
Creşterea explozivă a numărului sistemelor de inteligenţă artificială (IA) din ultimii ani a condus la crearea unui segment de piaţă care aminteşte de alte bule speculative din sectorul tehnologiilor înalte.
Şi atunci au fost promisiuni nenumărate, preluate în grabă de investitorii care nu doreau să piardă o şansă unică.
Este acum altfel, în condiţiile în care autorii sistemelor IA susţin că acestea vor revoluţiona nu doar aproape toate sectoarele economice, ci şi modul în care va funcţiona societatea?
Poate că un verdict este încă prematur, însă o serie de lucrări ştiinţifice recente ridică semne de întrebare atât din perspectiva capacităţii sistemelor IA de a fi cu adevărat inteligente, cât şi din punct de vedere al impactului cognitiv şi de raţionament asupra persoanelor care le utilizează frecvent şi ajung la un anumit grad de dependenţă.
În ceea ce priveşte capacitatea IA de a manifesta cu adevărat inteligenţă, cercetătorii de la Apple au publicat lucrarea "The Illusion of Thinking: Understanding the Strengths and Limitations of Reasoning Models via the Lens of Problem Complexity", unde evaluează capacitatea celor două tipuri de sisteme IA utilizate cel mai frecvent, respectiv LLM (Large language model, Model lingvistic mare) şi LRM (Large reasoning model, Model mare de raţionament), pentru rezolvarea unor probleme cu diferite grade de complexitate.
Autorii afirmă că, "în ciuda mecanismelor sofisticate de autoreflecţie, aceste modele nu reuşesc să dezvolte capacităţi de raţionament generalizabile dincolo de anumite praguri de complexitate", în condiţiile în care au observat că modelele LLM depăşesc LRM pentru problemele de complexitate scăzută, LRM-urile stau foarte bine la problemele de complexitate medie, dar ambele modele "se prăbuşesc la complexitate ridicată".
În opinia lor, mult mai îngrijorător este faptul că "efortul de raţionament se reduce pe măsură ce problemele se apropie de complexitatea critică, sugerând o limită inerentă de scalare a calculului în LRM-uri".
Cu alte cuvinte, modelele de inteligenţă artificială, chiar şi cele mai avansate modele de raţionament de mari dimensiuni, nu sunt altceva decât "nişte papagali foarte talentaţi, care nu au practic nicio capacitate reală de raţionament", după cum subliniază antreprenorul Arnaud Bertrand pe contul său de Twitter.
Pentru Arnaud este bizar faptul că modelele au renunţat destul de repede când s-au confruntat cu probleme dificile, în ciuda bugetelor de calcul nelimitate, spre deosebire de om, care îşi măreşte efortul în acest caz.
Rezultatele studiului de la Apple are implicaţii profunde pentru viitorul IA aşa cum este prezentat acum, după cum mai scrie antreprenorul francez, şi este deosebit de îngrijorătoare perspectiva alocării greşite a unui capital de trilioane de dolari.
Mai mult, utilizarea intensivă a sistemelor IA are efecte negative din punct de vedere neural, lingvistic şi comportamental în procesul de învăţare, aşa cum arată o echipă de cercetători de la MIT în studiul "Your Brain on ChatGPT: Accumulation of Cognitive Debt when Using an AI Assistant for Essay Writing Task".
Participanţilor li s-a cerut să scrie eseuri şi au fost împărţiţi în trei grupuri: utilizare doar LLM, utilizare doar motor de căutare şi fără niciun fel de asistenţă, doar creierul.
Ulterior, celor fără niciun fel de asistenţă li s-a cerut să utilizeze LLM, iar utilizatorilor LLM li s-a cerut să scrie eseul fără asistenţă. Sarcina cognitivă a participanţilor a fost evaluată în toate etapele cu ajutorul electroencefalogramei (EEG).
Concluzia cercetătorilor de la MIT a fost că participanţii care şi-au folosit doar creierul au prezentat cele mai puternice reţele neuronale şi cele mai distribuite, în timp ce utilizatorii motoarelor de căutare au arătat un angajament moderat.
Cea mai slabă conectivitate s-a înregistrat pentru utilizatorii LLM, care au avut dificultăţi în a cita din propriile eseuri, iar autorii studiului avertizează că poate fi vorba despre o scădere a capacităţii de învăţare a utilizatorilor.
Acesta este contextul în care The Economist a scris recent că "evaluările IA sunt la limita nebuniei". Unul dintre exemplele oferite este compania Thinking Machines Lab (TML), înfiinţată de Mira Murati, fost director de tehnologie la OpenAI. TML a atras de la investitori circa 2 miliarde de dolari, pe fondul unei evaluări "de piaţă" de circa 10 miliarde, cu toate că nu a prezentat o strategie şi nu are venituri.
Mult mai celebrul OpenAI, despre care The Economist scrie că "a ars 5 miliarde de dolari anul trecut", este evaluat la circa 300 de miliarde de dolari.
Potenţialul veniturilor este foarte greu de estimat, după cum mai arată revista britanică, deoarece clienţii experimentează în paralel cu mai multe sisteme IA, iar concurenţa de pe piaţă este descrisă drept "feroce".
Cu toate acestea, "disponibilitatea investitorilor de a trece cu vederea pierderile reflectă convingerea lor că piaţa potenţială pentru IA este enormă şi costurile vor continua să scadă", după cum mai arată The Economist.
Din punct de vedere al costurilor, presiunea cea mai mare vine din China, unde marii jucători, cum sunt DeepSeek sau Alibaba, oferă gratuit codul său pentru utilizare, modificare şi vizualizare.
Un alt aspect deosebit de important a fost prezentat de Wall Street Journal, într-un articol sub titlul"China Is Quickly Eroding America's Lead in the Global AI Race".
Aici se arată că "industria chineză de inteligenţă artificială se concentrează mult mai mult pe utilizarea IA pentru a crea aplicaţii practice, în timp ce companiile americane de inteligenţă artificială acordă prioritate urmăririi unor descoperiri majore în cursa pentru crearea unei superinteligenţe artificiale".
În plus, companiile chineze oferă sisteme IA cel puţin la fel de bune precum cele dezvoltate în SUA, dar la preţuri mult mai reduse, în condiţiile în care beneficiază de sprijinul autorităţilor pentru crearea unui întreg lanţ IA, care să depindă cât mai puţin posibil de tehnologiile americane.
WSJ mai subliniază că "fragmentarea inteligenţei artificiale la nivel mondial îi costă deja pe producătorii occidentali de cipuri pentru calculatoare şi alte componente hardware miliarde de dolari în vânzări pierdute", iar "adoptarea modelelor chinezeşti la nivel global ar putea însemna, de asemenea, pierderi de cotă de piaţă şi de câştiguri pentru firmele americane legate de inteligenţa artificială, precum Google şi Meta".
Directorul general de la OpenAI a venit şi cu un argument politic în confruntarea dintre sistemele IA din SUA şi China. "Vrem să ne asigurăm că inteligenţa artificială democratică învinge inteligenţa artificială autoritară", a declarat recent Sam Altman.
Dar va fi suficientă această chemare la luptă pentru a crea cadrul în care inteligenţa artificială să nu fie doar o altă bulă speculativă pe pieţele de capital americane?
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 03.07.2025, 02:30)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de pensionar în data de 03.07.2025, 03:18)
Ma bucur ca OMUL, ,creat de catre Dumnezeu, nu poate fi depasit !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 16:38)
Omul a fost creat de Dumnezeu dar Femeia?! Este copie dupa copie deci material de calitate îndoielnică
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 03.07.2025, 05:59)
O fi inteligența artificială "un papagal foarte talentat", dar ușor ușor îi va transforma pe oameni în niște biete ființe bipede humanoide lipsite de harul gândirii și al rațiunii.
