După o serie de speculaţii potrivit cărora BP Plc (British Petroleum) ar putea fi preluată de rivalul său britanic Shell, compania revine puternic în atenţia investitorilor. Chiar dacă Shell a negat pentru moment intenţia de preluare a BP, piaţa consideră că tranzacţia s-ar putea realiza în 2026, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
British Petroleum (BP) este o companie multinaţională britanică de petrol şi gaze cu sediul la Londra, fiind una dintre cele mai mari societăţi de energie la nivel global. Grupul îşi desfăşoară activitatea prin trei segmente principale: Gas & Low Carbon Energy (Gaz şi energie cu emisii reduse), Oil Production & Operations (Producţie şi operaţiuni) şi Customers & Products (Clienţi şi produse).
În ceea ce priveşte cota de piaţă şi dimensiunea financiară, BP rămâne un jucător major în industrie, cu operaţiuni în peste 70 de ţări şi aproximativ 90.000 de angajaţi. Compania are un model de business integrat, care îi permite să valorifice fluctuaţiile pieţei prin lanţul său de aprovizionare, producţie şi distribuţie. În februarie 2025, BP a anunţat un reset strategic major, vizând alocarea mai eficientă a capitalului către proiecte upstream generatoare de fluxuri de numerar, optimizarea operaţiunilor downstream şi investiţii disciplinate în tranziţia energetică. Printre obiectivele principale se numără creşterea rentabilităţii, reducerea datoriilor şi a costurilor structurale cu 4-5 miliarde de dolari până în 2027.
Structura acţionariatului este în continuare dominată de investitori de retail (aproximativ 88,8% din capitalul social), restul fiind deţinut de investitori instituţionali. Printre aceştia se numără State Street Corp. (0,79%), Arrowstreet Capital (0,75%) şi Fisher Asset Management (0,61%).
Conducerea companiei este asigurată de Murray Auchincloss, numit CEO permanent în ianuarie 2024, după ce anteriorul CEO, Bernard Looney, a demisionat în 2023, în urma unor nereguli legate de transparenţa privind relaţiile de la locul de muncă. Auchincloss a fost anterior CFO şi este arhitectul noului plan strategic axat pe eficienţă, profitabilitate şi consolidarea operaţiunilor upstream.
• Preţul petrolului - volatilitate peste medie
Iunie a adus o volatilitate mult peste medie a preţurilor internaţionale ale ţiţeiului, care au crescut cu până la 23,7% în prima parte a lunii, la peste 77,5 dolari/baril, după care s-au prăbuşit la 66,6 dolari/baril săptămâna trecută, aceasta fiind cea mai mare scădere săptămânală din martie 2023. Reacţiile prompte ale pieţei au venit ca răspuns la începerea bombardamentelor între Israel şi Iran şi temerile privind eventualele perturbări majore ale livrărilor de ţiţei, care s-au adăugat conflictelor recente ce continuă: cel între Israel şi Fâşia Gaza şi dintre Rusia şi Ucraina, dar şi conflictele comerciale între administraţia Trump şi ţările care fac comerţ cu SUA.
În prezent, preţul de referinţă al ţiţeiului Brent se situează în jurul valorii de 66,6 dolari/baril, în timp ce se zvoneşte că OPEC+ va continua creşterile de producţie în lunile următoare, ceea ce face mai puţin probabile creşterile cotaţiilor. Unii analişti consideră că presiunile de scădere vor persista din cauza temerilor privind încetinirea cererii globale de petrol, în special din partea Chinei, principalul importator de ţiţei la nivel mondial.
• BP - din nou cap de afiş
Ultimii ani nu au fost un succes pentru BP, care în iunie 2025 devine iar cap de afiş pentru publicaţiile internaţionale. După un articol al publicaţiei Wall Street Journal (WSJ), piaţa a fost cuprinsă de zvonuri precum că cei doi giganţi energetici britanici, Shell şi BP, ar negocia o posibilă preluare de către Shell a BP. În urma ştirii, care a apărut pe 25 iunie, acţiunile Shell au scăzut cu 3%, iar cele ale BP au crescut cu 7% în tranzacţionarea de la New York, dar ambele au închis ziua în scădere cu 1%. Ştirea vine după ce BP a întâmpinat dificultăţi în ultimii ani, pe lângă o nemulţumire care a tot crescut din partea acţionarilor. BP a intrat în atenţie pe scare largă în 2020, atunci când noul CEO al companiei - Bernard Looney, a anunţat un plan ambiţios de a deveni o companie cu emisii nete zero până în 2050 sau mai devreme, accelerând investiţiile în proiecte de energie regenerabilă. Strategia a fost lansată exact când pandemia de Covid-19 provoca un şoc de cerere şi o prăbuşire a preţurilor ţiţeiului şi chiar dacă compania a raportat în acel an prima pierdere anuală din ultimul deceniu, a continuat restructurarea, ieşind pe profit în 2021. În 2023, Bernard Looney a plecat de la conducerea companiei învinuit că nu a dezvăluit anumite relaţii din interiorul BP, iar campania societăţii de a deveni ”mai verde” este lăsată fără principalul său susţinător.
La începutul anului 2024, este învestit în funcţie un nou CEO, Murray Auchincloss, care nu a reuşit până în prezent să ridice moralul investitorilor, profitul companiei fiind în scădere în perioada 2023 - 2024, în timp ce acţiunile au subperformat în comparaţie cu principalii săi competitori. La ultima raportare financiară, compania a avut rezultate sub aşteptările analiştilor, notează TradeVille.
• Se face sau nu tranzacţia?
Shell a respins oficial şi categoric toate zvonurile cu privire la intenţia de a prelua rivala sa, menţionând că în prezent compania se concentrează pe răscumpărările de acţiuni şi reforma strategică privind reducerea costurilor. Din punct de vedere al analiştilor, o mega-fuziune britanică are o anumită logică strategică, având în vedere capitalizarea BP, care este cu 40% sub cea a Shell, şi existenţa unor sinergii potenţiale semnificative.
Dacă diferenţele de capitalizare dintre cele două companii continuă să se adâncească, analiştii estimează că în 2026 preluarea BP de către Shell ar aduce randamente destul de mari, astfel încât o posibilă tranzacţie să fie luată în considerare. După declaraţiile grupului Shell privind faptul că nu este interesat de o ofertă, conform legii britanice, acesta nu mai poate lansa o ofertă timp de şase luni, însă piaţa ia în considerare ca Shell să se folosească de unele excepţii de la această lege dacă doreşte o preluare în viitorul apropiat.
• Ce spun analiştii despre perspectivele BP?
Ratingul de consens al BP este în prezent la ”Hold” (”păstrează”), iar dintre cei 21 de analişti care au emis recomandări pe acţiunile companiei în ultimele 12 luni, 5 au ales ”Buy” (”cumpără”), 14 - ”Hold” şi 2 - ”Sell” (”vinde”). Preţul ţintă de consens pentru acţiunile BP este 34,72 dolari (+14,53 dolari vs preţul actual). În ultimele trei luni, mai mulţi analişti şi-au revizuit rapoartele şi evaluările asupra acţiunilor BP. Printre aceştia se numără: Scotiabank şi-a redus preţul ţintă de la 34 la 30 de dolari şi a acordat calificativul ”sector perform”; Piper Sandler a scăzut preţul ţintă de la 35 la 32 de dolari şi a acordat calificativul ”neutral”; Morgan Stanley a retrogradat acţiunile de la ”equal weight” la ”underweight” şi a stabilit un preţ ţintă de 26,5 dolari. UBS Group a coborât ratingul de la ”buy” la ”neutral”.
• BP pe grafic: declin
De la începutul anului şi până acum (YTD), acţiunile BP au scăzut cu 6,9%, în timp ce în ultimele 12 luni acestea au înregistrat o scădere de 23%. Spre comparaţie, piaţa din SUA, reprezentată de indicele S&P 500, a crescut cu 4,9% YTD şi cu 12,6% anual. BP a rămas în urmă şi faţă de principlii săi concurenţi, fiind depăşit de Shell, TotalEnergies şi ExxonMobil. De la începutul anului şi până acum, acţiunile BP au înregistrat o volatilitate mult peste medie, cotaţia variind între 25,2 şi 35,6 dolari. Printre mişcările notabile ale cotaţiei din acest an se numără scăderea bruscă de la începutul lunii aprilie, pe fondul tarifelor impuse de administraţia Trump, care trebuiau să între în vigoare.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în BP
Oportunităţi
Acţiuni ieftine: Conform calculelor AlphaSpread, valoarea intrinsecă a companiei, calculată ca medie între evaluarea DCF şi evaluarea prin multipli este de 1.415,18 GBX, fiind cu 74% mai jos faţă de valoarea de piaţă curentă a acţiunii.
Riscuri
Direcţia pe termen lung a companiei: Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că direcţia pe termen lung a companiei, de a se reorienta spre sursele regenerabile de energie, îi aduce riscuri enorme şi chiar ameninţă să afecteze randamentele acesteia;
Instabilitatea managementului: Schimbarea frecventă a CEO-ului, în ultimii cinci ani, dar şi presiunile în creştere pe CEO-ul actual, scad semnificativ încrederea în managementul BP şi în capacitatea acestuia de a redresa compania pe termen mediu şi scurt;
Mediu: BP a fost implicată în mai multe scandaluri privind scurgeri de petrol în apele marine în diferite regiuni ale lumii, ceea ce a afectat credibilitatea companiei privind protecţia mediului.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BP, finance.yahoo.com, Reuters, CNBC, DefenseWorld, TradingView, marketbeat.com, alphaspread.com, ft.com.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului