CONFERINŢA "BUSINESS ŞI ANTREPRENORIAT" Csilla Hegedus, MIPE: "Fără IMM ţara nu se va dezvolta, dar trebuie să avem grijă şi de companiile mari"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 5 mai 2023

Csilla Hegedus

Csilla Hegedus

IMM-urile au un rol foarte important în economia naţională, dar sprijinul financiar trebuie acordat şi companiilor mari din industrie cu care colaborează companiile mici şi mijlocii, a declarat Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

"Suntem conştienţi că fără IMM-uri ţara nu se va dezvolta, dar trebuie să avem grijă şi de companiile mari, mai ales cele care se ocupă de producţie şi încercăm să lansăm şi apeluri dedicate lor atât din programele operaţionale la nivel naţional cât şi din programele regionale", a spus secretarul de stat Csilla Hegedus.

Domnia sa a arătat că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are în acest moment patru apeluri de proiecte, dintre care unele sunt în consultare publică şi altele pentru care au fost depuse deja proiecte, printre aceste patru apeluri numărându-se şi finanţarea pentru digitalizarea IMM-urilor.

"Aşa cum a menţionat recent domnul ministru Marcel Boloş, digitalizarea nu înseamnă doar cumpărarea a două laptopuri şi a două-trei imprimante, deoarece ne dorim ca firmele să se retehnologizeze deoarece competitivitatea înseamnă producţie mai uşoară, mai rapidă, producţie digitală şi vrem să finanţăm prin această schemă 6000 de companii cu capital românesc. Prin Programul pentru Tranziţie Justă derulat în şase judeţe, am lansat două apeluri de 620 milioane euro, care vor genera pentru IMM-urile din zonă 3000 de locuri de muncă unde vor lucra cei care vor fi disponibilizaţi în urma închiderii capacităţilor energetice bazate pe cărbune. În PNRR avem instrumente financiare finanţate prin Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii, care sunt dedicate sectorului antreprenorial", a precizat secretarul de stat Csilla Hegedus.

Ea i-a invitat pe toţi reprezentanţii mediului antreprenorial şi pe oamenii de afaceri să formuleze opinii cu privire la toate apelurile de proiecte aflate în consultare publică, deoarece multe din ghidurile aplicaţiilor au fost îmbunătăţite cu observaţiile venite din partea mediului de afaceri.

Din păcate, o problemă majoră cu care s-a confruntat ministerul de resort a fost timpul necesar evaluării proiectelor, timp care s-a prelungit pentru fiecare proiect în parte, acolo unde au fost necesare clarificări. De aceea, pentru a reduce drastic acest timp, evaluarea proiectelor pe apelurile lansate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va fi făcută de un robot, care va elimina solicitările de clarificări existente în prezent, a afirmat secretarul de stat Csilla Hegedus.

"Trebuie schimbată atitudinea, deoarece funcţionarul public lucrează pentru beneficiar şi nu invers. Am incercat prin aparatul propriu din cadrul ministerului să evaluăm proiecte şi să contractăm proiecte. Într-adevăr s-au cerit multe clarificări până acum, unele inutile care nu au contribuit la procesul de evaluare. Am reuşit să ajungem la liman, cu mici sau mai mari greşeli. Există în acest moment 10% din contracte care au o clauză suspensivă, dar la care notificările nu au fost încă trimise, deşi proiectele au fost evaluate. De aceea, ca să scoatem factorul uman de la viitoarele apeluri, pentru programul de digitalizare a IMM-urilor finanţat cu 350 milioane euro, am contractat un robot care nu cere clarificări. Evaluarea va fi făcută de robot, mult mai repede şi fără subiectivitatea sau lipsa de obiectivitate umană", a spus Csilla Hegedus, secretar de stat în cadrul MIPE.

Ea a precizat că până acum prin intermediul MIPE au fost alocate 2 miliarde euro pentru finanţarea IMM-urilor şi că sumele respective au fost direcţionate în special pentru dezvoltarea producţiei interne, pentru sprijinirea exportatorilor, având în vedere deficitul ridicat al balanţei comerciale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa avem grija de Petrom si de americanii care exploateaza gazul din Marea Neagra.

    Eventual sa le dam totul gratis. 

    1. Si de diversii secretari de stst care emit pareri personale cu titlu de lege!

    ponderea de angajati oriunde pe glob este sustinuta de firme mici nu "companii mari".

    Dupa "stat" cel mai mare angajator in orice economie, urmeaza firmele mici ca total din economie. 

    De gigantii au rolul lor sa mentina monopol si sa puna presiune in jos la preturile firmelor mici.  

    Gigantii mananca din firme mici dupa bunul plac. 

    Ca exemplu: am vazut contracte de prestari servicii in 2014 la suma "N" Lei cu o firma... gigantul a renuntat la colaborare si in 2022 a pus alta firma mica tot cu "N" Lei... adica pe aceeasi suma nominala a pus alta firma mica sa ii faca aceeasi treaba in timp ce gigantul platea real de nori mai putin in prezent pentru acelasi bun si serviciu prestat! Gigantul a speculat reducerea costurilor prin punere in colaborare alta firma mica ce nu are inca cheltuieli mari dar nici experienta mare; risc asumat de gigant - experienta - dar la anumite sarcini mecanice si tehnicie nu trebuie experienta vasta si deci giganul a bagat banet bun pe treapta. 

    Uite asa calca in picioare gigantii pe altii mai mici. 

    Concluzia?! trebuie sa mananci tot din farfurie cat esti mic si sa faci tot posibilul sa te faci repede mare - puternic -"destept" ca sa nu de bata altii. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb