Companiile de rafinare din China au o problemă cu o supraproducţie de kerosen, o nouă lovitură pentru profitabilitatea unui sector care se confruntă deja cu o diminuare a cererii pentru benzină şi motorină, transmite Bloomberg, de la care menţionăm următoarele.
În perioada de după pandemie, când avioanele şi-au reluat zborurile, kerosenul era un produs profitabil pentru companiile de rafinare din China, care se confruntau cu o revenire anemică a economiei, electrificarea flotei auto şi reorientarea camioanelor spre gazul petrol lichefiat. În aceste condiţii, companiile de rafinare s-au orientat spre producţia de kerosen, folosind materia primă care anterior ar fi mers spre producţia de carburanţi pentru transport rutier.
Însă acum, producţia mare de kerosen a devenit o problemă.
În acest an, oferta de kerosen este deja cu 40% peste nivelul cererii, potrivit datelor firmei de consultanţă Kpler. Pe termen lung, modificări structurale, precum construcţia de linii de tren de mare viteză, urmează să limiteze şi mai multe creşterea viitoare.
"Kerosenul a fost soluţia Chinei la distrugerea cererii pe segmentele benzină şi motorină, dar asta nu a făcut decât să mute problema în altă parte", spune Zameer Yusof, analist pe piaţa combustibililor la Kpler, care prognozează un surplus de kerosen de 390.000 de barili pe zi în China, în acest an.
Cu toate că prognozele arată spre o creştere în continuare a consumului de kerosen în 2025, pe măsură ce o parte mai mare a populaţiei va zbura cu avionul, această creştere nu va fi suficientă pentru a absorbi producţia suplimentară a rafinăriilor.
Reorientarea spre turismul intern, în dauna călătoriilor internaţionale, în ultimi ani nu a ajutat nici ea la reducerea excedentului de kerosen. Alte obstacole includ perspectivele incerte cu privire la cheltuielile consumatorilor, introducerea de avioane cu un consum mai redus de carburant şi un management mai bun al companiilor aeriene care caută să reducă cantitatea de kerosen necesară pentru fiecare zbor.
În condiţiile în care au "opţiuni limitate de sprijin", marjele de profit ale companiilor chineze de rafinare vor rămâne sub presiune, subliniază Zameer Yusof.
La fel ca şi alte situaţii în care China are un exces de capacitate, supraproducţia de kerosen ar putea să dea bătăi de cap dincolo de hotarele sale. Luna trecută, Kepler estima că exporturile de kerosen ale Chinei vor atinge un nivel record de 2,6 milioane de tone în luna iunie, ceea ce va duce la diminuarea exporturilor din Orientul Mijlociu şi India.
Companiile chineze de rafinare au marje reduse de profit de mai mulţi ani. Cererea de motorină în China a atins nivelul maxim în 2019 iar explozia vânzărilor de automobile electrice înseamnă că cererea de benzină a atins vârful în 2023, estima în luna martie preşedintele grupului Sinopec, cea mai mare companie de rafinare din China.
Oficialii de la Beijing au îndemnat companiile de rafinare să se reorienteze spre majorarea producţiei pe segmentul petrochimie, inclusiv etilenă, o materie primă importantă pentru multe mase plastice, însă asta a făcut prea puţin pentru a reduce problemele financiare. "Există deja prea multe capacităţi de producţie a etilenei în China. Toate acestea se întâmplă într-un moment în care există incertitudini cu privire la cererea de etilenă pe fondul încetinirii economiei mondiale", spune Manish Sejwal, analist la Rystad Energy.
Opinia Cititorului