CONFERINŢA FAO, MINISTRUL AGRICULTURII: "România va elabora o strategie pentru reducerea risipei de alimente"

E.D.
Miscellanea / 1 aprilie 2014

România va elabora, în perioada următoare, o strategie naţională pentru reducerea pierderilor şi a risipei de alimente, a declarat, astăzi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul Conferinţei Regionale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), desfăşurată la Palatul Parlamentului.

În România, anual, pierderile din risipa de alimente sunt mai ridicate decât cele 179 de kilograme pe locuitor înregistrate la nivel european, a spus Daniel Constantin. România înregistrează în prezent o risipă de alimente de cinci milioane de tone, în timp ce în Uniunea Europeană ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente. Datele statistice mai arată că, la nivel global, se irosesc 1,3 miliarde de tone de alimente, ceea ce reprezintă un cost de aproximativ 750 de miliarde de dolari.

"Nu avem deocamdată cifre foarte multe, dar România are o pierdere mai mare de 179 de kilograme pe cap de locuitor cât se înregistrează anual la nivel european. În perioada imediat următoare vom avea cifrele exacte de la grupul de lucru format anul trecut cu Ministerul Mediului, în care ne propunem, pe lângă indentificarea cifrelor exacte şi a unor soluţii, dar şi elaborarea unei strategii naţionale în acest sens", a precizat Daniel Constantin.

"Risipa de alimente este o problemă care preocupă şi România, dar şi la nivel global reprezintă o problemă pentru că o treime din ceea ce se produce se pierde şi nu ajunge la consumatorul final. În primul rând, se pierde odată când consumăm, se pierde pe raft pentru că produsele expiră, dar sunt şi pierderile tehnologice în procesul de fabricaţie. Şi aici procentul este aproximativ egal, de aceea pierderile nu sunt numai pe consum ci şi pe partea de procesare. Faptul că la nivel european fiecare locuitor are o risipă de alimente de 179 de kilograme trebuie să ne dea de gândit, dacă nu cumva politicile europene sau mondiale şi naţionale nu ar trebui să fie schimbate, nu ar trebui să fie stimulative în sensul eliminării aceste risipe consistente", a subliniat şeful MADR.

România găzduieşte, în perioada 29 martie - 4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului, cea de-a 29-a Conferinţă Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru Europa şi Asia Centrală şi lucrările celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO, evenimente la care sunt aşteptaţi în jur de 350 de participanţi din 55 de ţări. Temele centrale ale conferinţei sunt axate pe problemele risipei de alimente şi ale deşeurilor alimentare, dar şi pe sprijinirea fermelor de familie. Conferinţa regionala FAO este principalul forum si organism de conducere care convine asupra priorităţilor comune în regiunea noastră în domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului şi dezvoltării rurale. Aceasta permite miniştrilor şi reprezentanţilor din diferite agenţii guvernamentale să discute şi să decidă asupra politicilor, care sunt importante pentru toate ţările din vestul Europei până la cele mai estice, precum Tadjikistan sau Kazakhstan.

Potrivit MADR, multe campanii de sensibilizare pentru reducerea risipei alimentare în aceste ţări au fost lansate pentru a aborda condiţiile locale specifice, care contribuie la risipa de alimente.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Romania risipeste alimentele,energia,apa potabila,padurile,si,cel mai grav,inteligentele tinere.

    Intr-o tara in care parlamentarii stau la hoteluri de lux si iau indemnizatii nemeritate,nici nu are cum sa nu se intample aceasta risipa 

    .... adica RATIA, respectiv CARTELA ! 

    1. .... cum traia TINERETUL din zilele anterioare. 

      Pentru ca cand nu simti pe propria piele raul, nici nu crezi ca el exista cu adevarat. 

      .... la carne, la lapte, la paine, la Iphone, la locuinta cu chirie, la autoturiZm din import, etc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0993
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0501
Gram de aur (XAU)Gram de aur474.8048

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb