Doi tineri din Buzău cultivă şofran pe care îl vând pe Facebook şi TikTok

ANA FELEA
Ziarul BURSA #Companii / 1 aprilie

Doi tineri din Buzău cultivă şofran pe care îl vând pe Facebook şi TikTok

Doi tineri din Buzău au vrut să-şi rotunjească veniturile cu o afacere inedită şi au pariat pe cel mai scump condiment din lume. Este familia Budea, care în urmă cu doi ani a înfiinţat prima cultură de şofran din Buzău. Plantaţia a rodit încă din primul an, astfel că, după două recolte, cei doi tineri sunt bucuroşi că şi-au recuperat investiţia cu care au pornit afacerea.

6000 de lei, investiţia iniţială

Petronela şi Claudiu sunt de profesie economist şi militar, iar în urmă cu doi ani au pus bazele unei mici afaceri în agricultură. Au vrut să încerce o cultură nouă, mai puţin cunoscută. Deşi recunosc că a fost un risc, pentru ei "aurul roşu" a reprezentat lozul câştigător. Plantaţia de şofran a fost înfiinţată pe terenul din spatele casei.

"Avem în spatele casei o mie de metri pătraţi şi pentru început am cultivat şofran pe 400 de metri pătraţi. Mai întâi am căutat informaţii despre şofran şi aşa am descoperit şi alţi producători din România de la care am cumărat şi bulbii pe care i-am pus noi în pământ. Investiţia iniţială a fost de 6000 de lei", a spus Petronela Budea.

În al doilea an, producţia s-a dublat

Cultura de şofran are nevoie de foarte multă atenţie, însă pe cât este de sofisticată pe atât este de profitabilă. Asta pentru că, în primul rând, prima recoltă se obţine foarte rapid. Mai exact, soţii Budea spun că în august au plantat primii bulbi, iar în octombrie deja au recoltat prima producţie. Este adevărat, cantitatea nu a fost foarte mare. De pe suprafaţa de 400 de metri pătraţi au recoltat 45 de grame de şofran. Cu toate acestea, Petronela Budea a explicat că este o producţie bună şi că, pe măsură ce trec anii, bulbii dau mai multe flori şi astfel creşte şi cantitatea de şofran recoltată. De exemplu, în 2023, adică în al doilea an de producţie, producţia s-a dublat, pe aceeaşi suprafaţă, tocmai pentru că bulbii au avut mai multe flori.

Munca însă este foarte mare pentru că totul se face manual. De la plantare, la îngrijire şi la recoltare.

"Toate procesele se fac manual, din acest motiv este şi foarte scump. Pentru un gram de şofran sunt necesare cam 200 de flori, deci trebuie să culegem multe flori. De la fiecare floare culegem trei stigmate, trei firişoare de şofran", a spus Petronela Budea.

Şofranul, vândut pe reţelele sociale

Cea mai grea parte este piaţa de desfacere. Cu toate acestea, soţii Budea au găsit o metodă avantajoasă, astfel încât după cei doi ani de recoltă au vândut deja jumătate din producţie şi aşa pot spune că şi-au scos investiţia iniţială care s-a ridicat la 6000 de lei. Tinerii se folosesc de reţele de socializare pentru a-şi promova şi vinde şofranul.

"Problema este piaţa de desfacere. Noi încercăm să educăm clientul: cum se foloseşte şofranul, ce beneficii are acest condiment. Noi ne îndreptăm către consumatorii individuali care ştiu ce este şofranul, îl folosesc în bucătărie sau în scopuri terapeutice. Şi am mai vândut şi la restaurante care îl folosesc în deserturi. Noi vindem pe Facebook şi Tik-Tok, cam de acolo ne ştie lumea", a mai spus Petronela Budea.

Un gram de şofran costă 70 de lei

Un gram de şofran se vinde cu 70 de lei şi poate ajunge chiar şi câteva luni, pentru o familie de trei-patru membri.

"Se folosesc trei-patru firişoare pe porţia de mâncare, deci poate ajunge şi câteva luni. Depinde şi în ce scop este folosit", a mai spus Petronela.

Cum afacerea merge bine, cei doi tineri au planuri mari. Vor să-şi crească suprafaţa până la o mie de metri pătraţi şi să caute piaţă de desfacere în străinătate. În acest sens, şi-au trimis deja şofranul pe care l-au produs la analiză în Italia, iar analizele au arătat că produsul lor este de calitate superioară, o condiţie esenţială pentru reuşita afacerii mai ales pe piaţa internaţională, unde un gram de şofran ajunge la 30-35 de euro.

Deşi încă nu i s-a stabilit originea cu exactitate, cel mai probabil şofranul provine din Orientul Mijlociu. Ce ştim sigur este că a fost introdus în Europa de mauri prin Spania, care se numără şi în prezent printre ţările producătoare, alături de Grecia, Franţa, Italia, Maroc, Caşmir, Iran şi China.

În trecut era considerat un simbol al luminii şi era utilizat pe post de tinctură. De asemenea, hainele liderilor erau vopsite cu extractul stigmatelor de Crocus pentru că le dădea o culoare galben-auriu, ca a soarelui.

Şofranul are numeroase beneficii pentru sănătate. Este bogat în antioxidanţi, poate avea un efect antidepresiv, protejează celulele creierului împotriva leziunilor progresive, ameliorează inflamaţia, reduce apetitul şi ajută la pierderea în greutate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb