Cooperare teritorială europeană 2014-2020: reglementări financiare pentru 12 programe

Alexandru Costea
Fonduri Europene / 20 august 2015

Guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanţă referitoare la cele 12 programe pe care România le gestionează, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în perioada 2014-2020, în cadrul Obiectivului "Cooperare teritorială europeană" (Interreg), arată un comunicat remis redacţiei.

MDRAP coordonează managementul financiar al fondurilor externe nerambursabile aferente acestor programe şi este Autoritate de management (AM) pentru şase dintre aceste programe şi Autoritate naţională (AN) pentru alte şase.

"Ordonanţa reglementează modul de alocare a fondurilor către bugetele instituţiilor implicate în gestionarea şi utilizarea acestora, şi stabileşte circuitele financiare ale programelor de cooperare teritorială europeană. Este vorba atât de fondurile externe nerambursabile, cât şi de cofinanţarea de la bugetul de stat. Actul normativ prevede, astfel, modul de întocmire a documentelor bugetare, fiind specificate ce tipuri de sume vor fi cuprinse în bugetul MDRAP, cu rol de AM /AN, în vederea asigurării unei gestionări eficiente a fondurilor programelor", conform sursei citate.

Ordonanţa prevede posibilitatea suportării, de la bugetul de stat, a unei părţi din cofinanţarea necesară şi a acordării de plăţi în avans către proiecte şi către contractori, conform prevederilor legale în vigoare.

Ordonanţa reglementează, de asemenea, transferul de fonduri de la AM/AN la beneficiari şi responsabilităţile acestora în recuperarea oricăror sume plătite necuvenit în cadrul programelor derulate. Pentru alinierea la regulamentele programelor, actul normativ prevede obligativitatea efectuării controlului de prim nivel asupra beneficiarilor lideri sau parteneri din România ai unui proiect finanţat din fonduri externe nerambursabile, precum şi a constituirii sistemului naţional de control de prim nivel. Acesta are atribuţii de verificare a furnizării de produse şi de servicii cofinanţate, a realizării lucrărilor, a conformităţii cheltuielilor declarate cu legislaţia aplicabilă, cu programul operaţional şi cu condiţiile de acordare a contribuţiilor pentru proiectul respectiv. În acelaşi sens, beneficiarii sunt obligaţi să asigure accesul autorităţilor cu atribuţii de verificare, control de prim nivel şi audit la locaţiile proiectelor şi la documentele şi informaţiile legate de acestea.

Cele 12 programe de cooperare teritorială europeană beneficiază de cofinanţare europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA) şi Instrumentul European de Vecinătate (ENI).

Pentru sprijinirea beneficiarilor finanţării, se asigură de la bugetul de stat un procent de maxim 13% din cheltuielile eligibile în cazul proiectelor finanţate din FEDR şi IPA şi de maxim 8% pentru programele finanţate din ENI.

Obiectivul "Cooperare teritorială europeană" (Interreg) vizează dezvoltarea de activităţi economice şi sociale transfrontaliere prin iniţiative locale şi regionale realizate în comun, consolidarea cooperării transnaţionale prin acţiuni menite să favorizeze dezvoltarea teritorială integrată, prin realizarea de activităţi de conectare în reţea şi prin schimburi de experienţă între autorităţile regionale şi locale. Interreg reprezintă unul dintre scopurile Politicii de coeziune a Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9207
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6726
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9903
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7178
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.7555

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro