City Garden investeşte 16 milioane euro într-un cartier rezidenţial de lux, cu lifturi în interiorul locuinţelor

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 28 iulie 2021

City Garden investeşte 16 milioane euro într-un cartier rezidenţial de lux, cu lifturi în interiorul locuinţelor

Dezvoltatorul imobiliar City Garden, cu o experienţă de peste zece ani pe piaţa imobiliară din ţara noastră, investeşte peste 16 milioane de euro în dezvoltarea unui complex rezidenţial de lux în Pipera. Poziţionat în spatele Şcolii Americane, Bonton Luxury Villas va cuprinde 66 de vile cu dotări premium, precum lift interior, alături de facilităţi exclusive pentru rezidenţi, printre care piscină şi club de fitness. Bonton Luxury Villas va fi dezvoltat în două faze, prima fază cu livrare anul acesta, respectiv sârşitul anului 2022 pentru a doua fază. Detalii despre proiect, dar şi despre cum trece piaţa imobilară prin criza sanitară ne-a oferit Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development, în cadrul unui interviu.

(Interviu cu Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Development)

Reporter: Ce efecte a avut criza sanitară pe piaţa imobiliară?

Andrei Cantaragiu: Chiar dacă efectele nu s-au văzut în vânzări, piaţa rezidenţială fiind în creştere, cea mai importantă schimbare este la nivelul preferinţelor cumpărătorilor. Aceştia pun acum mai mult accent pe confort şi îşi doresc mai mult spaţiu în viitoarea locuinţă, unul din motive fiind posibilitatea amenajării unui birou. În prezent, una din trei persoane caută să cumpere o casă şi nu un apartament, din dorinţa de a beneficia şi de spaţiu verde, şi pe lângă locaţia excelentă, se uită şi la mărimea viitoarei locuinţe, precum şi la facilităţile cu care vine însoţită. Sunt căutate locuinţele în comunităţi închise, exclusiviste, care să aibă incluse sau în proximitate şi facilităţi de petrecere a timpului liber.

Cel mai important efect pe care-l resimţim este creşterea preţurilor materialelor de construcţie. Dacă pentru unele majoarea a fost de aproximativ 40%, în cazul altora, cum este polistirenul, preţul aproape s-a dublat. Fluxul de transport a materiei prime a fost perturbat, fiind prioritare materialele sanitare, ceea ce înseamnă că producătorii nu au putut livra la timp comenzile. La aceasta se adaugă embargo-ul pe care unele ţări non UE, producătoare de materie primă, l-au pus pe exportul materialelor de construcţii din dorinţa de a-şi proteja piaţa internă.

Reporter: Ce strategie au abordat jucătorii din domeniu pentru a depăşi mai uşor perioada de pandemie?

Andrei Cantaragiu: Cea mai grea perioadă pentru piaţa rezidenţială au fost primele trei luni, perioada martie-mai, când am fost restricţionaţi să limităm deplasările, inclusiv pentru vizionări. Pentru a le facilita, soluţia a fost organizarea de tururi virtuale, această strategie aplicând-o şi noi. În continuare, cei interesaţi pot previzualiza vilele pe website-ul nostru. Însă, odată cu relaxarea restricţiilor, am revenit la vizionările fizice, în showroom-ul de pe şantier, având grijă să respectăm toate regulile sanitare impuse de autorităţi, din dorinţa de a ne proteja atât pe noi, cât şi pe potenţialii cumpărători.

Reporter: Ce estimari aveti pentru acest an, legate de piaţa de profil?

Andrei Cantaragiu: Cred că piaţa locuinţelor premium va fi în continuare pe un trend ascendent, interesul pentru acestea fiind ridicat, atât din partea cumpărătorului final, cât şi a celor care urmăresc să facă o investiţie profitabilă. Ca să luăm ca exemplu chiar proiectul Bonton, care este unul premium, 40% dintre cumpărători sunt investitori. Cei care cumpără pentru a locui sunt atraşi atât de locaţie - la doar 200 de metri de Şcoala Americană , cât şi de suprafaţa şi compartimentarea caselor, fiind unele dintre cele mai mari de pe piaţă. Investitorii iau în calcul proximitatea de cele mai importante hub-uri de birouri din Capitală şi la 15 minute de Piaţa Victoriei, cât şi chiria unei astfel de locuinţe, care este în jur de 3.000 de euro. Luând în calcul preţul casei, precum şi bugetul suplimentar de amenajare, înseamnă un randament de 8% anual.

În ceea ce priveşte estimările pentru perioada următoare, cred ca principala modificare ce se va resimţi pe piaţă va fi creşterea preţului locuinţelor, dictată de fluctuaţia pieţei materialelor de construcţii. În cazul imobilelor de lux se folosesc materiale speciale, pentru a îndeplini anumite standarde de eficienţă energetică şi criteriile finisajelor premium, iar creşterile de preţ ale acestora se vor reflecta în costul final.

Reporter: Cum evoluează construirea unui ansamblu imobiliar într-o prioadă de criză sanitară?

Andrei Cantaragiu: În ciuda restricţiilor impuse, lucrările la proiectul Bonton Luxury Villas au avansat conform planurilor iniţiale. Noi am dat startul lucrărilor la faza întâi în 2019, iar activitatea pe şantier a continuat, având grijă, bineînţeles, să asigurăm toate metodele de protecţie recomandate de autorităţi pentru muncitori. Am reorganziat spaţiul de lucru astfel încât să asigurăm distanţarea fizică dintre aceştia, am dezinfectat constant suprafeţele de lucru şi am redus la minim deplasările în interes de serviciu.

Reporter: Cu ce vine nou în piaţă complexul Bonton Luxury Villas?

Andrei Cantaragiu: Suntem, probabil, singurul dezvoltator imobiliar din piaţă care oferă posibilitatea cumpărătorilor să-şi instaleze lift interior. Vilele din proiectul Bonton au două etaje şi ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor cumpărătorilor, liftul fiind extrem de util în cazul copiilor sau al bătrânilor. Şi dacă tot vorbim de copii, proiectul are o locaţie excelentă, la doar 200 de metri de Şcoala Americană şi în proximitatea celor mai bune şcoli internaţionale. Locuinţele sunt extrem de spaţioase, cu suprafeţe utile de până la 327 de mp. Acestea au fost gândite pentru a acomoda întreaga familie extinsă, precum şi personalul auxiliar, cum ar fi bonele. Vilele dispun de până la 7 camere, 6 dressinguri şi 4 băi, precum şi 2 terase şi o grădină. Spaţiul verde se continuă şi în afara complexului, acesta fiind foarte aproape de pădurea Băneasa.

Reporter: Care este valoarea de investitiei?

Andrei Cantaragiu: Investiţia se ridică la 16 milioane de euro, aceasta incluzând terenul şi ambele faze de dezvoltare.

Reporter: Cum evoluează cererea pentru aceste locuinţe? Aveţi solicitări şi pentru ce tipuri de unităţi?

Andrei Cantaragiu: Interesul cumpărătorilor este în continuare ridicat, aceştia fiind atraşi de preţul ofertant al vilelor, care porneşte de la 369.000 (+TVA), ceea ce înseamnă un preţ pe mp construit de 1.045 euro + TVA. Cumpărătorii au de ales între două tipuri de vile, ambele cu 2 terase şi grădină, diferenţa dintre acestea constând în suprafaţa lor. Până acum au fost achiziţionate 30% din cele 36 de vile din faza întâi şi ne aşteptăm ca vânzările să se accelereze pe măsură ce ne apropiem de finalul proiectului, când vor fi gata şi restul facilităţilor din complex, cum ar fi clubul propriu, dotat cu sală de sport şi piscină.

Reporter: Intenţionaţi să mai dezvoltaţi astfel de proiecte şi în ce zone?

Andrei Cantaragiu: Deocamdată ne concentrăm pe faza întâi din proiectul Bonton Luxury Villas, pe care o vom finaliza în luna decembrie, precum şi pe începerea fazei a doa, pe care o preconizăm la începutul anului următor. În ceea ce priveşte investiţiile următoare, avem toate autorizaţiile necesare pentru începerea lucrărilor la un proiect situat pe strada Jandarmeriei nr 1. Acolo avem la dispoziţie un teren de 5.300 mp, unde ne dorim să ridicăm două blocuri cu un regim de înălţime P+5, cu 100 de apartamente de 2, 3 şi 4 camere. Momentan, proiectul este in stand-by, pentru a analiza schimbările de pe piaţa rezidenţială.

Reporter: Ce alte investiţii aveţi la noi?

Andrei Cantaragiu: Avem peste zece ani de experienţă pe piaţa din România, atât pe piaţa rezidenţială de lux, cât şi pe segmentul middle market, timp în care am finalizat atât proiecte în zona centrală a capitalei, cât şi în zona de nord. În centrul Capitalei vorbim de proiectele de lux 21 Downtown, un imobil cu 46 de apartamente finalizat în 2018, şi de Apollo D'or, un bloc cu 40 de apartamente finalizat în 2019. În zona de nord, în Voluntari, am dezvoltat proiectul City Garden Pipera, un ansamblu format din 25 de case cu etaj, dedicat categoriei middle market.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb