Comisia Europeană alocă 60,2 miliarde de euro pentru România, în cadrul bugetului pentru perioada 2028 - 2034

S.B.
Internaţional / 18 iulie, 13:37

Comisia Europeană alocă 60,2 miliarde de euro pentru România, în cadrul bugetului pentru perioada 2028 - 2034

Comisia Europeană a prezentat vineri alocările pentru statele membre în Cadrul financiar multianual (CFM) 2028-2034, după ce miercuri a fost propus un buget al Uniunii Europene de 2.000 de miliarde de euro pentru perioada respectivă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Propunerea Comisiei Europene privind alocările pentru statele membre în cadrul CFM 2028-2034 - Alocări pentru planurile naţionale şi regionale de parteneriat (în preţuri curente, miliarde de euro, rotunjite) indică pentru România o alocare totală 60,2 miliarde de euro, respectiv o alocare generală 54,6 miliarde de euro, pentru migraţie, securitate şi afaceri interne un miliard de euro, iar pentru Fondul social pentru climă (FSC) 4,6 miliarde de euro.

În cadrul alocărilor totale, cele mai ridicate sume sunt pentru: Polonia (123,3 miliarde de euro), Franţa (90,1 miliarde de euro), Spania (88,1 miliarde de euro), Italia (86,6 miliarde de euro) şi Germania (68,4 miliarde de euro).

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Comisia Europeană și-a dezvăluit în cele din urmă mult așteptatul plan de cheltuieli pe șapte ani, însă complexitatea sa îi lasă pe experți perplecși. Deși Ursula von der Leyen l-a descris drept „cel mai ambițios propus vreodată”, este, fără îndoială, și cel mai complicat.

    Un Buget Greu de Deslușit 

    Noua propunere financiară a Comisiei Europene aduce alocări record pentru apărare, tranziție verde și digitalizare, dar și mecanisme birocratice dense și o arhitectură financiară dificil de navigat chiar și pentru veteranii politicii europene. În timp ce Bruxelles-ul încearcă să-și întărească poziția într-un context geopolitic tensionat, reacțiile din capitalele europene variază între entuziasm și confuzie. 

    Europa de Est: Îngrijorări și Dispute 

    Cehia și frica de Bruxelles 

    Într-un paradox al vremurilor, cehii nu se tem atât de interferența rusă în alegerile parlamentare din octombrie, cât de eventualele ingerințe din partea Uniunii Europene. O parte semnificativă a populației suspectează Bruxelles-ul că ar putea încerca să influențeze rezultatul scrutinului, în contextul unei creșteri a euroscepticismului în regiune. 

    Polonia vs. Ungaria: O ruptură diplomatică 

    Relațiile deja tensionate dintre premierul polonez Donald Tusk și liderul maghiar Viktor Orbán s-au deteriorat și mai mult. Polonia și-a retras definitiv ambasadorul din Ungaria, ca reacție la decizia Budapestei de a acorda azil unui fost ministru adjunct polonez, vizat de acuzații de corupție. Gestul este un semnal clar al rupturii dintre cele două guverne, cândva aliate în formatul de la Vișegrad. 

    Spania Sub Lupă Europeană 

    Bruxelles-ul a declanșat o procedură de infringement împotriva Spaniei, după ce guvernul Sánchez a emis o ordonanță ce-i permite să blocheze fuziuni bancare strategice. Măsura a fost considerată un abuz de putere, mai ales în contextul în care premierul a intervenit pentru a opri preluarea Banco Sabadell de către BBVA. Comisia consideră că astfel de acțiuni subminează piața liberă și stabilitatea financiară a UE. 

    Concluzie 

    În timp ce Comisia Europeană încearcă să-și întărească autoritatea printr-un buget de anvergură și măsuri ferme, tensiunile interne între statele membre par să se adâncească. Îngrijorările privind interferențele, disputele diplomatice și acuzațiile de abuz de putere scot în evidență fragilitatea unității europene. Viitorul Uniunii pare mai ambițios ca niciodată – dar și mai incert.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Romania va primi mai putini bani de la UE. In perioada 2021-2027, Romania a avut alocate 76 mld de euro. Acum doar 54,6 mld.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Să le luăm și pe acelea și suntem bine.

      Pot să ne pună la dispoziție 1000 mld dacă noi tot numai 20 atragem.

      În perioada 2021-2027, în cele 76 mld sunt fi fondurile PNRR, de aceea suma e mai mare. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb