Aşteptările se menţin ridicate în sectorul IMM-urilor din Germania

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iulie

Călin Rechea

Barometrul KfW-Ifo din luna iunie 2025 arată o îmbunătăţire uşoară climatului economic din Germania, mai ales la nivelul firmelor mici şi mijlocii. Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a crescut cu 0,5 puncte, până la -14,2 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, după o creştere de 2,6 puncte în luna precedentă. Pentru companiile mari s-a înregistrat o creştere de 0,1 puncte, până la -20,9 puncte, după o creştere de 1,9 puncte în luna anterioară (vezi graficul).

Aşteptările se menţin ridicate în sectorul IMM-urilor din Germania

Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.

Indicele aşteptărilor IMM-urilor pentru următoarele şase luni a crescut cu un punct, până la -12,2 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente s-a menţinut la -16,6 puncte. Avansul indicelui aşteptărilor este interpretat ca indiciu al unei redresări incipiente.

Îmbunătăţirea climatului de afaceri pentru IMM-uri s-a observat doar pentru trei sectoare majore, în timp ce pentru două sectoare s-au înregistrat scăderi uşoare.

Cea mai mare creştere a fost pentru comerţul cu ridicata, de 4,4 puncte, până la -21,5 puncte, pe fondul unei creşteri de 4,7 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -11,6 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2022.

Creşteri semnificative s-au observat şi în sectorul serviciilor, unde indicele agregat a urcat cu 2,2 puncte, până la -9,2 puncte, în condiţiile unei creşteri de 2,9 puncte a indicelui aşteptărilor, şi construcţii, pe fondul unei creşteri de 3,4 puncte, până la -9,9 puncte.

Sectorul comerţului cu amănuntul (-0,4 puncte până la -14,5 puncte) şi industria prelucrătoare (-0,2 puncte, până la -21,3 puncte) au înregistrat scăderi uşoare. Raportul mai arată că nivelul foarte scăzut al indicelui pentru industrie se datorează provocărilor structurale majore cu care se confruntă acest sector al economiei, care "pe lângă transformarea ecologică şi digitală, trebuie să facă faţă şi concurenţei tot mai mari din partea Chinei pe pieţele consacrate pentru bunuri de înaltă calitate".

Relativa stagnare a indicelui climatului de afaceri pentru companiile mari a fost determinată de scăderea cu 4,1 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -33,2 puncte, şi a creşterii cu 4,4 puncte a indicelui aşteptărilor pentru următoarele 6 luni, până la -9,3 puncte. Şi la nivelul companiilor mari, influenţa negativă vine mai ales din partea sectorului comerţului cu ridicata şi cel industrial.

Pe de altă parte, barometrul pentru companiile mari din sectorul construcţiilor îşi continuă creşterea, până la 4,2 puncte, de la 1,7 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 4,6 puncte, până la 3,6 puncte. Această dinamică este determinată de perspectiva noilor comenzi pentru construcţii publice şi de inginerie civilă, pe fondul aplicării noului program de stimulare fiscală a economiei.

"În timp ce evaluările privind situaţia actuală a afacerilor sunt încă foarte sumbre, în special în rândul întreprinderilor mari, având în vedere disputa vamală în curs cu SUA şi escaladarea temporară a conflictului din Orientul Mijlociu, întreprinderile de ambele mărimi privesc spre viitor cu o încredere crescândă", se arată în concluzia raportului KfW-Ifo.

Situaţia actuală "sumbră" este confirmată şi de un raport recent al agenţiei de credit Creditreform, care arată că 11.900 de companii din Germania au intrat în insolvenţă în prima jumătate a anului, cel mai ridicat nivel din 2015.

"Companiile se confruntă cu o cerere slabă, costuri în creştere şi incertitudine continuă", a declarat Patrik-Ludwig Hantzsch, economist-şef la Creditreform, pentru Handelsblatt. "În special, rezervele financiare sunt în scădere, accesul la credit este limitat şi tot mai multe companii se confruntă cu dificultăţi serioase", a continuat Hantzsch.

Datele de la Creditreform mai arată că sectoarele cele mai afectate de insolvenţe sunt industria prelucrătoare şi vânzările cu amănuntul. La nivelul sectorului industrial creşterea numărului insolvenţelor este determinată mai ales de preţurile ridicate ale materiilor prime şi energiei, în timp ce sectorul retail este afectat de "reticenţa consumatorilor de a cumpăra în contextul crizelor continue".

În raportul KfW-Ifo se mai subliniază că toate prognozele se bazează pe ipoteza că tarifele SUA pentru produsele UE vor rămâne la 10% pe termen lung, în timp ce "noile decizii de politică fiscală privind infrastructura şi apărarea sugerează că lunga perioadă de slăbiciune economică va fi depăşită în curând".

Estimările analiştilor de la KfW-Ifo arată că economia Germaniei va stagna în acest an şi va creşte cu 1% în 2026.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb