CONFERINŢA "BUSINESS ŞI ANTREPRENORIAT" Finanţarea investiţiilor, lipsa forţei de muncă, impredictibilitatea - problemele mediului antreprenorial

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 5 mai 2023

Finanţarea investiţiilor, lipsa forţei de muncă, impredictibilitatea - problemele mediului antreprenorial

Finanţarea investiţiilor, lipsa forţei de muncă, impredictibilitatea - problemele mediului antreprenorial

Direcţionarea finanţărilor naţionale şi europene către investiţiile în capacităţile de producţie, necesitatea scalării întreprinderilor mici şi mijlocii, sprijinul financiar necesar pentru companiile mari din industrie, digitalizarea afacerilor, bancabilitatea companiilor, programe naţionale de garantare a creditelor acordate companiilor, formarea forţei de muncă necesare în contextul provocării reprezentată de Inteligenţa Artificială şi necesitatea stabilităţii şi predictibilităţii legislative au constituit temele principale ale conferinţei Business şi Antreprenoriat organizată, ieri, de Grupul de presă BURSA în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), având ca partener instituţional Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În deschiderea conferinţei, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a arătat că este nevoie ca autorităţile centrale să sprijine financiară şi companiile mari din industrie, atât timp cât o astfel de companie colaborează cu 8-10 IMM-uri din regiunea în care activează.

Ministrul Economiei a arătat că unul din criteriile care vor sta la baza finanţării activităţii companiilor din ţara noastră, de la bugetul de stat şi din fonduri europene, va fi productivitatea necesară pentru reducerea deficitului balanţei comerciale a ţării noastre.

La rândul său, Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a arătat că în ultimul an IMM-urile din ţara noastră au fost finanţate cu peste 2 miliarde euro şi că majoritatea sumelor au fost alocate pentru proiecte care includ în ele noi capacităţi de producţie menite să reducă deficitul comercial al ţării noastre.

Andreea Negru, fondatoarea Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a precizat că antreprenorii şi companiile acestora pot avea în perioada următoare un impact pozitiv considerbail asupra societăţii, prin crearea unui număr mare de locuri de muncă, prin inovare şi prin dezvoltarea economiei.

Pentru dezvoltarea sectorului privat, Adrian Panait, director general adjunct al Direcţiei Generale Antreprenoriat şi Programe de Finanţare din cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului a arătat că la finalul anului 2023 va fi lansat programul privind finanţarea incubatoarelor de afaceri din ţara noastră, structuri prin care vor fi finanţate companiile pe care le vor deschide studenţii, absolvenţii, masteranzii şi doctoranzii din mediul universitar.

Necesitatea finanţării investiţiilor companiilor prrivate, chiar şi prin intermediul creditelor bancare, a fost demonstrată de Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, care a arătat că IMM-urile produc 58% din valoarea adăugată a ţării şi oferă aproximativ 65% din locurile de muncă, dar că există o problemă de productivitate atât timp cât productivitatea unui salariat dintr-un IMM din România este de 16.000 euro pe an, în timp ce media europeană se ridică la 45.000 euro pe an.

Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei a menţionat că este esenţial ca mediul antreprenorial să fie susţinut de stat în drumul către digitalizare, iar Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (FNGCIMMR), a precizat că statul a oferit până acum, prin programele de sprijinire a finanţării IMM-urilor, garanţii de 44 miliarde lei pentru 70.000 de companii.

Cu toate acestea, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii a României (CCIR) a afirmat că economia naţională este polarizată şi că este nevoie şi de finanţarea companiilor mari şi de negocierea cu marile branduri internaţionale, ale căror produse sunt importate pe scară largă în România, pentru ca o parte din producţia lor să fie relocată în ţara noastră.

Pentru toate aceste lucruri este nevoie de forţă de muncă, iar aceasta trebuie găsită, fie şi în spaţiul extracomunitar, dar şi formată pentru fiecare sector de activitate, aşa cum a precizat Dragoş Petrescu, preşedintele City Grill Group.

După cum se poate observa, paleta temelor dezbătute în cadrul conferinţei Business şi Antreprenoriat a fost una diversă, şi ea este prezentată în continuare în ediţia de astăzi a ziarului BURSA, dar şi într-o ediţie următoare.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Ma bucur sincer ca le-a ajuns cuțitu la os cu forța de muncă

    1. Sustin! Au tratat ani de zile angajatii ca pe niste sclavi, nu au investit in dezvoltarea lor si acum sa culeaga roadele mentalitatii "eu sunt seful/sefa, tu faci ce zic eu". Uite ca angajatii incet incet incep sa se reorienteze si isi dau seama ca de fapt ei au leverage in relatia cu angajatorul.

    Lucrează cu sclavi din nepal sri lanka sau africa,muncesc peste program stau in condiții mizere și plătite cu salarii minime sau puțin peste sunt curios ca escrocii ăștia care lucrează cu sclavi din lumea a treia cum vor discrimina pe angajații români care cer salarii decente sau de ex la angajare, discriminări total ilegale și fasciste oricum nu dau doi bani pe părerile acestori escroci este bine ca acum e lipsă de forță de muncă și sperăm ca va ține încă mult plus importul de sclavi din lumea a treia va trebui redus brutal daca Romania dorește să intre în Schengen în anii care vin

    lipsa fortei de munca?

    dati naibii salariile corecte si o sa aveti forta de munca!  

    1. Corect. Disperia intre salariile sefilor si angajatilor e prea mare.

      Daca ar da salarii decente cum a făcut Polonia ar putea să fie ademeniți înapoi in țară vreo 2 milioane de români plecați în străinătate,apoi acești șmecheri in loc sa aducă în țară cei mai săraci și necalificați și greu integrabili oameni din lume mai bine asiguri cazare la oamenii din zonele rurale din Romania,acolo sta aproape jumătate din populație sunt milioane care ar putea sa lucreze în orase daca li s ar asigura cazare și masă așa face de ex Ungaria,de ex in județul Sălaj acum sunt 4000 de șomeri dintre care in zona urbană Zalău și încă două orașe sunt 700 șomeri iar restul de peste 3000 de șomeri este din zonele rurale,am dat numai un exemplu, oricum dacă nu se oprește acest import de imigranți din lumea a treia in max 25 de ani națiunea română va dispărea,e criminal ce se întâmplă

      In Polonia lucrurile stau f diferit fata de Romania. De exemplu, inca de acum 13-15 ani cand mergeam pe acolo , daca-ti construiai o fabrica in varful unui deal, venea guvernul si facea drum pana-n fata portii, tragea curent, apa, tot ce e nevoie, si polonezilor li se parea normal asa. Noi eram socati sincer. Am vazut si de curand cu cerealele, Ucraina e cel mai mare prieten, dar fermierii polonezi sunt mai importanti decat orice.

      La noi, in ultimii 30 de ani tot comunistii au fost la putere, hotia si coruptia sunt pe locul 1 in Europa, privatii sunt numai buni de muls si de amendat. Si atunci, se vede diferenta intre Polonia unde sunt sprijiniti intreprinzatorii, si s-au dezvoltat mult si normal au crescut si salariile si Romania unde sunt doar prosti buni de jecmanit si s-au dezvoltat cat s-a putut,. Uite actualul ministru de finante, a spus public ca patronii din Romania sunt niste babuini. In Polonia asta nu ajungea ministru. De fapt, probabil nicaieri in Europa, decat la noi. 

      nu se doreste inca ademenirea in tara!

      Vezi istoricul salariilor in grame aur! 

      A fost orchestrata treaba din 71 pentru romania si pentru parti din europa din 89 prezent. 

      Vezi bula Italiei in pret grame aur unde indexul lor valora 4,7 kg de aur! Da o unitate de index valora 4,7 kg de aur! 

      e graficul facut public de mine pe Cicluri Economice yo tu b e la secriunea comunitate. 

      PS: romania este asezata pe long boom cu generatie ciclica actuala crash. 

      Pana nu se debalanseaza piramida populatiei si rata de natalitate negativa romania ramane in ciclic boom cu crash pe long depresiv. 

      Veniturile in grame aur pe romania arata totusi o reala revenire pe regiuni fata de 90… si 2012… unde regiuni in 2012 au cazut la fel de grav ca in 90. 

      Deci duble buttom este egal cu long boom. 

      s c cret 

      Salariile au ramas de mizerie iar forța de munca a îmbătrânit, s-a erodat ca nu e veșnică

      > PS: romania este asezata pe long boom cu generatie ciclica actuala crash.

      > Deci duble buttom este egal cu long boom.  

      Uite ca ChatGPT deja posteaza singur pe internet. 

      Mesajul este indubitabil scris de un algoritm care doar concateaza cuvinte ce statistic par sa aiba o logica impreuna. Dar luat ca un tot e un soi de nonsens :) 

      Om bun, spune ceva mai concret. Fa-ti un "basket" secret si pune in el aur, oua, imobiliare si ce iti mai place. Hai sa vedem cum merge in timp. De cati ani postezi pe aici puteam verifica. 

    De ce vorbesc toti batranii acolo?

    Ce impredictibilitate? 

    E predictibila treaba - ca forta de munca sa se tina tare pana intra youthul calificat in piata la cautat de munca sau somaj. - concurenta la salarii reale. 

    Actuala productivitate are avantaj! 

    Antreprenorii sa se supuna si sa paseze inflatia la raft pana crapa dobanda reala la ipotecare si reseteaza piata de credit si piata muncii. 

    Momentan e tun grav de credit; salvele nu sunt consumate; ele tocmai incalzesc tevile. 

    Atentie avem 2 mil de youth in asteptare ce va lovi piata muncii; o parte ro o parte europa si o parte extern. 

    Deci presiuni mai mari de deflatie pe un platou nominal in fata. Pana acolo mai e cv de mancat. 

    Banca central europeana nu o sa lase inca sa se prabuseasca piata muncii! Nu este politica lor actuala! 

    Actualii angajati au nevoie de venituri nominale mari ca sa impinga youthul in piata - etc cheltuieli cu ei. 

    Youth actual somaj intra in fata la statistici somaj real- se declanseaza deflatia si starea de saracie in piata. 

    Arunci capitalistii isi vor da afara actualii angajati scumpi. Concurenta touthului pe posturi va fi mare de tot. 

    Aceasta debalansare va incepe din 2025-2026-2027 si va fi ca pondere dominanta intre 2028-2032!! 

    s c cret 

    1. hEI Sc ret , in ce limba e asta? Romano-canadiana? Sa stiu in ce dictionar sa ma uit.

      termenul de youth e usor de gasit pe net in diferite rapoarte economice.

      ciclul dobanzilor reale ipotecare cu avans de 5% arata cand frige piata si cand e rece! 

      piata la cv zeci de ani poate sa friga in termeni de grame aur sus (bani reali) sau termeni de fiaturi devalorizate corculate (currency). 

      Cele doua ciclitati transfera averea generatiilor; transfera atat bulele de credit in bani reali ale generatiilor cat si notele de plata din fata. 

      Vezi exemplu bula bursei din romania pe timpul comunismului ce era doar acctiva in sistem financiar intern (gen banca centrala si cv fonduri). 

      Vezi si bula puterii de cumparare a romanilor in grame aur exact pana in 69-71!! 

      Vezi istoria romanilor / povestile batranilor cu panica de fuga in aur in 68 in romania si interzicerea romanilor de a vinde/cumpara aur din targ si magazine. Deci era anticipata treaba de crash al generatiilor! Vezi valoarea in grame aur a unei proprietati in 91 si salariul in gram aur! 

      s c cret 

      Te referi la tinerii din generația z care nu stau numai câteva luni la o firma apoi pleacă la altul,plus vreo 30 la sută dintre ei nici nu doresc sa lucreze,40 la sută dintre ei sunt analfabeți funcționali,de la ăștia aștepți sa salveze piața muncii,mori de ras ,plus sunt din ce in ce mai puțini fiindcă natalitatea e scăzută,plus ce are asta cu cotizația aurului și alte tâmpenii,evident pe termen mediu sa zicem max 15 ani șomajul va fi inca foarte scăzut fiindcă peste tot generația Baby boomer iese la pensie,dar in max 20 de ani șomajul va exploda și va fi uriaș datorită robotizării și a Green Deal,deci tinerii de azi vor experimenta o viață mizerabilă cand vor fi de vârsta a doua,in rest povești piața muncii oricum se va prăbuși pe termen mediu

    adaca avem capacitati de productie / productivitate pregatite in asteptarea productivitatii youthului atunci o sa fie deflatie prin productivitate mare si plata credit scump trecut.

    Deflatia prin productivitate este declansata imediat dupa deflatia cauzata de prabusirea consumului din fata. 

    Adic costurile reale in fata foarte foarte elevate va crapa consumul / puterea de consum actualei generatii si a investitorilor. Investitorii vor avea in fata forme din ce in ce mai mari de “stoarcere” financiara cu randamente reale din ce in ce mai mici. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb