CORESPONDENŢĂ DE LA POALELE ALPILOR Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 13 mai

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Ţara ciocolatei şi a câinilor Saint Bernard, ţara cu cei mai mulţi gheţari şi cu cel mai mare lac glaciar din Europa, ţara cu cele mai exclusiviste oraşe europene, cu cea mai lungă şi mai înclinată pantă de tren din lume după cea din SUA şi cu cea mai înaltă fântână arteziană de pe glob după cea din Dubai, ţara care exportă aer pur - sunt doar câteva din multele lucruri pe care le veţi afla despre Elveţia, dacă veţi alege să vă petreceţi câteva zile în oraşele de la poalele Alpilor.

După cum menţionam şi în articolul "Piemonte, Lombardia şi Alpii francezi; De ce să nu ratezi oraşele cosmopolite şi vârful Mont Blanc" (https://www.bursa.ro/corespondenta-din-italia-piemonte-lombardia-si-alpii-francezi-de-ce-sa-nu-ratezi-orasele-cosmopolite-si-varful-mont-blanc-65495553), am trăit această experienţă săptămâna trecută, când am însoţit un grup de turişti în sejurul Senior Holidays Elveţia Italia de Nord, organizat de Hello Hollidays. Trei din cele opt zile de vacanţă cuprinse în pachetul turistic au fost dedicate vizitelor în cinci oraşe renumite din Elveţia (Berna, Geneva, Montreux, Lausanne şi Zermatt - de unde am urcat până la o altitudine mai mare de 3000 de metri cu trenul cu cremalieră), bucurându-ne de natura, de arhitectura, de cultura şi de istoria respectivelor zone, foarte dezvoltate din punct de vedere economic, unele chiar exclusiviste.

Republică federală alcătuită din 26 de cantoane autonome, Elveţia (sau Confederaţia Elveţiană) nu are ieşire la mare, fiind împărţită între Munţii Alpi (care ocupă cea mai mare parte a terioriului), Platoul Elveţian şi Munţii Jura, şi se întinde pe o suprafaţă de 41.285 km pătraţi. Cu o populaţie de aproximativ 8 milioane de persoane, concentrată mai ales în zona Platoului, unde se află marile oraşe, această ţară dezvoltată are o lungă istorie de neutralitate armată, nemaifiind în stare de război din anul 1815, însă este frecvent implicată în procesele de pace din toată lumea.

Elveţia este locul unde s-a născut Crucea Roşie, găzduieşte sediile mai multor organizaţii internaţionale, este membru fondator al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb şi face parte din Spaţiul Schengen, deşi nu este membru UE şi nici membru SEE.

Una dintre cele mai bogate ţări din lume după PIB pe cap de locuitor, Elveţia are oraşe precum Zurich şi Geneva care au fost clasate pe locurile al doilea, respectiv al optulea în clasamentul calităţii vieţii. Cu cele trei mari regiuni lingvistice şi culturale - germana, franceza şi italiana -, la care se adaugă cei care vorbesc retoromana, Elveţia este ţara unde se reuneşte Forumul Economic Mondial. Acesta este organizat la Davos, un oraş cu o populaţie de 11.000 de locuitori, ce găzduieşte, de asemenea, pârtii de schi şi sporturi de iarnă.

Cu o infrastructură impresionantă, alcătuită din autostrăzi şerpuite prin munţi, căi ferate cu cremalieră ce urcă până la cote de peste 3000 de metri în Alpi (ţara deţine cea mai densă reţea de cale ferată), telecabine moderne - cu un braţ, fără acoperiş sau cu podea din sticlă - care urcă pe cele mai înclinate pante montane din lume, ţara de la poalele Alpilor are şi cea mai lungă peştera de pe glob, de 101 km (Holloch sau Gaura Iadului).

Pe lângă Cascada Rinului - cea mai mare din Europa -, găsim aici o mulţime de alte cascade superbe, dar şi cea mai mare flotă navală din lume, în contextul în care Elveţia este populată cu 2000 de lacuri glaciare, patru dintre acestea fiind tectonico-glaciare (Geneva, Constance, Neuchatel şi Biel).

Ţara mai este renumită pentru mulţimea şi dimensiunea tunelurilor construite în munţi, dar şi pentru barajele numeroase construite pe râuri, Elveţia producând circa 70% din energie din surse hidro.

Cel mai lung tunel din lume, construit în Elveţia şi destinat facilitării schimburilor comerciale între nordul şi sudul Europei, a fost deschis traficului în 2016, având o lungime de 57 de kilometri şi traversând muntele St. Gotthard din Alpi.

Noi am traversat tunelul Marele Saint-Bernard - a treia cea mai mare trecătoare din Elveţia, care face legătura între oraşul Martigny din Cantonul Valais şi Aosta, Italia.

Pe lângă oraşele extrem de dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi Zurich, Geneva, Berna, în Elveţia putem vizita staţiuni montane exclusiviste, renumite pentru frumuseţea arhitecturală a caselor din piatră şi lemn, pentru priveliştile montane deosebite, dar şi pentru aerul pur pe care localnicii au grijă să nu-l polueze, pentru bunul gust şi pentru nivelul ridicat de trai.

În Elveţia se fac foarte multe referendumuri pentru calitatea vieţii, iar cel mai vândut produs românesc aici este Dusterul.

Berna găzduieşte cea mai mare catedrală medievală din Elveţia

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Berna, capitala Elveţiei, cucereşte turiştii printr-un amestec fermecător de istorie, cultură şi peisaje pitoreşti. Centrul vechi, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, impresionează, printre altele, cu clădirile medievale bine conservate, cu străzile pavate şi mai ales cu faimosul ceas astronomic din secolul al XV-lea, care oferă un spectacol la fiecare oră fixă.

Un alt punct de atracţie al capitalei elveţiene este Bundeshaus - sediul Parlamentului şi al Gvernului -, construit între 1894 şi 1902 - un exemplu remarcabil de arhitectură neorenascentistă. La doar câţiva paşi, vizitatorii se pot relaxa pe malul râului Aare, de unde pot admira oraşul. De asemenea, grădina Rosengarten, cunoscută pentru colecţia sa de peste 200 de specii de trandafiri, Muzeul de Istorie Naturală şi fosta locuinţă a lui Albert Einstein, unde celebrul fizician a locuit în perioada în care a elaborat teoria relativităţii, sunt obiective din Berna care nu trebuie ratate.

Catedrala protestantă din Berna este cea mai mare biserică medievală din ţară şi un simbol al oraşului, turnul său fiind cel mai înalt din Elveţia şi oferind o panoramă spectaculoasă asupra oraşului vechi, a râului Aare şi a Alpilor Bernezi. Construită în stil gotic, catedrala impresionează prin arhitectura sa somptuoasă, vitraliile originale din secolul al XV-lea şi portalul de vest, decorat cu o scenă detaliată a Judecăţii de Apoi - una dintre cele mai importante sculpturi gotice din ţară. Deasupra intrării se află statuete cu peste 200 de personaje, majoritatea originale.

Râul Aare este cel mai lung râu care curge exclusiv pe teritoriul Elveţiei, traversând oraşul Berna şi înconjurând centrul vechi într-o buclă pitorească. Apa sa limpede şi turcoaz oferă oportunităţi pentru înot, plimbări şi relaxare pe malurile sale.

Pe malul râului se află şi Grota urşilor din Berna, cunoscută ca Bärengraben -una dintre cele mai vechi şi emblematice atracţii ale oraşului, ursul fiind simbolul capitalei elveţiene şi apărând, astfel, pe stema acestuia. Urşii au la dispoziţie un spaţiu generos şi natural numit BärenPark, care se întinde de-a lungul râului Aare, chiar lângă centrul istoric. Vizitatorii pot observa urşii bruni în timp ce se plimbă, se joacă sau înoată în râul care le traversează ţarcul.

În Berna este produsă şi ciocolata Lindt, considerată cea mai fină din Elveţia, dar şi Toblerone, cea mai vândută ciocolată elveţină, care are forma muntelui Matterhorn. În drum spre Berna, putem vedea Trenul Ciocolatei, care circulă prin zonă ducând muncitorii la fabricile din oraş.

Geneva - metropola de pe malul celui mai mare lac european

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Geneva, al doilea oraş al ţării, după Zurich, şi primul din zona franceză, este situat pe malul celui mai mare lac glaciar din Europa - lacul Leman (sau lacul Geneva), în care se varsă râurile Ron şi Arve. Oraşul ocupă primul loc, la egalitate cu Zurich, în lista localităţilor cu cea mai bună calitate a vieţii, iar apa lacului Leman - cu o lungime de 77 de km, o lăţime de 3,5 km şi o adâncime de 310 metri - este potabilă.

Una dintre cele mai emblematice imagini ale oraşului este fântâna arteziană Jet D'Eau, amplasata pe lacul Geneva. Avand unul dintre cele mai înalte şi mai puternice jeturi de apă din lume, fântâna se ridică la o înălţime de aproximativ 140 de metri şi în fiecare secundă aruncă în aer câte cinci sute de litri de apă, cu o viteză de 200 de kilometri pe oră.

Lângă lac este amplastă sezonier roata panoramică, oferind vizitatorilor o perspectivă spectaculoasă asupra oraşului şi a lacului. Această atracţie temporară devine un punct de reper vizual şi un loc popular pentru turişti şi localnici. În apropierea roţii panoramice se găseşte Monumentul Naţional - o statuie din bronz ce simbolizează aderarea Genevei la Confederaţia Elveţiană, în 1815. Monumentul este reprezentat prin două figuri feminine alăturate - una simbolizând Geneva şi cealaltă Elveţia.

Tot pe malul lacului este amenajat un parc elegant cunoscut pentru Ceasul Floral - o combinaţie de horticultură şi măiestrie elveţiană în orologerie.

Străbătând străduţele pietruite ale celui mai mare oraş istoric din Elveţia, ajungem la Catedrala St. Pierre, unde, dacă urcăm cele 157 de trepte ale catedralei, putem admira panorama deosebită a Genevei.

Situat în Parc des Bastions, monumentul Zidul Reformei onorează liderii Reformei protestante şi poartă motto-ul oraşului: Post Tenebras Lux.

Geneva găzduieşte sedii ale unor instituţii de importanţă deosebită, cum ar fi Organizaţia Naţiunilor Unite sau Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (unde este realizat cel mai mare accelerator de particule din lume).

Muzeul Patek Philippe expune o colecţie impresionantă de ceasuri, inclusiv piese rare şi mecanisme complicate, evidenţiind tradiţia elveţiană în această industrie.

Muzeul Crucii Roşii şi Semilunii Roşii este un muzeu dedicat istoriei şi misiunii umanitare a Crucii Roşii, oferind expoziţii interactive şi poveşti emoţionante despre ajutorul acordat în zonele de conflict. De asemenea, Muzeul de Artă şi Istorie ilustrează colecţii variate de picturi, sculpturi şi artefacte istorice, inclusiv lucrări de Rembrandt şi Rodin.

Nu puteţi pleca din Geneva până când nu descoperiţi cele mai bune ciocolaterii, cu ajutorul Choco Pass (Turul Ciocolatei), care oferă degustări şi informaţii despre arta fabricării acestui delicios desert.

Situat la doar câţiva kilometri de Geneva, Mont Salève oferă oportunităţi pentru drumeţii, ciclism şi parapantă, precum şi o vedere panoramică asupra oraşului şi a lacului.

Tot în apropiere de Geneva se găseşte şi lacul Gruyere, de unde vine numele brânzei Gruyere, desemnată de cinci ori cea mai bună branză din lume.

Montreux sau locul unde măreţia Alpilor şi culorile macilor se împletesc în oglinda lacului

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Daca Berna şi Geneva se impun prin arhitectura, istoria şi nivelul înalt de dezvoltare, Montreux este o aşezare pe malul estic al lacului Geneva care-ţi rămâne în suflet prin modul armonios în care se împletesc muntele cu apa şi cu flora din zonă. În luciul lacului se oglindesc într-un mod absolut uimitor măreţia Alpilor şi culorile diverse ale macilor, lalelelor şi altor tipuri de flori care împodobesc promenada de pe marginea lacului. Aceasta se întinde pe o lungime de 13 km, printre palmieri, flori multicolore şi sculpturi.

Spectacolul peisajelor pitoreşti ale staţiunii exclusiviste este completat de evenimentele culturale şi de atmosfera relaxantă din zonă.

Organizat anual în luna iulie, Montreux Jazz Festival este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică din lume. Înfiinţat în 1967, festivalul a găzduit artişti de renume internaţional, precum Miles Davis, Aretha Franklin şi Prince. Evenimentul transformă oraşul într-un centru vibrant al muzicii, cu concerte desfăşurate pe malul lacului şi în diverse locaţii din Montreux.

Acest orăşel a fost un loc special pentru trupa Queen, care a înregistrat şase albume la Mountain Studios, situat în cadrul cazinoului local. Astăzi, studioul a fost transformat în muzeul Queen Studio Experience, unde fanii pot explora echipamente originale, înregistrări şi obiecte legate de formaţie. Pe promenada lacului se află şi o statuie impunătoare a lui Freddie Mercury, devenită un simbol al oraşului.

În perioada sărbătorilor de iarnă, Montreux găzduieşte unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Elveţia. Promenada lacului se transformă într-un sat de iarnă, cu peste 150 de căsuţe de lemn care oferă produse artizanale, delicatese locale şi decoraţiuni festive. Atmosfera este completată de luminiţe, muzică şi activităţi pentru toate vârstele.

Situat pe o mică insulă de pe lacul Geneva, Castelul Chillon este una dintre cel mai bine conservate fortăreţe medievale din Elveţia. Construit în secolul al XII-lea, castelul a servit drept reşedinţă pentru conţii de Savoia.

Tot în apropiere, în localitatea Corsier-sur-Vevey, se află Chaplin's World, un muzeu dedicat vieţii şi operei lui Charlie Chaplin. Situat în fosta reşedinţă a artistului, muzeul oferă expoziţii interactive, obiecte personale şi decoruri din filmele sale celebre, oferind o incursiune fascinantă în universul lui Chaplin.

La doar câţiva kilometri de superba staţiune se află şi terasele viticole Lavaux, un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceste podgorii în terase, care datează din secolul al XI-lea, oferă peisaje impresionante şi oportunităţi pentru degustări de vinuri locale. Zona este străbătută de un trenuleţ al viilor, care duce muncitorii la podgorii.

Lausanne - capitala olimpică din inima căreia se înalţă una dintre cele mai frumoase catedrale gotice

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Localitatea Lausanne, situată pe malul nordic al lacului Geneva, aduce în atenţia turiştilor în primul rând Catedrala din inima oraşului - considerată una dintre cele mai frumoase construcţii gotice din Europa. Construită între 1170 şi 1235, catedrala impresionează prin vitraliile sale viu colorate şi arhitectura impunătoare. Fiind situată la o înlţime impresionantă, catedrala oferă o privelişte panoramică uimitoare asupra oraşului. Pentru a ajunge la Catedrala din Lausanne, vizitatorii urcă pe Scara Pieţei - o scară din lemn acoperită, cu 160 de trepte, care leagă oraşul de jos (centrul vechi) de platoul unde se află biserica. Turnul Catedralei din Lausanne poate fi vizitat de către turişti, iar urcarea în vârf este o experienţă spectaculoasă, fiind nevoie să urci 224 de trepte.

Lausanne este cunoscută ca fiind capitala olimpică, întrucât găzduieşte sediul Comitetului Internaţional Olimpic. Muzeul Olimpic, situat pe malul lacului Geneva, oferă expoziţii interactive ce prezintă istoria Jocurilor Olimpice şi realizările sportivilor de-a lungul timpului.

Cu circa 120.000 de locuitori, Lausanne este al patrulea oraş elveţian ca mărime, după Zurich, Geneva şi Berna.

La circa 60 de km de această localitate, putem vedea lacul Neuchatel, pe malul căruia se află centrul de cercetare al producătorului de ţigarete Philip Morris.

Zermatt - unul dintre cele mai curate oraşe montane din lume

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Unul dintre cele mai curate şi liniştite oraşe turistice din lume este Zermatt. Aşezat la poalele Alpilor, Zermatt este un oraş unde nu există trafic auto convenţional, accesul cu maşini personale alimentate cu combustibili fosili fiind interzis, pentru protejarea mediului şi pentru păstrarea aerului curat în zona montană. Astfel, vizitatorii care sosesc cu maşina sau cu autocarul trebuie să lase vehiculul în localitatea Tasch, aflată la aproximativ 5 km distanţă de pitoreasca staţiune. De acolo, călătoria până în Zermatt se face cu trenuri navetă sau cu taxiuri electrice. În oraş, toate mijloacele de transport sunt electrice: taxiuri, autobuze, vehicule utilitare, maşinile de livrare. De asemenea, există o reţea extinsă de drumuri pietonale şi piste de bicicletă, care încurajează mobilitatea ecologică.

În acest loc există iniţiative comerciale care presupun vânzarea de "aer pur elveţian" îmbuteliat în special către pieţele din Asia, unde există un grad ridicat de poluare.

Zermatt este situat la o altitudine de 1.610 metri, la poalele celebrului vârf Matterhorn. Renumit pentru peisajele alpine spectaculoase, Zermatt este o destinaţie populară atât pentru sporturile de iarnă, cât şi pentru drumeţii montane în sezonul cald.

Una dintre cele mai impresionante experienţe din Zermatt este călătoria cu trenul cu cremalieră Gornergrat Bahn. Această linie feroviară, inaugurată în 1898, porneşte din Zermatt şi urcă până la Gornergrat (3.089 m), fiind cea mai înaltă cale ferată cu cremalieră în aer liber din Europa. Trenul parcurge un traseu de 9,34 km, oprind în patru staţii intermediare: Findelbach, Riffelalp, Riffelberg şi Rotenboden. Călătoria durează circa 40 de minute şi oferă privelişti spectaculoase asupra Alpilor elveţieni, care diferă în funcţie de momentul zilei şi de vreme. Pe alocuri, zăpada depăşeşte înălţimea trenului, iar tunelul de nea prin care urci îţi dă o senzaţie unică, de poveste. În plus, am văzut şi marmote! La staţia finală, Gornergrat, turiştii sunt întâmpinaţi cu panorame alpine impresionante - munţii acoperiţi cu zăpadă, care străpung norii şi ceaţa cu vârfurile ascuţite ori ondulate oferă un spectacol natural unic! Matterhornul - vârful iconic al Elveţiei, în formă de piramidă - se arată în toată splendoarea sa. Acesta este însoţit de alte 28 de vârfuri ale Alpilor elveţieni, de peste 4000 de metri înălţime. De asemenea, Gheţarul Gorner, al doilea cel mai mare gheţar din Alpi, oferă o privelişte spectaculoasă.

Gornergrat este un punct de plecare pentru diverse trasee de drumeţii şi schi, fiind o destinaţie populară în toate anotimpurile.

La Zermatt a fost instalată prima telecabină din Europa cu un singur braţ, rezistentă la vânturi puternice. Tot aici funcţionează şi o telecabină descoperită şi una cu podea de sticlă, senzaţiile fiind dintre cele mai tari.

Aşadar, de la catedrale în diferite stiluri, cu turnuri înalte, la panorame spectaculoase, la oraşe cosmopolite şi staţiuni exclusiviste, de la gheţari, vârfuri muntoase renumite şi lacuri glaciare imense, până la floră multicoloră, activităţi sportive şi culturale şi până la ciocolată din cea mai bună şi delicii culinare premiate, Elveţia îţi oferă satisfacţii, bucurie şi, în cele mai multe momente, îţi taie respiraţia la propriu cu frumuseţea şi curăţenia locurilor.

--------------

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Elena Dumitrescu, Hello Holidays: "Turiştii sunt foarte dornici să viziteze, iar agenţiile lansează tot felul de programe diversificate"

Programul Senior Holidays Elveţia Italia de Nord a fost lansat în urmă cu doi ani, de Hello Holidays în colaborare cu agenţia de turism italiană Staiano Viaggi.

La un preţ oficial de circa 800 de euro (acum, la reducere, porneşte de la aproximativ 500 de euro), programul include cazare cu demipansiune, transport cu avionul si transferuri, la care se adaugă excursiile opţionale la Milano, Torino, Chamonix (Franţa) şi în oraşele elveţiene descrise în acest articol.

Elena Dumitrescu, ghidul turistic din partea Hello Holidays care ne-a însoţit în cele opt zile de vacanţă, ne-a spus că turiştilor le plac în primul rând staţiunile de schi, muntele Mont Blanc fiind "un miraj pentru toată lumea": "De asemenea, Zermatt este o curiozitate, fiind oraşul cu cel mai curat aer din Europa. Acolo funcţionează doar maşinuţe electrice cu dimensiuni standard, care sunt fabricate tot în Zermatt. Astfel, locuitorii zonei au deschis, de mai bine de 70 de ani, calea turismului ecologic. Zermatt are circa 6000 de locuitori, dar este un oraş exclusivist, pentru că acolo nu au voie să fie rezidenţi decât cetăţenii elveţieni. Printre ei se numără şi Frida de la ABBA, care are un hotel în această staţiune. Este o staţiune de schi foarte scumpă, aflându-se pe primul loc din acest punct de vedere, într-un tot european".

Doamna Dumitrescu ne-a spus că turiştii adoră şi Valea Aosta din Italia de Nord, acolo unde sunt cazaţi, aceasta fiind o regiune pitorească superbă, cu păşuni înflorite la dispoziţia văcuţelor din zonă, staţiuni cu arhitecturi deosebite (Verres, Corliod, Brusson), lacuri, castele, biserici şi pârtii de schi. Oraşul Aosta este, de asemenea, o localitate cochetă, cu 35.000 de locuitori, unde toată lumea pare să se cunoască cu toată lumea, primitoare, cu catedrală, o primărie cu un sediu deosebit în piaţa principală, magazine, cafenele şi un castru roman construit în anul 25 î.e.n.

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Elveţia la superlativ - oraşe exclusiviste, gheţari şi trenuri printre nori

Cu o experienţă de 30 de ani în domeniu şi cunoştinţe impresionante, ghidul nostru turistic ne-a mai spus că zona Lombardia este renumită pentru culturile de orez, italienii de aici fiind cei mai mari exportatori de orez din Europa. De asemenea, în regiune se află plantaţii de trufe şi zone viticole importante.

Evidenţiind oraşele Milano şi Torino pentru cultura şi istoria lor, dar şi pentru clădirile impresionante ce pot fi vizitate aici, specialistul ne-a menţionat că Elveţia este ţara cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa, precum şi cu o legislaţie foarte bună la bază, ceea ce contează foarte mult pentru nivelul de dezvoltare a ţării.

Potrivit doamnei Elena Dumitrescu, turiştii, care au studii superioare şi un nivel financiar peste emdie, sunt dispuşi să meargă în toate excursiile opţionale, având o stare fizică bună şi dorinţa de a vizita obiectivele turistice indiferent de vreme. Domnia sa ne-a precizat: "S-au diversificat foarte mult programele de seniori şi sunt foarte mulţi turişti ce opteză mereu pentru altceva. În funcţie de ce au vizitat până acum, vor şi alte vacanţe. Cei care au fost cu mine în Istanbul, de exemplu, au venit acum în Elveţia şi doresc şi plecări în Spania, pe Coasta de Azur, ca să schimbe peisajul. Merg foarte bine programele pe Coasta de Azur, cu cazări în San Remo, de unde se merge la Portofino, la Nisa, Grasse etc. Pe zona aceasta, unde sunt excursii mai scumpe decât o plecare în Bulgaria, de exemplu, sunt oameni care au călătorit mult, atât în Europa, cât şi pe alte continente".

În urmă cu 15 ani, erau câteva firme mari în domeniul turismului care mergeau pe vacanţe exotice, iar acum fiecare agenţie încearcă să organizeze excursii pe alte continente, pentru că există acest apetit de a călători, iar sejururile exotice reprezintă experienţe de viaţă, ne-a mai spus specialistul în domeniu, apreciind: "Preţurile s-au mai aşezat. Dar depinde şi la ce nivel vrei să călătoreşti. Sunt şi hoteluri centrale de 4 sau 5 stele, unde plăteşti mai mult, dar există şi vacanţe cu preţuri decente, unde se poate merge cu venituri mai mici. Actualul sejur - cu excursiile opţionale care costă între 400 şi 430 de euro şi cu 700 de euro cazarea si transportul - ajunge la preţuri super rezonabile pentru o săptămână petrecută în Italia de Nord şi Elveţia. Toate programele pentru seniori (şi cele pe Portugalia, şi cele pe Spania etc.) au cam aceleaşi preţuri".

Reprezentantul Hello Holidays a concluzionat menţionând că s-au schimbat foarte multe în piaţă - turiştii sunt foarte dornici să viziteze şi să cunoască locuri noi, iar agenţiile lansează tot felul de programe, diversificându-şi foarte mult ofertele în ultimii ani.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0993
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0501
Gram de aur (XAU)Gram de aur474.8048

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb