi să-şi ridice nivelul de pregătire profesională cu sesiuni online live, înregistrări "On Demand”, prezentări PPT, tutoriale video, exemple detaliate şi reprize de Q&A.

Cea de-a doua va fi dedicată utilizatorilor ENERG+ şi vor fi abordate subiecte legislative axate pe Legea 372/2005, metodologia Mc001/2022, noile anexe naţionale la standardele EPB, dar şi câteva exemple de utilizare a ENERG+. Schimbul de experienţă va continua apoi într-un cadru mai puţin formal cu o cină de gală şi o seară de dans. Programul din ziua a treia va fi „liber ales”, axat pe networking şi pe întărirea relaţiilor dintre membrii OAER şi clienţii ENERG+.

Odată cu această întâlnire OAER, cu sprijinul AIIR şi UTCB va pune o nouă cărămidă la construcţia care reprezintă creşterea nivelului de informare şi conştientizare a tuturor celor implicaţi în domeniul construcţiilor, dar şi de a crea o comunitate puternică care să se implice activ în atingerea ţintelor adoptate la nivel european privind neutralitatea carbonului şi construirea unui fond de clădiri cu emisii zero.

Vă invităm să fiţi alături de noi între 11 şi 14 septembrie, la Poiana Braşov pentru viitoarea acţiune a Caravanei OAER, unde pe parcursul a trei zile vom îmbina utilul cu plăcutul, alternând discuţiile şi prezentările despre performanţa energetică a clădirilor şi a instrumentelor software care sunt recomandate pentru a fi utilizate în activitatea de zi cu zi a actorilor din acest domeniu vital existenţei noastre, cu activităţi sociale şi de relaxare, sporind astfel interacţiunea dintre membrii acestei comunităţi dedicate realizării unui mediu sănătos şi sustenabil.

Cu siguranţa unei întâlniri de succes Caravana OAER va opri mai departe în staţiile Oradea, Galaţi, Arad, Suceava, Târgu-Mureş, Ploieşti, Petroşani, Bucureşti, dar şi în alte locaţii care vor fi anunţate ulterior.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3334
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4340
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8453
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.7572

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb