Brânza şi iaurtul, nelipsite din meniul multor români la cină, ar putea avea un efect neaşteptat asupra somnului: provocarea coşmarurilor. Un studiu realizat de cercetători canadieni de la Universitatea MacEwan din Edmonton, publicat în revista Frontiers in Psychology, arată o posibilă legătură între consumul de produse lactate, intoleranţa la lactoză şi apariţia viselor urâte, informează AFP.
• Ce spun cercetările
Pe parcursul a patru luni, peste 1.000 de studenţi au fost chestionaţi cu privire la obiceiurile lor alimentare, calitatea somnului şi conţinutul viselor. Aproximativ 40% dintre participanţi au declarat că simt un efect al alimentaţiei asupra somnului, iar dintre aceştia, aproape un sfert au remarcat un impact negativ. Mai interesant este faptul că 5,5% au menţionat explicit influenţa alimentaţiei asupra viselor, în special sub forma coşmarurilor. Produsele lactate şi dulciurile au fost cel mai des indicate ca alimente ce afectează negativ visele - aproape 30% dintre participanţi au spus că acestea le fac visele „bizare” sau „perturbatoare”. În contrapondere, fructele, legumele şi ceaiurile au fost asociate cu un somn mai liniştit.
• Intoleranţa la lactoză, un factor cheie?
Coordonatorul studiului, profesorul Tore Nielsen, specialist în neurofiziologia viselor, sugerează că persoanele cu intoleranţă la lactoză ar putea resimţi în timpul nopţii simptome digestive subtile - balonare, crampe sau disconfort abdominal - care să interfereze cu conţinutul viselor. În unele cazuri, aceste tulburări pot fi percepute subconştient şi se pot manifesta în vis sub forma unor elemente anxiogene. „Este posibil ca aceste semnale corporale să nu fie pe deplin conştientizate în starea de veghe, dar să fie traduse de creier în vise intense sau neplăcute. De exemplu, un vis cu incendii poate reflecta febră sau agitaţie internă înainte ca acestea să devină simptome vizibile”, explică Nielsen.
• Relevanţa studiului
Legătura dintre somn şi alimentaţie este intens dezbătută, dar rar cercetată riguros. Acest studiu este printre puţinele care explorează relaţia dintre anumite alimente - în special cele lactate - şi conţinutul viselor. Chiar dacă nu oferă un răspuns definitiv, cercetarea deschide calea pentru investigaţii viitoare. Un „experiment ideal”, potrivit autorilor, ar presupune monitorizarea a două grupuri - unul cu intoleranţă la lactoză şi unul fără - cărora li se oferă produse lactate obişnuite sau fără lactoză înainte de culcare, urmând apoi analiza viselor şi a calităţii somnului.
• Ce putem face în practică?
Pentru cei care se confruntă cu vise neplăcute în mod frecvent, eliminarea lactatelor consumate seara sau trecerea la produse fără lactoză ar putea fi un experiment personal util. De asemenea, păstrarea unui jurnal de somn şi de alimentaţie ar putea ajuta la identificarea unor tipare subtile între ceea ce mâncăm şi cum dormim. Până la noi concluzii ştiinţifice, un lucru rămâne cert: o alimentaţie echilibrată, bazată pe alimente uşor digerabile şi sănătoase, are toate şansele să contribuie la un somn mai liniştit - şi la vise ceva mai paşnice.
Opinia Cititorului