15 iulie 2018
 
Franța este noua campioană mondială! Președinți, soții de președenți și alți înalți oficiali au luat cu asalt tribunele stadionului Lujniki să vadă de la fața locului cine este noua regină a fotbalului mondial. Dincolo de fotbal, o poză cu tricoul/fularul echipei naționale îți poate aduce uneori un nou mandat. De această dată a profitat francezul Emmanuel Macron, deși, având în vedere surpriza de până în ultimul act, nici doamna Kolinda Kitarovic nu se poate plânge că nu a avut parte de ceva campanie...fotbalistică.
 
Prima repriză i-a aparținut lui Griezmann (foto), gol și pasă de autogol (Mandzukic), deși nici Perisic nu a stat degeaba, dar cu un gol și un penalty oferit francezilor activitatea lui s-a anulat. Ambele echipe au intrat decise să se apere bine și să profite de fiecare slăbiciune a adversarului. Francezi au primit două cadouri enorme și chiar dacă au un atacant, Giroud, care nu are nicio treabă cu poarta adversă, au profitat din plin de ele. Când ești foarte obosit - așa cum au fost croații după trei meciuri de câte 120 de minute, plus două prelungite și cu lovituri de departajare, mai și greșești - iar ei au greșit de două ori decisiv.
 
Golul trei, din minutul 59, spune totul despre desfășurarea lucrurilor din a doua parte a finalei, Pogba a dat o pasă de 50 de metri de la 20 de metri de propria poartă, a preluat Mbape și a centrat, Griezmann a "perpelit" puțin mingea, care a ajuns din nou la Pogba, acesta a tras cu dreptul în blocaj, a șutat și cu stângul și balonul a poposit în plasă. În tot acest timp aproape jumătate din echipa Croației s-a deplasat foarte puțin pentru a veni în sprijinul apărării. Firesc, pentru căderea croată, a venit și golul patru, marcat de Mbape. Când șampania era extrasă de la rece, Lloris a simțit nevoia să se facă de râs și i-a oferit lui Mandzukic șansa să înscrie în ceeași poartă, de această dată și pentru echipa lui. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic.
 
Echipa cea mai constantă la acest mondial, cu cel mai valoros lot de la turneul final, peste un miliard de euro valoarea însumată a cotelor de transfer, s-a impus mai clar decât au arătat-o multe dintre scoruri. 
 
  Dan Nicolaie