Economia germană va înregistra în acest an o creştere economică mai modestă decât se estima anterior, din cauza continuării măsurilor destinate ţinerii sub control a pandemiei de COVID-19, a apreciat, miercuri, Consiliul înţelepţilor - cei cinci economişti care sfătuiesc Guvernul de la Berlin, informează Agerpres.
Ca urmare a înmulţirii cazurilor de infecţie şi a prelungirii izolării, consilierii se aşteaptă ca cea mai mare economie a Europei să înregistreze o contracţie de aproximativ 2% în primul trimestru al acestui an. Pe ansamblul acestui an, consiliul înţelepţilor estimează că Produsul Intern Brut al Germaniei va creşte cu 3,1%, în loc de un avans de 3,7% cât estima în luna noiembrie a anului trecut.
"Principalul risc în jos rămâne evoluţia pandemiei de coronavirus. Răspunsul la întrebarea cât de rapid poate reveni economia la normal depinde de progresul campaniei de vaccinare", susţin înţelepţii care consiliază Guvernul german.
Economiştii au avertizat că o decizie a Germaniei şi a altor state europene de a suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca ar putea întârzia progresele în ajungerea la imunitate de turmă şi ar amâna momentul în care vor fi relaxate măsurile de izolare, o condiţie necesară pentru o revenire robustă în al doilea trimestru.
Consiliul a îndemnat Guvernul de la Berlin să accelereze vaccinările şi, în acest sens, ar putea permite ca medicii de familie să administreze vaccinul. "Pentru ca Germania să ajungă la obiectivul UE privind vaccinare a 70% din populaţie până în luna septembrie 2021, numărul actual de vaccinări trebuie să fie majorat cu 50%", susţine Veronika Grimm, unul dintre consilierii Guvernului german.
Consiliul Experţilor pentru analizarea evoluţiei economice a fost creat prin lege în 1963 ca un for de consiliere a liderilor politici, potrivit Agerpres.