10 iulie 2018
 
Franța, Anglia, Belgia și Croația sunt cele patru semifinaliste ale turneului final al Campionatului Mondial. Astăzi, de la ora 21.00, e programată prima întâlnire, Franța - Belgia, mâine, de la aceeași oră, urmând să se întâlnească Anglia și Croația. Pe gazon și pe băncile de rezerve se vor afla în cele două dispute fotbaliști de 3.064.000.000 de euro. Desigur se putea și mai mult, ca bani vorbind, dacă ar fi ajuns aici fix primele patru echipe din clasamentul valorii loturilor (1. Franța - 1.080.000.000 euro, 2. Spania - 1.040.000.000 euro, 3. Brazilia - 952.000.000 euro, 4. Germania - 885.000.000 euro), dar se putea și mai puțin, dacă în careul de ași intrau Suedia și Rusia, echipe aflate mult în afara Topului 10. Au mai ajuns, alături de Franța, în penultimul act, Anglia - 874.000.000 euro (poziția a cincea în acest top, conform transfermarkt.de), Belgia - 756.000.000 euro (locul 6) și Croația - 354.500.000 euro (locul 10).
 
Din punctul de vedere al jucătorilor, Belgia stă cel mai bine, cu cei doi fotbaliști evaluați la peste 100.000.000 de euro (De Bruyne - 150.000.000 euro, Hazard - 110.000.000 euro), urmată de Anglia (Kane - 150.000.000 euro, Ali - 100.000.000 euro) și Franța ( Mbape - 120.000.000 euro, Griezman - 100.000.000 euro).
 
Dincolo de aceste sume, este evident că în această fază a competiției orice rezultat este posibil, având în vedere miza și tensiunea din jurul acestor dispute. Teoretic, Franța și Anglia sunt considerate drept favorite, dar practic orice este posibil.
 
Meciul de astăzi, Franța - Belgia, care va avea loc la Sankt Petersburg, va fi condus de arbitrul uruguayan Andres Cunha, a anunțat Federația Internațională (FIFA). Cunha, 41 de ani, va fi ajutat la cele două linii de compatrioții săi Nicolas Taran și Mauricio Espinosa, în timp ce mexicanul Cesar Ramos va fi cel de-al patrulea oficial. Uruguayanul a fost primul arbitru de la actuala ediție a Cupei Mondiale care a condus două partide (Franța - Australia și Iran - Spania), apelând în ambele jocuri la sistemul de arbitraj video (VAR) pentru luarea unor decizii.
 

 
Un nou derapaj fără legătură cu sportul
 
Fundașul croat Domagoj Vida a fost anchetat de FIFA după ce a publicat o înregistrare video în care dedică victoria Croației, în fața Rusiei, Ucrainei. După calificarea țării sale, jucătorul de 29 de ani a strigat "Glorie Ucrainei!", într-un video postat de fostul internațional croat Ognjen Vukojevic. Cei doi jucători au evoluat în cursul carierei la clubul ucrainean Dinamo Kiev. În înregistrare, Vukojevic adaugă: "Această victorie este pentru Dinamo Kiev și pentru Ucraina! Tot înainte Croația!". Parlamentarii ruși au cerut FIFA sancțiuni severe contra Croației. "Sloganurile politice, naționaliste sau rasiste nu sunt binevenite la Cupa Mondială", a transmis Dmitri Svicikov, membru în comisia parlamentară pentru sport. La rândul său, Vida, care a înscris un gol în prelungiri, a declarat presei ruse că totul a fost... o glumă. "Comisia de Disciplină a FIFA i-a transmis un avertisment jucătorului Domagoj Vida, ca urmare a ceea ce a spus într-un filmuleț, după meciul dintre Rusia și Croația, de la Cupa Mondială", se arată într-un comunicat al forului mondial. Domagoj Vida ar fi putut rata restul turneului din Rusia dacă FIFA l-ar fi suspendat, având în vedere faptul că regulamentul disciplinar interzice sloganurile politice.
 
Cu ocazia meciului Elveția - Serbia a mai avut loc un incident similar. Granit Xhaka (a cărui familie este din Kosovo) și Xherdan Shaqiri (născut în Kosovo) au intrat în atenția FIFA pentru modul în care au sărbătorit victoria din meciul cu Serbia, prin gesturi pro-albaneze. Xhaka și Shaqiri s-au bucurat după ce au marcat imitând prin ges­turi vulturul de pe drapelul albanez. "Marea Albanie" face referire la o doctrină naționalistă, ce dorește să regrupeze într-un singur stat toți albanezii din Balcani. FIFA interzice mesajele politice pe stadioane. Presa sârbă a denunțat "provocarea rușinoasă". În schimb, la Pristina, capitala Kosovo, presa a salutat "o prestație extraordinară" a celor doi jucători, iar președintele Kosovo, Hashim Thaci, i-a felicitat. 
 
  Dan Nicolaie