Astfel va fi încălcată prima lege a vizionarului Asimov care spune că robotul nu trebuie să facă rău omului. Răul de fapt a fost deja făcut. Îndobitocirea se petrece sub ochii noștri prin utilizarea internetului și a mijloacelor de comunicare online de către prostime în scopuri infantile. Dependență totală. Spre ce ne îndreptăm și cu IA e clar.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vasile în data de 03.07.2025, 11:36)
Sunt de acord cu tine. Practic, AI deschide o usa spre multe lucruri bune, dar deschide o usa si mai mare spre un nivel de prostie umana asa cum nu s-a mai vazut.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 10:14)
Noroc cu AI-ul Chinezilor, ca altfel ne jupuiau americanii cu ale lor.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 11:53)
Noroc cu chinezii, ca-i copiaza pe americani. Deep seek copiat dupa chat gpt, Alibaba copiat dupa Amazon.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 12:55)
Conteaza sa ofere valoare la un pret bun. Restul e gargara. Patentele ar trebui abrogate la nivel international, iar legile de copyright sporite. Patentele sunt doar o alta forma de chirie economica (rent-seeking), o taxa privata pe valoarea creata de muncitori si antreprenori.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 13:23)
Patentele sa fie abrogate, dar sa intarim legile copyright!
Din putul gindirii. Sau noaptea mintii.
4.4. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 03.07.2025, 17:38)
...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 11:42)
AI ul poate deveni mai bun ca cel mai destept om in orice domeniu. Si va deveni. Asta-i partea pesimista.
Partea optimista, omul nu e doar materie, avem suflet. De-asta primim, uneori "inspiratie divina " in acele momente de "flow" de care vorbesc multi compozitori ce au spus piesa a venit prin mine, nu eu am compus-o.
Asa se explica premonitiile din carti/filme SF, premonitiile din Biblie, venirea lui Isus au prevestit-o mai multi autori, cu sute de ani inainte, Jules Verne a descris submarinul Nautilus cu zeci de ani inainte de a se inventa submarinul, multe au fost prevestite in carti si filme, internetul, AGI, Roboti cu ai , drone autonome, 1984- dictatura cu supravegere digitala, robotii umanoizi -Terminator, cultura MAGA , filmul Idiocracy, unii oameni au visat numerele castigatoare la loto, Mendeleev a visat tabelul periodic samd.
De-asta oamenii nu renunta cand au in fata o problema grea ,pt ca stiu ca solutia e undeva in univers, dar robotul AI , care n-are suflet, si n-o sa-i vina niciodata un ajutor de afara, se opreste din calculat cand considera ca a facut toate incercarile. De-aia AI , AGI probabil nu va putea crea vreodata ceva complet nou, ci doar optimiza ceea ce deja au facut oamenii.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 18:52)
Intre cel mai destept om si restul oamenilor este o gaura imensa. Omul mai trebuie sa se odihneasca pe cand AI nu. Deja AI face niste lucruri pe care majoritatea oamenilor sunt incapabili sa le reproduca. Un om traieste deobicei intre 60-90 de ani si cei mai destepti dintre ei invata peste 20-40 de ani ca sa poata adauga ceva revolutionar in aproape orice domeniu si dupa 50-60 de ani la majoritatea oamenilor incepe degradarea cognitive, motorica. La AI aceste lucruri nu se intampla, lucreaza cele mai stralucite minti la dezvoltarea lor, nu sunt limitati de varsta, dimpotriva, cu cat trece mai mult timp AI primeste procesoare mai puternice, memorii mai rapide, informatii mai multe, etc. Pe termen lung AI -ul castiga fara indoiala.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 18:12)
Da, este o chestiune de timp pana când acest balon de săpun își va găsi acul!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 20:05)
e posibil sa dureze mult timp. tocmai a scos Trump toate restrictiile de la AI, se vor investi sume imense. mai pui si deficitele , marirea masei monetare din gura FED spune ca face QT dar M2 creste e la maximul istoric.
deci bani sunt bubbleul se poate duce cine stie cat de mult in sus.