17 iulie 2018
 
Campionatul Mondial de fotbal din Rusia a devenit istorie după disputarea ultimului meci, câștigat de Franța cu scorul de 4-2 în fața Croației. Au exis­tat câteva mari surprize, eliminarea prematură a Germaniei, încă din faza grupelor, accederea Croației în finală, dar și ieșirile rapide ale Argentinei și Braziliei. Belgia a confirmat așteptările specialiștilor și a cucerit bronzul, Franța pe cele ale finanțiștilor, echipa cu cel mai valoros lot din punctul de vedere al sumelor de transfer, a devenit campioană mondială.
 
Organizarea a fost foarte bună, fără incidente majore, doar la finală trei persoane au pătruns pe gazon, dar situația nu a scăpat de sub control. Toate lumea pare mulțumită, FIFA a mai dat o lovitură financiară, Rusia, una de imagine, televiziunile au avut audiențe foarte bune, multora dintre fotbaliști le-a crescut cota. Maratonul fotbalistic a fost unul plăcut, mai ales pentru participanții neutri.
 
Selecționata Franței va primi din partea FIFA 32,5 milioane de euro pentru câștigarea trofeului, Croația va fi recompensată cu 23,9 milioane de euro, în timp ce Belgia, medaliată cu bronz, se va alege cu 20,5 milioane de euro. Fiecare echipă care nu a trecut de faza grupelor (locurile 17-32) va primi câte 6,8 milioane euro. Fiecare fotbalist francez din lotul de 23 va primi câte 400.000 de euro, potrivit unei repartizări decise de federația franceză și jucători. Unii dintre componenții lotului, cum este Kylian Mbappe, vor vărsa aceste sume unor asociații caritabile.
 
Președintele FIFA, Gianni Infantino, a dat pe dinafară de entuziasm sus­ținând că aceasta a fost cea mai reușită Cupă Mondială din istorie și i-a felicitat pe organizatori și mai ales pe președintele organizatorilor: "Aceasta este fața Rusiei, aceasta este fața Rusiei pe care o iubim. Mulțumim în primul rând președintelui Putin pentru implicare, pentru dedicație, pentru pasiune. Fără dumneavoastră nu ar fi fost posibil, sunt sigur de asta. Așa că vă mulțumim, felicitări, am făcut o treabă excelentă împreună". Dacă la suprafață totul a fost frumos, în "subsoluri" au mai fost și probleme. Președintele Vladimir Putin a afirmat că Rusia a fost ținta a "25 de milioane de atacuri cibernetice'' în timpul Cupei Mondiale: "În timpul Cupei Mondiale, au fost neutralizate aproape 25 de milioane de atacuri cibernetice și alte acte infracționale împotriva structurilor informatice din Rusia, legate într-un mod sau altul de Cupa Mondială. În spatele acestui succes se ascunde o activitate - foarte importantă - pregătitoare, operațională, de analiză și de informare, în care noi ne-am folosit toate forțele, concentrarea noastră fiind la un nivel maxim''. Declarația vine în contextul în care șeful serviciilor de informații americane, Dan Coats, a afirmat, în ziua finalei, că actele de piraterie informatică ce amenință SUA se accentuează, îndeosebi provenind din Rusia: "Protagoniștii ruși și alții încearcă de asemenea să exploateze vulnerabilitățile noastre din infrastructurile noastre vitale''.
 
Cu toate acestea, președintele american Donald Trump a felicitat echipa Franței pentru câștigarea Cupei Mondiale, printr-un mesaj postat pe Twitter, în care îl felicită și pe Vladimir Putin pentru organizarea turneului.
 
Dincolo de subterane, trebuie spus că sute de mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului să sărbătorească victoria supremă, dar și mii de croați au ținut să îi susțină în stradă pe proprii jucători, chiar dacă aceștia au pierdut finala.
 
Superlativele turneului
 
- Croatul Luka Modric a primit "Balonul de Aur", fiind desemnat cel mai bun jucător al turneului, iar belgianul Eden Hazard va primi "Balonul de Argint", în timp ce "Balonul de Bronz" a revenit atacantului francez Antoine Griezmann.
 
- Atacantul francez Kylian Mbappe a fost desemnat cel mai bun tânăr fotbalist de la CM 2018, iar belgianul Thibaut Courtois a fost ales cel mai bun portar al competiției.
 
- Titlul de golgheter al competiției (Gheata de Aur) a fost adjudecat de atacantul englez Harry Kane, cu 6 goluri marcate, "Gheata de Argint" va fi decernată lui Griezmann, cu patru goluri și două pase decisive, iar "Gheata de Bronz" i-a revenit belgianului Romelu Lukaku, autor a patru goluri și cu o pasă decisivă.
 
- Trofeul Fair Play a fost acordat echipei Spaniei. 
 
  Dan Nicolaie