CHRIS WOODS, FTSE RUSSELL: "Între 100 şi 200 milioane de dolari vor intra în piaţa din România"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 18 octombrie 2019

Chris Woods

Chris Woods

"Este greu de spus exact cum vor intra banii în piaţă, pentru că acest fapt depinde de deciziile managerilor fondurilor de investiţii"

"Promovarea României în categoria celor emergente de către FTSE nu atrage automat un astfel de pas şi din partea MSCI"

Investiţiile fondurilor administrate pasiv în acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care vor fi incluse în indicii FTSE Russell, începând cu toamna anului viitor, ca urmare a trecerii pieţei noastre de capital în categoria celor emergente secundare, se vor situa între 100 şi 200 de milioane de dolari ne-a declarat ieri Chris Woods, Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell.

Totuşi, oficialul agenţiei de rating londoneze a subliniat că probabil sumele care vor fi direcţionate către acţiunile listate la BVB vor fi mai mari, în condiţiile în care şi alte vehicule investiţionale vor cumpăra titluri tranzacţionate în piaţa noastră de capital.

"Avem o idee despre fondurile pasive ce urmăresc indicii noştri globali şi pentru pieţe emergente, iar pentru România fluxurile probabile de numerar vor fi între 100 şi 200 de milioane de dolari. Totuşi, este o subestimare pentru că sunt şi fonduri active care vor include România în universul lor investiţional. De asemenea, mai sunt fonduri care ne au drept benchmark (n.r. reper) dar care nu raportează asta, pentru că sunt fonduri private, conturi administrate separat etc", a spus Chris Woods pentru Ziarul BURSA.

Oficialul FTSE Russell a adăugat că agenţia de rating va include ţara noastră în indicii săi într---o singură tranşa, în septembrie 2020, dar că este greu de spus exact cum vor intra banii în piaţă, pentru că acest fapt depinde de modul în care vor tranzacţiona managerii fondurilor de investiţii.

Chris Woods a detaliat: "Unii pot face achiziţii puţin înainte (n.r. de includerea ţării noastre în indici), puţin după. Iar unii ar putea chiar să mai amâne decizia de intrare în piaţă, pentru că ponderea României în indici este destul de mică. De pildă, ponderea în indicele FTSE Emerging All Cap este de 0,078% şi în FTSE Global All Cap de 0,008%, iar la aceste niveluri nu pot spune că toţi managerii vor include imediat România în fondurile pe care le gestionează".

Oficialul FTSE ne-a mai spus că promovarea ţării noastre în categoria celor emergente secundare de către agenţia de evaluare a London Stock Exchange nu atrage automat şi o promovare din partea MSCI, cealaltă agenţie de rating relevantă la nivel mondial.

"Este greu de spus care va fi parcursul României. Au exista situaţii când ambii furnizori de indici s-au mişcat într--un mod similar, cum a fost în cazul Arabiei Saudite sau a Chinei, dar sunt situaţii diferite în primul rând pentru că acestea sunt pieţe mult mai mari. Pentru România, problema a fost lichiditatea, test care a fost trecut în acest an. MSCI are criterii diferite, astfel încât nu se poate spune că dacă piaţa a fost promovată de FTSE, la fel se va întâmpla şi în cazul MSCI", ne-a declarat Chris Woods.

De altfel, obţinerea statutului de piaţă emergentă şi din partea agenţiei americane MSCI reprezintă, acum, unul dintre principalele obiective ale conducerii BVB, conform declaraţiilor făcute în luna septembrie a acestui an pentru Ziarul BURSA de Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital.

La finele lunii trecute, FTSE Russell, agenţia de evaluare a London Stock Exchange, a anunţat că piaţa nostră, clasificată în prezent ca piaţă de frontieră, îndeplineşte criteriul de lichiditate pentru a deveni piaţă emergentă secundară, promovare ce va avea loc efectiv în septembrie 2020.

Cele trei companii care îndepliesc criteriile de lichiditate ale agenţiei de rating sunt Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Conform anunţului FTSE, ponderea ţării noastre (prin cele trei companii eligibile) în indicii agenţiei de rating va fi: 0,008% în FTSE Global All Cap (Large/Mid/Small); 0,009% în FTSE All-World (Large/Mid); 0,078% în FTSE Emerging All Cap (Large/Mid/Small) şi 0,085% în FTSE Emerging (Large/Mid).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. visuri...la cheie! 200 milioane baga fondurile de pensii anual si deabia se vede, ce sa mai zic, la treaba, nu la intins mana! Ma refer la intermediari!

    vai ce putin! :O !

    de la 3-4 miliarde euro in sus devine interesant.... ce e aia 100-200 milioane dolari ? ? ?

    SARACILOR ! 

    Puțin. Nici nu se va vedea. Trebuie concentrate eforturi pentru a avea mai multe companii în indici și a creste ponderea. Altfel, rămânem tot la periferie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb