Nordul Italiei reprezintă, de ceva vreme, una dintre opţiunile de vacanţă ale românilor. De altfel, Italia este ţara în care foarte mulţi români au ales să trăiască şi să muncească. Partea de nord a ţării în formă de cizmă oferă turiştilor privelişti impresionante care se întind la poalele Alpilor, dar şi oraşe renumite pline de arhitectură şi bun gust.
Unul dintre programele pentru care turiştii români optează pentru a vizita nordul Italiei este Senior Holidays Elveţia Italia de Nord. Vorbim despre un sejur dedicat seniorilor, dar fără taxă pentru non seniori, în cadrul căruia pot fi achiziţionate excursii opţionale în Torino, Milano, Chamonix, Berna şi Montreux, Zermatt, Geneva şi Lausanne.
Am trăit experienţa să însoţesc un grup de turişti seniori într-un astfel de sejur şi, în acest articol, am să prezint succint oraşele italiene vizitate (din regiunile Piemonte, Lombardia şi Aosta) şi staţiunea franceză de la poalele Mont Blanc-ului, urmând să revin cu impresii despre frumuseţile vizitate în Elveţia.
• Valle d'Aosta - o perlă a Italiei de Nord
Vacanţa de o săptămână se învârte în jurul staţiunii Corliod, din Valle d'Aosta - nordul Italiei, unde am fost cazaţi timp de şapte nopţi într-un hotel cochet, primitor, patronat de un pizzer şi de soţia sa, maeştri în arta culinară italiană, care sunt ajutaţi de fiica lor - pasionată să cânte seara turiştilor, dar şi dormică să servească cina invitaţilor, alături de două românce care lucrează de ani de zile în Italia. Spun că cele opt zile de relaxare şi plimbări se învârt în jurul Văii Aosta pentru că în fiecare dimineaţă se pleacă de la Hotelul Le Soleil în excursiile opţionale organizate de Hello Holidays, iar seara turiştii se întorc la aceeaşi cazare. Hotelul este situat la poalele muntelui, la o altitudine de 1000 de metri, drumul îngust de la şi până la cazare fiind plin de serpentine strânse, de tip agrafă, la care se adaugă vreme capricioasă, cu nori, ploaie, ceaţă... Noi am prins şi lucrări, dar am avut noroc de un autocar nou, de ultimă generaţie, şi de un conducător auto profesionist şi cu experienţă, dar şi de turişti curajoşi şi cu simţul umorului, astfel încât cele şapte urcări şi şapte coborâri s-au transformat din experienţe periculoase în aventură şi momente plăcute.
Cătunul este locuit de numai 30 de persoane, deşi în zonă pot fi admirate o serie de case şi pensiuni construite din piatră şi lemn cu o arhitectură specifică, deosebit de frumoasă. Staţiunea impresionează prin peisajele montane unice, fiind întinsă la poalele munţilor, îmbrăcaţi în nuanţe de verde şi cu vârfurile acoperite de zăpadă. În funcţie de vreme şi de momentele zile, munţii sunt învăluiţi de nori de ceaţă şi aburi, care se mişcă misterios de la poale către vârf oferind imagini de basm turiştilor. Păşunile de la poalele Alpilor pare că-ţi vorbesc şi că te cheamă la tot pasul să le fotografiezi, fiind acoperite de flori de câmp galbene şi albe care le completează perfect pe cele de piatră, de culoare roz, roşu, violet, albastru, de pe colţurile stâncilor. Totul formează un curcubeu pe care pasc ori se odihnesc liniştite văcuţe ale fermierilor din zonă. În vârful staţiunii se poate urca foarte uşor către bisericuţa Sf. Ana, de unde poate fi admirată toată Valea Aosta.
Staţiunile vecine ale Corliodului sunt Verres, situată la bază şi care se impune în primul rând prin castelul medieval ce a aparţinut descendenţilor Casei Savoia, şi Brusson - o staţiune cu lac şi cu pârtii de schi, unde turiştii merg să practice sporturi de munte.
Este important de menţionat că, la hotel, micul dejun nu variază, însă la cină în fiecare seară sunt servite diverse preparate culinare tradiţionale, proaspete, de la supe din zonă până la paste, carne, pizza şi lasagna.
• Torino - oraşul care găzduieşte una dintre cele mai spectaculoase colecţii de arme din lume
Torino, prima capitală a Italiei, este un oraş cu o istorie bogată ce oferă vizitatorilor o serie de atracţii culturale şi arhitecturale remarcabile.
Probabil că cel mai vizitat obiectiv turistic din Torino este Castelul Regal (Palazzo Reale), despre care se spune că se doreşte a fi o copie a Castelului Versaille. Situat în Piaţa Castello, actualul muzeu a fost reşedinţa principală a Casei de Savoia. Construit în stil baroc, castelul din inima oraşului Torino impresionează prin grandoarea sălilor sale, dar şi prin exponatele, colecţiile de artă şi mobilierul regal.
Printre sălile ce redau bogăţia şi rafinamentul Casei de Savoia se numără Sala Tronului (o cameră impunătoare unde regele îşi primea oaspeţii oficiali), Sala de Bal (decorată cu candelabre şi oglinzi, constituia locul principal pentru evenimentele festive), Camera Chinezească (mobilată cu piese inspirate din arta orientală şi reflectând gusturile exotice ale epocii) etc. Aceste săli sunt decorate cu tapiserii fine, mobilier somptuos şi plafoane pictate, evidenţiind opulenţa regală. Lucrările expuse în sălile regale oferă o perspectivă amplă asupra evoluţiei artei europene şi a influenţelor culturale care au modelat colecţiile regale.
O sală impresionantă este Armeria Regală (Armeria Reale), ce adăposteşte una dintre cele mai importante colecţii de arme regale şi armuri complete medievale şi renascentiste, săbii, arbalete, pumnale, pistoale ornate cu aur şi filigran, gravate sau sculptate, folosite atât ceremonial, cât şi în război, uniforme militare, cai şi soldaţi în mărime naturală. Sala Armelor din Castelul Regal de la Torino reprezintă una dintre cele mai valoroase şi spectaculoase colecţii de acest tip din lume. Sala are o atmosferă solemnă, fiind prevăzută cu pereţi tapetaţi cu vitralii, oglinzi, trofee de arme şi candelabre bogate. Podelele de marmură şi tavanul pictat adaugă un plus de eleganţă. Toate acestea alcătuiesc o galerie de prestigiu, impresionantă, ce glorifică istoria militară şi autoritatea monarhică.
Grădinile Regale se întind pe aproximativ şapte hectare în spatele palatului şi includ fântâni, statui, alei umbrite şi zone verzi, oferind un loc de relaxare în inima oraşului.
Amplasat în centrul Pieţei Castello, Palatul Madama combină elemente medievale şi baroce. Iniţial o fortăreaţă romană, clădirea a fost transformată în reşedinţă nobiliară şi, ulterior, în sediu al Muzeului de Artă Antică. Faţada sa barocă, proiectată de Filippo Juvarra în secolul al XVIII-lea, constituie unul dintre cele mai atractive obiective din Torino.
Ascunsă în colţul nord-vestic al Pieţei Castello, Biserica San Lorenzo este o capodoperă a arhitectului Guarino Guarini. Construită în secolul al XVII-lea, biserica impresionează prin cupola sa elaborată şi prin jocurile de lumină care pătrund în interior. Edificiul nu are o faţadă exterioară distinctă, fiind integrată armonios în ansamblul arhitectural al pieţei.
În Biserica San Lorenzo a fost depus pentru prima dată Giulgiul din Torino, cunoscut şi sub numele de Giulgiul Sfânt, despre care se spune că ar reprezenta pânza cu care a fost învelit Iisus când a fost coborât de pe Cruce. Se pare ducele Emanuel Filibert de Savoia a transferat Giulgiul din Chambery la Torino, stabilindu-l în Biserica San Lorenzo.
Ulterior însă, arhitectul Guarino Guarini a proiectat şi construit Capela Giulgiului Sfânt (Cappella della Sacra Sindone), o structură barocă impresionantă ataşată Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul (Domul din Torino), unde a fost mutat Giulgiul, în 1694, pânza rămânând în acel loc aproape neîntrerupt timp de trei secole, fiind un important obiect de pelerinaj. Domul din Torino este singura biserică renascentistă din oraş.
Piaţa Castello este inima oraşului, însă acesteia i se adaugă Piaţa San Carlo, situată tot în zona centrală a fostei capitale italiene. Cunoscută ca "salonul oraşului", Piaţa San Carlo este una dintre cele mai elegante pieţe din Torino, fiind proiectată în secolul al XVII-lea de arhitectul Carlo di Castellamonte. Aici pot fi vizitate cele două biserici gemene - Santa Cristina şi San Carlo -, iar în centrul pieţei se află statuia ecvestră a lui Emanuele Filiberto, realizată de Carlo Marochetti în 1838.
• Milano - capitala modei unde întotdeauna revii cu plăcere
Milano sau capitala modei este un oraş vibrant, cosmopolit, cu o bogată moştenire culturală şi istorică, cel mai important centru comercial al ţării. În acest loc oricând te întorci cu plăcere, pentru că niciodată nu te saturi să admiri Domul din centrul oraşului - construit din marmură, în trepte, sub formă de orgă şi având 3400 de statui pe faţadă -, dar şi Galeriile Comerciale Vittorio Emanuele, din vecinătatea impunătoarei Catedrale.
Catedrala Santa Maria Nascente, cunoscută ca Domul din Milano, este, aşadar, un exemplu remarcabil de arhitectură gotică. Construcţia a început în 1386 şi a durat în jur de şase sute de ani. Acoperişul este accesibil vizitatorilor, oferind o panoramă spectaculoasă asupra oraşului, iar interiorul impresionant poate găzdui până la 40.000 de persoane.
Muzeul Domului, situat lângă catedrală, oferă o incursiune în istoria şi arta asociate Domului din Milano. Expoziţia este împărţită în 26 de săli tematice şi prezintă sculpturi originale şi modele arhitecturale ale catedralei - tapiserii şi vitralii care au împodobit de-a lungul timpului Domul. Acest muzeu găzduieşte una dintre cele mai impresionante colecţii de sculpturi din Italia, reflectând peste şase secole de artă şi meşteşug.
Galeriile Vittorio Emanuele sunt proiectate de arhitectul Giuseppe Mengoni în 1864, fiind bogat decorate cu stuc, fresce şi marmură. Pasajul este format din două braţe încrucişate, traversate de un acoperiş de sticlă în formă de butoi.
Printre obiectivele cele mai vizitate din Milano se află Castelul Sforzesco, construit în secolul al XV-lea de Francesco Sforza pe ruinele unei fortificaţii anterioare. Simbol al puterii şi rafinamentului renascentist, castelul găzduieşte mai multe muzee şi colecţii de artă.
Scala din Milano rămâne emblematică pentru oraşul italian, Teatro alla Scala fiind unul dintre cele mai prestigioase teatre de operă din lume şi cel mai însemnat centru al culturii italiene de operă.
• Mont Blanc - bijuteria Alpilor francezi
După ce am vizitat cele două oraşe cosmopolite din Italia, o zi de vacanţă am petrecut-o în Franţa, în superba staţiune Chamonix (1.035 m), de la poalele Alpilor francezi. Micuţul orăşel cochet este o bijuterie a locului, care străluceşte atât prin aşezarea şi arhitectura sa, cât şi prin mulţimea de flori ce colorează terasele, cafenelele, hotelurile şi magazinele din staţiunea străbătută de râul cu apă de un turcoaz incredibil.
Chamonix este considerat "Mecca" alpinismului şi al sporturilor montane. Din staţiune, turiştii pot urca pe munte cu telecabina, în zonă aflându-se mai multe vârfuri ce depăşesc 4.000 de metri - Aiguille Verte (4.122 m), Dent du Geant (4.013 m), Mont Maudit (4.465 m) şi Mont Blanc du Tacul (4.248 m). Vârful Mont Blanc este cel mai înalt, ajungând la o înlţime de peste 4.800 de metri.
Traseul Tour du Mont Blanc este una dintre cele mai celebre rute de drumeţie din Europa, oferind o experienţă unică ce înconjoară masivul Mont Blanc şi traversând trei ţări - Franţa, Italia şi Elveţia. Noi am urcat cu două telecabine şi un lift, paralel cu muntele, până pe platforma Aiguille du Midi (3.842 m) - cel mai înalt punct accesibil cu telecabina din Franţa. Odată ajunşi aici, turiştii se pot bucura de privelişti montane spectaculoase, pot face poze în şi din cabina de sticlă suspendată care îţi oferă senzaţia că pluteşti deaspura vârfurilor stâncoase acoperite cu zăpadă şi pot vizita muzeul montan, care prezintă expoziţii dedicate istoriei alpinismului şi explorării muntelui.
Dacă vizibilitatea este redusă din cauza ceţei şi a norilor, senzaţia nu este mai puţin plăcută, întrucât eşti învăluit în misterul munţilor de altitudini foarte înalte, sentimentul fiind unul extrem de plăcut, iar aventura este unică.
Turiştii pe care i-am însoţit în aceste zile se declară încântaţi de excursiile pe care le pot face în cadrul acestui program dedicat seniorilor. Cei mai mulţi dintre ei sunt turişti cu experienţă, care merg de ani de zile în vacanţe în afara ţării, în sejururi sau circuite, cu diverse agenţii de turism.
Opinia Cititorului