Două treimi dintre ţările membre ale Consiliului de Securitate ONU - printre care şi Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa - au cerut Secretarului General, Antonio Guterres, declanşarea unei anchete privind atacurile asupra unor spitale finanţate de ONU în nordul Siriei, informează Reuters.
Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinute de Rusia, au început acum trei luni o ofensivă asupra ultimei zone controlate încă de rebeli, despre care ONU a informat că a dus la moartea a cel puţin 450 de civili şi relocarea a 444.000 de persoane.
Consiliul de Securitate nu a putut lua o decizie privind situaţia din Siria din cauza dreptului de veto al Rusiei şi Chinei, prin care acestea au protejat guvernul lui Assad în ultimii opt ani de război civil.
Marea Britanie, Franţa, Statele Unite, Germania, Belgia, Peru, Polonia, Kuwait, Republica Dominicană şi Indonezia au depus o petiţie diplomatică către Guterres pentru a cere o anchetă privind atacurile asupra facilităţilor susţinute de ONU.
"Cel puţin 14 facilităţi susţinute de ONU au fost avariate sau distruse în nord-vestul Siriei de la sfârşitul lui aprilie până în prezent", i-au transmis statele membre lui Guterres.
"Astfel vă cerem, cu respect, să luaţi în considerare lansarea unei anchete interne privind atacurile care au avariat sau distrus facilităţile susţinute de ONU în nord-vestul Siriei şi să reveniţi rapid cu informaţii", se arată în petiţie.
Purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Farhan Haq a confirmat că reprezentanţi a 10 ţări s-au întâlnit cu secretarul general. "Vom analiza cererea lor", a afirmat Haq.
Cele 10 state membre au cerut, de asemenea, lui Guterres să investigheze de ce aşa-zisul "mecanism de oprire a conflictului" nu a reuşit să oprească atacurile.